Recept 15 februari 2019
Hemgjord daim
Daim är godisfavoriten med knäckig kola täckt av choklad. Enkel att göra och god att äta!
För att få knaprigt goda daim krävs att kolasmeten kommer upp i en temperatur på 130 grader. Detta kontrollerar du enklast med en termometer eller genom ett kulprov.
Kulprovet gör du genom att droppa lite kolasmet i iskallt vatten och sedan forma en kula av den. Kulan ska bli fast, då är smeten klar.
Läs också: Hemgjorda peanut butter cups
Hemgjord daim
Skriv ut
Ingredienser (25 st):
- 200 g choklad, ljus eller mörk
- 2,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl strösocker
- 2,5 dl ljus sirap
Gör så här:
- Klä en form ca 20x20 cm med bakplåtspapper.
- Koka upp sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om under tiden.
- Gör ett kulprov för att se när kolan är färdig (130 grader).
- Häll smeten i formen.
- Smält chokladen över ett vattenbad. Bre ut den över kolasmeten.
- Låt stelna i rumstemperatur innan du skär eller bryter upp daimen i bitar.