Så räddar du gammal jäst
Är den gammal och torr, kanske till och med lite möglig i kanten? Så här räddar du jästen och så bakar du med den!
En jäst som passerat sitt bäst före-datum behöver inte vara oduglig. Så vet du om den går att använda och löser jäsproblemen.
Läs också: Saftig sockerkaka – världens bästa recept
Mjuk jäst med vit hinna
Om jästen har fått en vit hinna längst ut är det ingen fara. Den ljusa hinnan är ett tunt lager jäst som börjat torka till. Så länge inte det torra lagret är tjockt och hårt kan du använda jästen precis som vanligt.
Har den passerat bäst före-datum kan det innebära att jästkraften är lite sämre. Låt degen jäsa lite extra.
Torr och sprucken jäst
Ingen fara här heller men du behöver lösa upp det torra i lite ljummet vatten. Annars blir det klumpar i degen. Tillsätt gärna lite honung i vattnet så får jästen lite extra mat.
Läs också: Så gör du ditt eget mjöl
Jäst med mögel på
En gnutta mögel i ena kanten behöver inte vara slutet. Skär bort det mögliga, sedan kan jästen användas som vanligt.
För lite jäst kvar
Om du har mindre jäst än det står i receptet kan du baka ändå. En bröddeg på en liter kan klara sig på så lite som 25 gram jäst. Hemligheten är att låta den första jäsningen ta tid, upp till tre timmar.
Du kan också låta en deg med lite jäst jäsa över natten i kylskåp.
Jäst som snart blir för gammal
Hinner du inte baka, lägg den i frysen. När jästen tinar kan jäseffekten vara lite lägre än vanligt. Öka jästiden om det behövs.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.