Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 juni 2018

Enkel marängtårta i långpanna

Sommarens absolut enklaste tårta gör du i långpanna. Här är en variant med marängbotten, toppad med marinerade jordgubbar.

 Enkel och god marängtårta i långpanna.
Enkel och god marängtårta i långpanna. FOTO: Katarina Ekeström

Receptet kommer från Lands matskribent Katarina Ekeström. Fler goda desserter hittar du på hennes blogg.

Läs också: Herrgårdstårta med hallongrädde

Enkel marängtårta i långpanna

Skriv ut

Ingredienser (cirka 10 pers)

  • Sockerkaksbotten
  • 1 ägg
  • 4 äggulor (obs! spara vitorna till marängen)
  • 1 ½ dl socker
  • 60 g smör
  • ¾ dl mjölk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • Maräng
  • 4 äggvitor, som blev över från kaksmeten
  • 2 ½ dl socker
  • några droppar citronsaft
  • Marinerade jordgubbar
  • 1 l jordgubbar
  • ½ – ¾ dl socker
  • ½ citron, den pressade saften

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, äggulor och socker riktigt fluffigt. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och blanda i mjölken.
  2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt, men omsorgsfullt ner i äggsmeten tillsammans med smör- och mjölkblandningen.
  3. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
  4. Marängdags. Inte en fettgnutta ska finnas nära en maräng som ska vispas. Jag kokar vispar och diskar en glasskål tills den gnisslar. Torka torrt innan du häller i äggvitorna, socker och citron.
  5. Vispa till en fast maräng. Det ska bli små toppar som håller när du lyfter upp vispen. Skeda ut marängen över kaksmeten. Kika på bilden så blir det tydligt. Bred ut marängen slarvigt över utan och sätt in i ugnen. Grädda till fin färg 12-15 minuter.
  6. När marängen står i ugnen – förbered marineringen genom att snoppa och skiva jordgubbarna. Blanda med socker och citronsaft. Låt vila i kyl minst en timma.
  7. Ta ut och låt svalna. Servera med vispad grädde och marinerade eller färska jordgubbar.

Recept: Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen