Så länge håller mat i öppnad förpackning i kylen
Mat håller ofta längre i kylen än vad man kan tro. Bara det är tillräckligt kallt. Här är en lista på hur länge de vanligaste livsmedlen håller i kylen.
En familj på fyra personer slänger i genomsnitt 4,3 kilo mat i veckan. Inte så smart. Varken för miljön eller plånboken. För igenomsnitt går mat för runt 6 000 kronor rakt ner i soporna – helt i onödan.
Håller ofta längre
Största boven när det kommer till matsvinn anses bäst före-märkningen stå för. För maten håller oftast betydligt längre än vad som står angivet. Även om förpackningen är öppnad.
Läs också: Öka matens hållbarhet – 8 tips på bra förvaring
Lukta och smaka
Det som rekommenderas från bland annat Livsmedelsverket är att använda sina sinnen för att avgöra om maten är ok eller inte. Om en vara luktar och smakar konstigt så släng den. Annars går den bra att äta även om bäst före-datumet är passerat.
Rätt temperatur i kylen
Livsmedelsverket betonar också vikten av att ha rätt temperatur i kylen. Ju kallare desto längre hållbarhet är en bra tumregel.
Hur vi hanterar maten spelar också in. Hygienen är viktig liksom att inte låta mat ligga framme.
Bäst före en fingervisning
Även om det är lukta och smaka som gäller för att avgöra om maten är okej, finns det några tidsangivelser du kan utgå från. Men se det som fingervisningar. Angivelserna är ungefärliga och utgår från att du förvarar maten rätt.
Läs också: 5 matvaror som håller längre än du tror
Så länge håller maten efter bäst före-datum i öppnad förpackning
Så länge håller mejeriprodukter
Mjölk och grädde: Upp till en vecka.
Yoghurt: 7–10 dagar.
Crème fraiche: 7–10 dagar.
Gräddfil: 7–10 dagar.
Smör och margarin: Runt en månad eller mer.
Ost: Flera veckor eller så länge den inte är mögligt. Men skär du bort möglet med ett par centimeters marginal så kan du äta resten.
Så länge håller kött och ägg
Korv och skinka, kokt: Upp till en vecka.
Bacon: Runt en vecka.
Rött kött (nöt, lamm, gris): 3–5 dagar.
Ägg: Upp till flera månader.
Så länge håller fisk
Rå, obehandlad fisk: Ett dygn.
Kallrökt fisk: 3-4 dagar.
Varmrökt fisk: Upp till en vecka.
Gravad fisk: 3-4 dagar. Lägg gärna över fisken på ett fat och täck med plast.
Sill i klar lag: Industritillverkad sill i klar lag kan hålla i flera månader om den förvaras i kyl och om lagen täcker sillen.
Sill i krämig lag: 2–3 veckor.
Kaviar på tub: Minst 6 månader.
Kaviar, fiskrom i glasburk: 3–4 dagar.
Ansjovis och andra fiskar i konserv: Använd direkt eller lägg över i en glas- eller plastburk och behandla som en färskvara, max 2–3 dagar i kyl.
Så länge håller mat i glasburkar
Gurka, rödbetor mm på burk: Upp till tre månader.
Oliver i lag: Upp till två veckor (häll över i glasburk).
Pesto: Upp till två veckor.
Tacosås: Upp till en vecka.
Så länge håller lagade matrester
Kokt potatis: Upp till 5 dagar (i skål med hushållspapper över).
Kokt ris: 2–3 dagar i burk med lock.
Kokt pasta: Minst 5 dagar i burk med lock.
Källor: Livsmedelverket, SVT, Direktchark, Sjömatsfrämjandet, Rydbergs, Icakuriren, Arla, Konsumentföreningen Stockholm
Läs också: Varning! Här är maten du SKA slänga efter bäst före
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.