Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 31 mars 2020

Så räddar du gammal jäst

Är den gammal och torr, kanske till och med lite möglig i kanten? Så här räddar du jästen och så bakar du med den!

 Gammal jäst kan bli nytt bröd – med rätt grepp.
Gammal jäst kan bli nytt bröd – med rätt grepp. FOTO: Istock

En jäst som passerat sitt bäst före-datum behöver inte vara oduglig. Så vet du om den går att använda och löser jäsproblemen.

Läs också: Saftig sockerkaka – världens bästa recept

Mjuk jäst med vit hinna

Om jästen har fått en vit hinna längst ut är det ingen fara. Den ljusa hinnan är ett tunt lager jäst som börjat torka till. Så länge inte det torra lagret är tjockt och hårt kan du använda jästen precis som vanligt.

Har den passerat bäst före-datum kan det innebära att jästkraften är lite sämre. Låt degen jäsa lite extra.

Torr och sprucken jäst

Ingen fara här heller men du behöver lösa upp det torra i lite ljummet vatten. Annars blir det klumpar i degen. Tillsätt gärna lite honung i vattnet så får jästen lite extra mat.

Läs också: Så gör du ditt eget mjöl

Jäst med mögel på

En gnutta mögel i ena kanten behöver inte vara slutet. Skär bort det mögliga, sedan kan jästen användas som vanligt.

För lite jäst kvar

Om du har mindre jäst än det står i receptet kan du baka ändå. En bröddeg på en liter kan klara sig på så lite som 25 gram jäst. Hemligheten är att låta den första jäsningen ta tid, upp till tre timmar.

Du kan också låta en deg med lite jäst jäsa över natten i kylskåp.

Jäst som snart blir för gammal

Hinner du inte baka, lägg den i frysen. När jästen tinar kan jäseffekten vara lite lägre än vanligt. Öka jästiden om det behövs.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen