Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 juli 2019

7 vanliga kylskåpsmissar – och hur du undviker dem

Det är vanligare än du kanske tror att du gör misstag med maten i ditt kylskåp. Håll koll på de här superviktiga råden!

Ställa in i kylen. Hur svårt kan det vara? Inte så särskilt. Ändå är det vanligt att du gör små misstag som påtagligt försämrar matkvalitén, ditt kylskåp och din ekonomi.

Minskat matsvinn

Håller du bara koll på några viktiga saker som gäller ditt kylskåp och maten där i så bidrar du både till minskat matsvinn och att maten håller sig fräsch längre. Här är 7 vanliga kylskåpsmissar som är lätta att undvika:

7 missar i kylskåpet – och hur du undviker dem

 Har du rätt temperatur i kylen håller oftast maten längre än vad som står på bäst före-stämpeln.
Har du rätt temperatur i kylen håller oftast maten längre än vad som står på bäst före-stämpeln. FOTO: iStock

1. Fel temperatur

Se till att din kyl håller 4 grader. Har du varmare så stortrivs många bakterier och börjar genast bryta ner maten så att den snabbt blir dålig.

Läs också: Så räddar du möglig mat

2. Du slänger ok mat

Matsvinn är ett problem för din egen plånbok men också för klimatet. En av bovarna till svinnet i ditt eget kylskåp kan vara bäst före-stämpeln. För enligt en färskt Sifo-undersökning så vet var femte svensk inte vad stämpeln betyder.

Så här ligger det till: Bäst före-stämpeln säger egentligen inget om hur länge maten håller utan är bara en garanti från tillverkaren att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningen. Många varor håller betydligt längre än vad datumet anger. Lita på dina sinnen. Om maten ser bra ut och luktar och smakar ok så är det troligtvis inget fel på den.

Obs! Stämpeln Sista förbrukningsdag innebär att maten inte är säker att äta efter att datumet har passerats.

3. Fel förvaringsmaterial

Livsmedelsverkets råd är att bara använda plastprodukter (folie, film, burkar osv.) som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Är plastprodukten märkt med symbolen som visar ett glas och en gaffel eller med texten ”till livsmedel” är den ok.

Ett hållbarare alternativ till plast är glasförpackningar med tättslutande lock.

Läs också: Så håller maten längre

4. Du organiserar fel

• Se till att inte packa för trångt i kylen. Har du knökfullt ökar temperaturen och maten kan bli dålig. Ha istället lite luft mellan alla grejer i kylen. Då håller temperaturen sig på de 4 grader du ställt in den på.

• Undvik att ställa mjölken i kylskåpsdörren. Där är temperaturen som ojämnast eftersom vi brukar öppna och stänga dörren flera gånger om dagen.

• I dörrfacken ska du förvara de livsmedel som är minst värmekänsliga, till exempel drycker, vatten, fonder och kaviartuber.

• På övre hyllplanen, som håller jämnast temperatur, förvarar du matrester och andra känsliga livsmedel. Även vissa grönsaker och färska örter är lämpliga att placera här. Därför är det opraktiskt att kylskåpens grönsakslådor ofta är placerade längst ner där det är kallast. Flytta upp dem om det går.

• På lägsta hyllplanen, där det är kallast, ska du förvara kött, fisk, färsk juice, mjölk och andra känsliga mejeriprodukter.

• Märk burkar där du förvarar rester med datum.

Läs också: Organisera rätt i kylen

5. Du har fel grejer i kylen

Vissa livsmedel mår bäst av att inte förvaras i kylen. Här är exempel på produkter som inte ska förvaras i kylen: Matolja, bröd, torkade kryddor, vitlök, avokado, ananas, gurka, aubergine, tomater, bananer, torrvaror som mjöl, gryn, pasta och ris, oöppnade helkonserver. Oöppnad sylt, salsa, ketchup, senap och soya kan oftast stå rumsvarmt.

6. Kylen är otät

Har du stängt kylen ordentligen? En tjatig fråga men nog så befogad. För står dörren på glänt försvinner massor av kyla ut den vägen och maten kan bli dålig.

Kolla också så att listen i dörren är spänstig och håller tätt. På äldre kylskåpsmodeller där lisen torkat går den oftast att byta ut.

Läs också: Här är maten du ska slänga

7. Vatten på kylskåpsgolvet

Vatten på golvet i kylen kan bero på att det så kallade dräneringshålet (sitter oftast intill väggen långt ned) har täpps igen av smuts och matrester. Detta kan du med hjälp av exempelvis en skruvmejsel och hushållspapper rensa. Börja med att torka av runt hålet. Använd sedan skruvmejseln till att peta bort löst skräp. Sedan kan du prova att blåsa ur med en liten slang.

Läs också: 5 matvaror som håller längre än du tror

Källor: Livsmedelsverket, Sifo, Matsmart, Varbergs Bostad

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen