Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 28 juli 2016

Här är de bästa tillbehören till kräftskivan – 8 läckra recept

Bara kräftor är svårt att äta sig mätt på. Bulla upp med matiga kringrätter så blir gästerna mätta och glada. Här kommer 8 recept för ett lyckat kräftkalas!

Kräftskivans tid är ljumma augusti med sina sammetssvarta nätter. Bjud in familj och vänner till ett av sommarens sista kalas – med kräftor, sju matiga rätter och en läcker efterrätt!

1. Rödbetssnurror

Rodbetssnurror
Smaskiga snurror med kumminkryddad ostfyllning. Förbered snurrorna i god tid och gratinera dem strax innan de ska serveras.

8 bufféportioner

Smet
50 g smör
1 dl siktat dinkelmjöl
5 dl mjölk
3 äggulor
1 tsk bakpulver
1 dl finriven rå rödbeta
3 äggvitor

Fyllning
2 gula lökar
smör
2 dl hackad persilja
2 dl riven kryddost
flingsalt
nymald peppar

Gratinering
1 dl riven kryddost

Smeten:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och späd med mjölken. Låt koka på svag värme under omrörning i cirka 5 minuter. Ta från värmen.
2. Rör i gulorna, en i taget, och blanda i bakpulvret och rödbetan. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.
3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda den i mitten av ugnen i 15–20 minuter. Stjälp upp på bakplåtspapper och dra av papperet som kakan gräddats på. Om det inte släpper, pensla med lite kallt vatten. Låt kallna under plåten.

Fyllningen:
1. Hacka löken och fräs den i smör utan att den tar färg. Ta från värmen. Blanda i persilja och ost och smaka av med salt och peppar.
2. Fördela fyllningen över bottnen och rulla ihop som en rulltårta. Skär i 16 skivor och lägg dem i bullformar som pudrats med lite mjöl. Hit går bra att förbereda.

Gratinering:
1. Höj ugnsvärmen till 275 grader.
2. Strö över riven ost och gratinera snurrorna i mitten av ugnen tills de har fin färg, cirka
5 minuter.

2. Gräslökskeso

graslokskeso
Melon och lufttorkad skinka är en klassiker som brukar vara ett säkert kort på buffébordet.

8 bufféportioner

16 skivor lufttorkad skinka,
till exempel tvärnöskinka
250 g keso
3 msk hackad gräslök
1 1/2 msk skånsk grovkornig senap
1/2 liten melon

1. Mixa keso, gräslök och senap till en slät kräm.
2. Lägg ut skinkskivorna. Lägg på en klick keso och rulla ihop.

3. Ny kräftlag till frysta kräftor

Extra piff på de frysta kräftorna.

1 kg frysta kräftor

Lag
2 liter vatten
1/4 dl grovsalt
4 bitar råsocker
1 dl öl
125 g dillkronor

1. Koka upp vatten, salt, socker och öl. Lägg i dillkronorna och låt sjuda i 10 minuter under lock. Låt svalna och ta upp dillkronorna och lägg åtsidan.
2. Lägg i det hela frysta kräftblocket och lägg på dillkronorna igen.
3. Ställ in i kylen och låt stå helst ett dygn.

4. Grön soppa med sockerärter

artsoppa
På en buffé passar det utmärkt att kunna laga soppan dagen innan och servera den kall. Ärternas naturliga sötma passar bra att mixa i frisk grekisk yoghurt och krispiga sockerärter på toppen blir pricken över i.

8 bufféportioner

1 hackad gul lök
7 dl vatten
2 tärningar hönsbuljong
1 dl vitt vin
500 g frysta ärter
2 dl grekisk yoghurt
flingsalt
nymald vitpeppar
75 g sockerärter

1. Koka löken under lock i buljongen och vinet i 5–10 minuter. Lägg i ärterna och låt dem koka i cirka 5 minuter till.
2. Mixa soppan slät tillsammans med yoghurten. Salta och peppra.
3. Låt kallna och förvara i kylen före servering. Häll upp i glas och toppa soppan med strimlade sockerärter.

5. Ostcocotter med färskpotatis och gubbröra

ostcocotter
Matiga cocotter med potatis och ost med en salt topping. Cocotterna kan göras i god tid och serveras kalla.

8–10 stycken

300 g färskpotatis
200 g lagrad prästost
2 gula lökar
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
5 ägg
2 dl lätt crème fraiche
2 dl standardmjölk

Gubbröra
3 hårdkokta ägg
1 liten rödlök
1 liten burk ansjovis, 55 g
1 rå äggula
1/2 dl hackad dill
100 g laxrom eller svart stenbitsrom

1. Sätt ugnen på 200 grader.
Borsta potatisen och skär i små
tärningar. Koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten, cirka 5 minuter. Häll av kokvattnet,
gärna genom en sil, och låt ånga av.
2. Skär osten i små tärningar, samma storlek som potatisen. Skala och hacka löken. Blanda potatis, ost, lök, salt och peppar. Fördela i smorda portionsformar.
3. Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk. Häll äggstanningen i formarna.
4. Ställ formarna på en plåt. Grädda i mitten av ugnen tills cocotterna har ”stannat”, 25–30 minuter. Låt svalna.
Gubbröra:
1. Hacka ägg, lök och ansjovis. Blanda hacket med äggulan och dillen.
2. Vid servering: Lägg en klick gubbröra på cocotterna och toppa med rom och en dillkvist.

6. Cocktailpotatis med renstek

Coctailpotatis
Kall färskpotatis är ett lysande tilltugg. De här uppiggade potatishalvorna är perfekta att servera som småplock eller aptitretare.

8 bufféportioner

50 g skivad rökt renstek
100 g philadelphiaost
2 msk hackad gräslök
1 tsk dijonsenap
flingsalt
400–500 g kokt kall färskpotatis

1. Hacka rensteken. Blanda kött, ost, gräslök och senap. Smaka av med salt.
2. Halvera potatisen. Skär bort en tunn skiva i botten så står de stadigare.
3. Lägg på rensteksröra och garnera med hackad gräslök.

7. Färskostsmuffins med bär

Farskostmuffins
Så här års kan vi verkligen passa på att frossa i alla underbara bär! Tillsammans med små portionsstora cheesecake är bären en härlig och frisk avslutning på kräftskivan.

8 stycken

200 g digestivekex
75 g rumsvarmt smör
400 g rumsvarm philadelphiaost
1 1/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
1/2 krm salt

Till servering
bär

1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kex och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i stora muffinsformar av papper.
2. Vispa ihop ost, socker, mjöl, ägg, vaniljsocker, citronskal och salt.
3. Fördela ostkrämen över kexsmulorna. Ställ formarna på en plåt.
4. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Låt kallna och förvara under folie i kylen.
Garnera med bär vid servering.

8. Dillkryddade lammfärsspett

Lammfarsrullar
”Köttbullar” på pinne är mättande och praktisk plockmat som passar utmärkt på en buffé. Lammfärsrullarna är goda varma och ljumma såväl som kalla.

8 bufféportioner

600 g lammfärs
1 liten gul lök
1 ägg
1/2 msk kalvfond
1/2 dl mineralvatten
1 dl hackad dill
1/2 dl kapris
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
smör till stekning

1. Finhacka löken, fräs i smör och låt kallna.
2. Blanda ihop alla ingredienser till färsen. Forma färsen till rullar. Stick ett spett genom varje.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg smörklickar i en långpanna. Sätt in plåten i ugnen och låt smöret bli ljusbrunt.
4. Lägg på spetten och stek dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Vänd efter halva tiden.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen