Recept 22 september 2020
Annas kryddig kålrotsgratäng – fantastiskt recept
Gillar du husmanskost? Missa inte denna härliga kålrotsgratäng med magisk kryddning. Underbart god!
Anna Hansen på restaurang The modern Pantry i London gör en smakrik kålrotslåda med garam masala, en indisk kryddblandning med spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära, kanel och kardemumma.
Receptet kommer från Kålrotsakademiens bok Underbara kålrötter, kulturhistoria, odling och användning som är en vacker hyllning till den gamla svenska kulturväxten.
Läs också: Godaste lammfärsbiffarna
Anna kålrotsgratäng
Skriv ut
Ingredienser
- 6 personer
- 1 kg kålrötter, skalad och finskuren
- 1/2 kg potatis, skalad och finskuren
- 1 purjolök, finskuren
- 1 fänkål, delad på längden och fint strimlad
- 60 g riven ingefära
- 4 vitlöksklyftor (pressade)
- 5 dl vispgrädde som fått koka in till 2/3
- 1 1/2 msk garam masala
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk peppar
Gör så här:
- Klä en ugnssäker form, 20×30 cm, med bakplåtspapper.
- Häll grädde, ingefära, vitlök, garam masala, salt och peppar i en kastrull och koka upp.
- Lägg två lager av kålrot och ett lager av potatis med hälften av fänkålen och purjolöken.
- Häll över hälften av grädden.
- Repetera och häll över resten av grädden.
- Avsluta med ett sista varv med ett lager potatis och två lager kålrot.
- Täck med bakplåtspapper och aluminiumfolie eller lock och baka i ugnen i 180 grader i 45 minuter. Ta bort folien men behåll bakplåtspappret och baka ytterligare 20 minuter i 160 grader Låt anrättningen svala under 20 minuter och servera därefter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.