Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 6 februari 2017

Så bakar du det samiska tunnbrödet gáhkku – direkt i pannan

Det samiska tunnbrödet gáhkku smakar fantastisk och är lätt att göra själv. Du behöver inte ens ugn. Här avslöjas hemligheten bakom det perfekta picknick-brödet.

FOTO: Istock

Det sägs att det finns lika många gáhkku-recept som det finns samiska familjer. En del har havregryn och grahamsmjöl i degen, men det här receptet, som är inspirerat av Samiskt informationscentrum, bakas med vetemjöl och rågsikt. Det går också bra att använda bara vetemjöl.

Perfekt picknick-bröd

Hemligheten bakom det sega samiska tunnbrödet är att ha vatten i stället för mjölk i degen.

– Det var viktigt att brödet var segt så att det inte skulle smula sönder i ryggsäcken när man begav sig ut i renskogen, säger Karl-Einar Enarsson på Västerbottens museum till P4 Västerbotten.

Och det är just denna speciella seghet som gör gáhkku till det perfekta picknick-brödet.

Blanda vatten och mjölk

Du som ändå föredrar ett mindre segt bröd kan byta ut vattnet mot mjölk eller blanda vatten och mjölk.

Grädda i gjutjärnspanna

Ursprungligen bakades brödet över öppen eld men i dag är det vanligare att grädda det i en gjutjärnspanna på en vanlig spis.

Ät brödet med en klick smör så fort det är färdigt. Smakar himmelskt!

Var så god – här får du receptet!

Gahkku – samiskt tunnbröd (Cirka 10 kakor som passar i en vanlig stekpanna)

Skriv ut

Du behöver

  • 50 g smör
  • 5 dl vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
  • 1 påse torrjäst
  • 1 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt)

Gör så här

  1. Smält smöret i kastrullen. Blanda därefter i vätskan och värm till fingervarmt, 37 grader.
  2. Häll i jästen och rör om tills den löst sig. Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap, salt och eventuell rågsikt.
  3. Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar. Rör en stund och låt sedan jäsa i 40 minuter under en duk.
  4. Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
  5. Hetta upp gjutjärnspannan på platten eller över elden. Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan.
  6. Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!

Samiskt informationscentrum

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen