Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 26 november 2018

Svenska råvaror du ska äta i maj

Sparris, färskpotatis och rabarber. Gör hälsan, plånboken och klimatet en tjänst och frossa i vårens primörer. Här är 12 härliga, svenska råvaror att äta färska i maj!

 I maj känns allt färskt och aptitretande! Passa på att njuta av spröda primörer och svenska smaker direkt från naturen.
I maj känns allt färskt och aptitretande! Passa på att njuta av spröda primörer och svenska smaker direkt från naturen. FOTO: Istock

Sparris

En riktig delikatess! Sparris är underbart gott nykokt med olivolja och flingsalt eller med hollandaisesås. Också utmärkt på grillen, i risotto eller som soppa.

Läs också: Så skördar du din sparris

Färskpotatis

Nu börjar årets nypotatis dyka upp. Färskpotatis eller sommarpotatis, som den även kallas, gör vilken vardagsrätt som helst till festmat. Koka med dillkvistar, salt och servera med en rejäl klick smör.

Gräslök

Massor med smak och karaktär. Supergott fint hackad i gräddfil till fiskrätter som sill och lax. Gräslöken som säljs under vintern är alltid odlad i uppvärmda växthus. Välj därför hellre den frilandsodlade som säljs i knippe och nu är i säsong.

Maskros

Ut och plocka! Skölj de späda bladen noga och bjud på en fräsch sallad. Smaken påminner om ruccola men är lite beskare.

Nässlor

Nässlor är en riktig klimatvän som växer inpå knuten i stora delar av landet. Använd skyddshandskar och skörda medan de ännu är späda. Nässelsoppa är lika gott som nyttigt.

Ramslök

Ramslök, eller skogsvitlök, växer vilt i södra Sverige men odlas även småskaligt. En härlig smaksättare som är bäst färsk då den snabbt tappar smak när den torkar. OBS: Bladen liknar liljekonvaljens (som är giftig) så se upp för förväxling om du plockar själv!

Läs också: Så torkar du ramslök

Rädisor

Rädisor innehåller massor av kostfibrer som motverkar en trög mage. Härligt friska och krispiga passar de perfekt i en fransk potatissallad. Rädisor är också goda att lägga in eller blanchera.

Salladslök

Unga lökar av olika typ går under namnet salladslök. Allra vanligast är piplök som odlas för att säljas just i denna späda form. Luftlök, schalottenlök och gul lök är andra vanliga sorter salladslök.

Färsk vitkål

Med sin härligt ljusgröna färg är den färska vitkålen både billig och hälsosam. Ät som råkost eller bryn i panna med lite olja och flingsalt. Vitkål är rik på C-vitamin, vitamin K, folat och kalium.

Harsyra

Bladen smakar lätt citrus och är goda i sallad eller som smakförstärkare i sås. Russin och äpple är smakkompisar till harsyran – gott tillsammans i en efterrätt. Prova att blanda harsyra i vatten istället för citronskivor för en frisk måltidsdryck.

Kirskål

Kirskål, eller kärs, är faktiskt inget ogräs utan en förvildad matgrönsak. Ersätter med fördel spenat i matlagning. Använd i smoothie, soppa eller i indiska grytor som dal palak. Plocka de späda bladen på våren, frys in i små portioner så kan du njuta av den resten av året.

Rabarber

Nu börjar den första rabarbern skjuta upp. Bjud på en smarrig rabarberpaj eller kompott och njut med vaniljsås.

Läs också: Gör sommarens godaste rabarberkompott

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen