Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 februari 2020

Småland och Öland: Mer än isterband och ostkaka

Vad tänker du på när du tänker på den småländska och öländska maten? Kroppkakor så klart, isterband och korvar i långa rader, men också ostkaka, lingondricka och älgfärsbiffar. Häng med på en matresa till Småland och Öland!

 Isterband och ostkaka är bland det godaste som finns – men Öland och Småland erbjuder mycket mer än så i matväg!
Isterband och ostkaka är bland det godaste som finns – men Öland och Småland erbjuder mycket mer än så i matväg! FOTO: Janne Hansson/TT

Matresa med Från Sverige

Läs också: Del 2 – VästerbottenLäs också: Del 3 – Halland

Land och märkesorganisationen Från Sverige tar dig med på en resa i Sverige där svenska råvaror ligger till grund för all världens mat. I första delen av Från Sverige-resan tar vi oss till Småland och Öland!

Läs också: 10 svenska ostar du inte ska missa

Många är vi som fått bilden av den småländska maten från Astrid Lindgrens klassiska berättelser där matminnena bjuder upp till smaklöksdans och får oss att tänka på tabberas, finkalas och marknadskarameller. Men Småland är så mycket mer än så.

Kroppkakan – vilken är godast?

 Kroppkaka – så gott! Men hur ska man äta den egentligen?
Kroppkaka – så gott! Men hur ska man äta den egentligen? FOTO: TT

Vem skulle våga ge sig på att utse den som gör den bästa kroppkakan? Ingen så klart – alla har sina egna varianter på kroppkakan på både Öland och i Småland.

Och hur ska man äta den? Med lingon? Skirat smör? Gräddmjölk? Eller alltihop? Alla som någon gång ätit kroppkakor i Småland har hamnat i samtal kring detta – vad som är rätt vet ingen… Vad tycker du?

1974 startades Ölandskroppkakan som numera gör flera miljoner kroppkakor varje år! Varje år firas ”kroppkakedan” i Borgholm på Öland då kroppkakor njuts – överallt!

Lingon – skogens röda guld

 Lingon, ännu godare om de plockats i Småland?
Lingon, ännu godare om de plockats i Småland? FOTO: TT

Lingon är bland det nyttigaste som finns – rika på antioxidanter hjälper de hjärnan, hjärtat och kroppen. Plockade i de småländska skogarna är de nästan ännu godare och passar perfekt som sylt, som ingrediens i kakor och i lingondrickan. Eller varför inte använda dem i bakningen?

Läs också: Gårdsbutiker – län för län

Bästa restaurangerna – massor med smak

 PM & Vänner i Växjö är en av Smålands bästa restauranger.
PM & Vänner i Växjö är en av Smålands bästa restauranger. FOTO: Åke E:son Lindman

Småland och Öland har en mängd ytterligt besöksvärda restauranger – vad sägs om PM & Vänner i Växjö, Sjön i Jönköping eller Hotell Borgholm i Borgholm på Öland – samtliga med högsta nivå på sin mat.

PM & Vänner som startade 1992 har gått från att vara en restaurang till att i dag även ha hotell, bageri, bistro och takbar – krogen har definitivt satt Växjö på krogkartan för både svenska utländska resenärer.

– Måltidsturism ökar i hela världen och blir en allt viktigare del av våra resor. Att kunna visa upp våra egna unika smaker och lokalproducerade produkter från Norra Småland höjer länets attraktivitet både för oss som bor här och våra besökare. säger Helene Berg, VD Smålands Turism.

Isterbandet – spelar bästa musiken?

 Isterband med rotfrukt, gott så det förslår!
Isterband med rotfrukt, gott så det förslår! FOTO: Janne Hansson

Isterbandet är inte bara en studentorkester i Växjö (var annars?) utan också en helt fantastisk korv. Syrlig och pigg görs den på kött, korngryn och potatis och är en smakupplevelse utöver det vanliga!

Ello Lammhult gör isterband och tipsar om att servera dem med senaps- och äppelkräm. Supergott!

Läs också: Svensk korv har blivit trendig

Skala korven!…

Gör man korv på riktigt så ska den skalas! Grillkorven som heter just ”Skalas” från Nässjö chark ska faktiskt skalas innan den äts – konstigt men sant. Om den är god? Ja, det är ju världens mest kända grillkorv! Nässjö chark har prisats flera gånger för sin goda korv!

Ostkaka – du måste gilla att knäcka ägg

 Ostkaka – delikatess med lång tradition. Här är det Julseryds ostkaka från Marithas ost som frestar.
Ostkaka – delikatess med lång tradition. Här är det Julseryds ostkaka från Marithas ost som frestar. FOTO: TT

Gillar du att knäcka ägg? Då ska du söka jobb på Vrigstads ostkakebageri! Den småländska ostkakan ystas och kokas och är en delikatess som alla borde få smaka. Inte nog med att den är god – den har sin egen dag också! Den 14 november varje år firas ostkakans dag – till fromma för alla ostkakeälskare.

I de produkter som är märkta med Från Sverige kommer äggråvaran alltid från svenska ägg.

Läs också: Recept på snabb ostkaka

Bästa lunchen i Småland?

Sugen på att äta en riktigt god lunch? Missa inte Madame i Värnamo, krogen som ligger i gamla Gummifabriken. Prisad i White guide och med en meny som gör alla glada. Missa inte köttbullarna!

Kalmar i kylskåpet

 Arla mejeri i Kalmar tillverkar ostar av alla de slag. Mycket ost blir det!
Arla mejeri i Kalmar tillverkar ostar av alla de slag. Mycket ost blir det! FOTO: Ann Lindén

Kolla i ditt kylskåp! Chansen är stor att du har en ost från Arla i Kalmar eftersom mejeriet i Kalmar tillverkar ost i stora mängder. 150 miljoner kilo mjölk vägs in varje år och all mjölk kommer från lokala mjölkbönder. Volymproduktion med finess dessutom, ostarna från Kalmar har fått utmärkelser i många sammanhang – bland annat i ost-VM! Du kanske har en guldmedaljör i kylskåpet?

Hoppa av tåget för en öl

 Nässjö ölcafé, ett av de bästa för lokal öl!
Nässjö ölcafé, ett av de bästa för lokal öl! FOTO: Joel Linderoth

Mysigaste ölen i Småland hittar du i Nässjö. Hoppa av tåget och ta en 5-minuters-promenad så möts du av lokal kvalitetsöl av bästa slag. Nässjö ölcafé har bästa klass på sitt utbud och med jämna mellanrum är det småländskt i kranarna. Ängöl från Kalmar, Idlewild från Jönköping eller Kvarnagårdens från Växjö – alla gör de öl med fina smaker. Klart värt ett besök!

Äpplen i alla glas

 Äpple, gott på så många sätt!
Äpple, gott på så många sätt! FOTO: Marianne Persson

Äppledalen mellan Gränna och Huskvarna kan få den mest nitiske äppelvägrare att bli äpplefrälst på riktigt – vackrare vy får man leta efter! Här hittar du alla möjliga sorters äpple hos Rudenstams och kan njuta av färskpressad must av härligaste slag. Eller varför inte rulla in på Gässhults säteri och smaka cider av klassiskt slag – en upplevelse som slår det mesta!

Läs också: 11 galna fakta om svensk mat

Vingård på Öland

 Vinodlingarna på Wanngårda, en av de första i Sverige. I dag finns det ett 40-tal - minst!
Vinodlingarna på Wanngårda, en av de första i Sverige. I dag finns det ett 40-tal - minst! FOTO: TT

Vinodlingarna i Sverige blir fler och fler och Wannborga på Öland är en av pionjärerna – sedan 20 år odlar man vindruvor och gör vin som du hittar på Systembolaget. Gott så det förslår! Numera gör man även starkare drycker i bränneriet och du kan svänga förbi och smaka – ett populärt besöksmål!

Från Sverige-märkningen

 Märkesorganisationen Från Sverige.
Märkesorganisationen Från Sverige. FOTO: Från Sverige

Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen