Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 1 november 2019

Hund i bil – dessa regler gäller

Klart din pälskling ska följa med ut på äventyr! Men vilka regler gäller egentligen när du har hund i bil? Och när får man böter?

 Hunden får åka i framsätet i bilen men måste sitta i bur eller i sele – en lös hund ger dyra böter och i värsta fall en skadad hund. Kom i håg att koppla ur krockkudden!
Hunden får åka i framsätet i bilen men måste sitta i bur eller i sele – en lös hund ger dyra böter och i värsta fall en skadad hund. Kom i håg att koppla ur krockkudden! FOTO: Istock

Böter lös hund i bil

Visste du att du kan få böter om du inte följer de regler som gäller när du transporterar din hund i bilen? Reglerna är Jordbruksverkets och länsstyrelserna i landet kontrollerar att dessa följs med hjälp av polisen.

Har du hunden lös i bilen kan du få böter på upp till 1 500 kronor.

Därför måste hunden sitta i en transportbur när den åker med i bilen – eller spännas fast med säkerhetsbälte med hjälp av en särskild sele.

Spänn fast hund i bil

Trygghansa skriver att en chihuahua – som väger 1,5-3 kg – väger 256 kg när du kör i 90 km/h. Sitter hunden lös i bilen förvandlas den alltså till en mycket tung och livsfarlig projektil vid en krock. De rekommenderar därför att du köper en krocktestad hundbur som finns att köpa i välsorterade djuraffärer.

När hunden åker med dig i bilen kan du välja att ha hunden i transportbur, bakom ett kraftigt lastgaller eller i en sele ansluten till ett särskilt anpassat säkerhetsbälte. Välj en krocktestad sele så att du vet att hunden har det bästa skyddet vid eventuell krock.

Läs också: Katt i bil – det här är vad som gäller

Hunden i framsätet

Hunden får sitta i framsätet i bilen. Förutom att hunden då ska sitta fastspänd i sele med säkerhetsbälte eller i en transportbur, ska också krockkudden stängas av eller kopplas ur. Det här eftersom krockkudden kan skada hunden allvarligt.

Hunden i baksätet

 Hund i baksätet i bilen går bra om den sitter fastspänd i en sele som går att koppla till säkerhetsbältet (eller i bur). Välj en krocktestad bilsele!
Hund i baksätet i bilen går bra om den sitter fastspänd i en sele som går att koppla till säkerhetsbältet (eller i bur). Välj en krocktestad bilsele! FOTO: Istock

Om hunden åker med dig i bilen och sitter i baksätet ska den sitta fastspänd i sele med säkerhetsbälte eller i en transportbur.

Kontrollera om din bil har sidokrockkuddar i baksätet. Dessa ska då stängas av eller kopplas ur.

Hunden i bakluckan

 Det allra bästa är att hunden sitter i bakluckan när den åker med i bilen. Men den måste sitta i bur eller bakom ett bra galler – inte lös.
Det allra bästa är att hunden sitter i bakluckan när den åker med i bilen. Men den måste sitta i bur eller bakom ett bra galler – inte lös. FOTO: Istock

Allra säkrast är att hunden sitter i bakluckan i bilen i en transportbur eller bakom galler. Hunden räknas som lös i bilen om den varken sitter i bur eller bakom galler i bakluckan.

Hund i bil – regler

 • Om du transporterar enstaka hundar i personutrymmet i din bil ska du se till att de transporteras på ett säkert sätt.
 • Du kan också transportera hunden i kombiutrymmet på din bil om du har god uppsikt över den under hela transporten.
 • Hunden får inte riskera att bli skadad eller lida i samband med transporten.
 • Du måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar.
 • Om du transporterar hunden i en bur eller liknande ska denna vara utformad och placerad på ett sådant sätt att hunden får skugga och god ventilation.
 • En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar.

Temperatur i bilen för hund

 • Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C eller under -5°C.

Rastning hund i bil

 • Under transporten ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.

Så länge får hunden sitta i bilen

 • Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och högst 3 timmar enligt huvudregeln.

Dräktig tik i bil

 • En dräktig tik får inte transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tiken får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter valpningen. Det finns undantag från dessa två regler för sällskapshundar som transporteras i personbil och kortare sträcka än 50 kilometer.

Valp i bil

 • En hundvalp måste vara minst 1 vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera den.

Skadat djur i bil

 • Du får transportera ett sjukt eller skadat djur till veterinär om transporten är brådskande även om du inte uppfyller dessa krav. Men det får inte finnas någon risk för att djuret kan lida av transporten. Om du är tveksam till om det är lämpligt att transportera djuret är det bäst om du kontaktar en veterinär.

Hundbur i bil

Om du använder en bur eller liknande för transporten i personbilen ska varje hund ha minst följande utrymme:

 • Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. gånger 1,10,
 • Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
 • Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Om du transporterar mer än en hund i en bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.

Läs också: Reglerna för bilbesiktning – då ska bilen besiktas

Hundens vikt vid krock

Så här förändras hundens vikt när du kör i 50 respektive 90 km/h.
 hundens normalvikt anges inom parentesen.

 • Chihuahua (2 kg) – 80 kg – 256 kg
 • 
Jack Russel terrier (6 kg) – 240 kg – 768 kg

 • Schnauzer (15 kg) – 600 kg – 1 920 kg
 • 
Schäfer (30 kg) – 1 200 kg – 3 840 kg

 • Grand danois (65 kg) – 2 600 kg – 8 320 kg

Källa: Jordbruksverket, Trygghansa, Härliga hund, Dog news

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen