Katt i bil – reglerna du ska ha koll på!
Klart din kisse ska följa med ut på äventyr! Men vilka regler gäller egentligen när du har katt i bil? Och kan du få böter?
Böter lös katt i bil
Det är Jordbruksverkets bestämmelser som gäller när du transporterar katt i bil. Dessa bestämmelser ingår i Djurskyddslagen och det är länsstyrelsen som är den myndighet som bevakar om föreskriften följs. Länsstyrelsen kan inte genomföra kontroller av bilister utan behöver polisens hjälp. Om de vid till exempel en olycka anser att du inte följt Jordbruksverkets regler kan du bötfällas.
Läs också: Hund i bil – dessa regler ska du följa
Spänn fast katt i bil
Katter får transporteras i bagageutrymmet i en personbil om du kan se djuret från personutrymmet när transporten pågår. Du behöver dock säkerställa att djuret sitter säkert även vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur. Katten ska inte riskera att bli skadad eller lida i samband med transporten, skriver Jordbruksverket.
Katt i bil – regler
Dessa regler är Jordbruksverkets och gäller när du som privatperson transporterar katten i bil.
- Du måste se till att katten är säkrad vid inbromsning, till exempel genom att använda transportbur.
- Katten ska inte riskera att bli skadad eller lida i samband med transporten.
- Ditt fordon ska vara lämpligt för att transportera katten.
- Om du transporterar katten i en bur eller liknande ska den vara utformad och placerad på ett sådant sätt att katten får skugga och god ventilation.
- En katthona som löper ska transporteras åtskild från hankatter.
- Under transporten ska katten få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.
Temperatur i bilen för katt
- Du får inte lämna katten utan tillsyn i bilen om det är möjligt att det blir över 25 grader varmt eller under 5 grader kallt.
Dräktig katt i bil
- En dräktig katthona får inte transporteras de 2 närmaste veckorna före beräknad födsel av ungarna.
- Katthonan får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter att hon fött ungar. Det finns undantag från dessa två regler för sällskapskatter som transporteras i personbil och kortare sträcka än 50 kilometer.
- Om transporten tar mer än 6 timmar bör du ha en bur med en sanitetslåda eller motsvarande för uppsamling av urin och avföring.
Läs också: Fisk kan vara skadligt för katten
Kattunge i bil
- En kattunge måste vara minst 1 vecka för att du ska få transportera den och naveln ska vara helt läkt.
- Om transporten tar mer än 6 timmar bör du ha en bur med en sanitetslåda eller motsvarande för uppsamling av urin och avföring.
Kattbur i bil
En transportbehållare för katt ska ha minst följande mått:
- Längd = 0,5 meter,
- Bredd = 0,3 meter,
- Höjd = 0,35 meter.
En bur för transport av katt ska dessutom vara anpassad till djurets storlek och ha ett minsta golvutrymme på 0,15 kvadratmeter per djur.
Katt stressad i bil
Många katter blir stressade och/eller illamående när de åker bil. Agria tipsar om att träna bilåkning innan ni gör en längre bilresa. Börja med korta bilturer på bara några minuter.
Det finns feromonspray som kan användas för att lugna stressade katter, till exempel kan man spraya bilburen innan bilfärden. Sprayen finns att köpa på veterinärkliniker.
Läs också: Sofie, 35, bor ensam i en stuga vid fjället
Källa: Agria, Länsstyrelsen, Jordbruksverket, Vlt.se
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.