Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 januari

Så långe håller mat i öppnad förpackning i kylen

Mat håller ofta längre i kylen än vad man kan tro. Bara det är tillräckligt kallt. Här är en lista på hur länge de vanligaste livsmedlen håller i kylen.

 Oftast håller maten i öppnade förpackningar längre än du tror i kylen. Kolla listan.
Oftast håller maten i öppnade förpackningar längre än du tror i kylen. Kolla listan. FOTO: Istock

En familj på fyra personer slänger i genomsnitt 4,3 kilo mat i veckan. Inte så smart. Varken för miljön eller plånboken. För igenomsnitt går mat för runt 6 000 kronor rakt ner i soporna – helt i onödan.

Håller ofta längre

Största boven när det kommer till matsvinn anses bäst före-märkningen stå för. För maten håller oftast betydligt längre än vad som står angivet. Även om förpackningen är öppnad.

Läs också: Öka matens hållbarhet – 8 tips på bra förvaring

Lukta och smaka

Det som rekommenderas från bland annat Livsmedelsverket är att använda sina sinnen för att avgöra om maten är ok eller inte. Om en vara luktar och smakar konstigt så släng den. Annars går den bra att äta även om bäst före-datumet är passerat.

Rätt temperatur i kylen

Livsmedelsverket betonar också vikten av att ha rätt temperatur i kylen. Ju kallare desto längre hållbarhet är en bra tumregel.

Hur vi hanterar maten spelar också in. Hygienen är viktig liksom att inte låta mat ligga framme.

Bäst före en fingervisning

Även om det är lukta och smaka som gäller för att avgöra om maten är okej, finns det några tidsangivelser du kan utgå från. Men se det som fingervisningar. Angivelserna är ungefärliga och utgår från att du förvarar maten rätt.

Läs också: 5 matvaror som håller längre än du tror

Så länge håller maten efter bäst före-datum i öppnad förpackning

Så länge håller mejeriprodukter

Mjölk och grädde: Upp till en vecka.

Yoghurt: 7–10 dagar.

Crème fraiche: 7–10 dagar.

Gräddfil: 7–10 dagar.

Smör och margarin: Runt en månad eller mer.

Ost: Flera veckor eller så länge den inte är mögligt. Men skär du bort möglet med ett par centimeters marginal så kan du äta resten.

Så länge håller kött och ägg

Korv och skinka, kokt: Upp till en vecka.

Bacon: Runt en vecka.

Rött kött (nöt, lamm, gris): 3–5 dagar.

Ägg: Upp till flera månader.

Så länge håller fisk

Rå, obehandlad fisk: Ett dygn.

Kallrökt fisk: 3-4 dagar.

Varmrökt fisk: Upp till en vecka.

Gravad fisk: 3-4 dagar. Lägg gärna över fisken på ett fat och täck med plast.

Sill i klar lag: Industritillverkad sill i klar lag kan hålla i flera månader om den förvaras i kyl och om lagen täcker sillen.

Sill i krämig lag: 2–3 veckor.

Kaviar på tub: Minst 6 månader.

Kaviar, fiskrom i glasburk: 3–4 dagar.

Ansjovis och andra fiskar i konserv: Använd direkt eller lägg över i en glas- eller plastburk och behandla som en färskvara, max 2–3 dagar i kyl.

Så länge håller mat i glasburkar

Gurka, rödbetor mm på burk: Upp till tre månader.

Oliver i lag: Upp till två veckor (häll över i glasburk).

Pesto: Upp till två veckor.

Tacosås: Upp till en vecka.

Så länge håller lagade matrester

Kokt potatis: Upp till 5 dagar (i skål med hushållspapper över).

Kokt ris: 2–3 dagar i burk med lock.

Kokt pasta: Minst 5 dagar i burk med lock.

Källor: Livsmedelverket, SVT, Direktchark, Sjömatsfrämjandet, Rydbergs, Icakuriren, Arla, Konsumentföreningen Stockholm

Läs också: Varning! Här är maten du SKA slänga efter bäst före

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen