Tio svenska ostar till ostbrickan
De svenska mejerierna har blivit fler på senare år. Här är tio svenska ostar som du inte ska missa.
Det är Linn och Stefan Hellström på Ostaffären i Linné i Göteborg som gjort ett val av spännande svenska ostar.
– Det är svårt att välja och det finns många andra goda lokala gårdsmejerier i utspridda över Sverige, säger Linn Hellström.
10 goda svenska ostar
Västerbottensost
En riktig klassiker från mejeriet i Burträsk. Det här är en grynig ost med en speciell smak. Den är torr och har en liten sälta och är bäst när den lagrats i 18 månader.
Norrbottenost
Tillverkas faktiskt av Kalmar Mejeri. Den här osten är lagrad i 30 månader och är tillverkad på mjölk som tas direkt från korna och dessutom har man tillsatt grädde. Den är en variant av en prästost, som förr i tiden var den ost man gav till kyrkan eller prosten i form av skatt.
Estelle
En hyllningsost till prinsessan Estelle från Skånemejerier. En smakrik ost som är en blandning av herrgård och grevé.
Läs också: Stora framgångar för Sverige i världsmästerskapen i ost
Boxholms Kryddost
Den här osten är en pärla! Den är kryddad med kryddnejlika och kummin och ger en fyllig och god smak. En ost som passar väldigt bra till sill eller kräftor.
Hushållsost
En riktig klassiker som tillverkas av många olika mejerier. En ost som ofta rekommenderas till champagne, men som också är spännande att lagra. Stefan Hellströms tips är att köpa en hushållsost när priset är lågt efter julhelgerna och sedan lagra den i kylskåpet ett år. Glöm inte att vända på den en gång i månaden. Till nästa jul är den som en helt annan ost och väldigt god.
Vit caprin
En ost från Lillängens Gårdsmejeri som är gjorde med vitt camembert-mögel. En ost som mår bra av lagring och som ger en lätt syrlig smak.
Sörmlands Ädel
En ost som görs på Jürss Mejeri i Hälleforsnäs. En kittad granbarksost med en gräddig syrlighet och en mycket tydlig doft. En ost som passar mycket bra till en belgisk klosteröl. Kan serveras både kall och varm.
Svedjan Gårdsost
En ost från Skellefteå som är en grynpipig hårdost som lagrats länge och ger en rik gräddig smak.
Almnäs Tegel
En ost från Almnäs utanför Hjo, där det tidigare varit ett tegelbruk. En hårdost som flörtar lite med Gruyereostar och som är mycket god. Det gör också en lite krämigare ost som heter Wrångebäck som är mycket god. Ofta vill de som köper ost ha de som är lite krämigare.
Skottorp Ambrosia
Skottorp ligger i Halland och Ambrosia är en klassiker som är en kittad gräddost. På mejeriet görs också andra klassiska ostar som port salut och gräddost.
Läs också: Ostfestivalen – evenemanget för dig som älskar ost!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.