Recept 13 juni 2018
Enkel marängtårta i långpanna
Sommarens absolut enklaste tårta gör du i långpanna. Här är en variant med marängbotten, toppad med marinerade jordgubbar.
Receptet kommer från Lands matskribent Katarina Ekeström. Fler goda desserter hittar du på hennes blogg.
Läs också: Herrgårdstårta med hallongrädde
Enkel marängtårta i långpanna
Skriv ut
Ingredienser (cirka 10 pers)
- Sockerkaksbotten
- 1 ägg
- 4 äggulor (obs! spara vitorna till marängen)
- 1 ½ dl socker
- 60 g smör
- ¾ dl mjölk
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 ½ tsk bakpulver
- Maräng
- 4 äggvitor, som blev över från kaksmeten
- 2 ½ dl socker
- några droppar citronsaft
- Marinerade jordgubbar
- 1 l jordgubbar
- ½ – ¾ dl socker
- ½ citron, den pressade saften
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, äggulor och socker riktigt fluffigt. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och blanda i mjölken.
- Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt, men omsorgsfullt ner i äggsmeten tillsammans med smör- och mjölkblandningen.
- Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
- Marängdags. Inte en fettgnutta ska finnas nära en maräng som ska vispas. Jag kokar vispar och diskar en glasskål tills den gnisslar. Torka torrt innan du häller i äggvitorna, socker och citron.
- Vispa till en fast maräng. Det ska bli små toppar som håller när du lyfter upp vispen. Skeda ut marängen över kaksmeten. Kika på bilden så blir det tydligt. Bred ut marängen slarvigt över utan och sätt in i ugnen. Grädda till fin färg 12-15 minuter.
- När marängen står i ugnen – förbered marineringen genom att snoppa och skiva jordgubbarna. Blanda med socker och citronsaft. Låt vila i kyl minst en timma.
- Ta ut och låt svalna. Servera med vispad grädde och marinerade eller färska jordgubbar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.