Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 september 2020

Annas kryddig kålrotsgratäng – fantastiskt recept

Gillar du husmanskost? Missa inte denna härliga kålrotsgratäng med magisk kryddning. Underbart god!

 Smakrik kålrotsgratäng med spännande kryddning.
Smakrik kålrotsgratäng med spännande kryddning. FOTO: Underbara Kålrötter

Anna Hansen på restaurang The modern Pantry i London gör en smakrik kålrotslåda med garam masala, en indisk kryddblandning med spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära, kanel och kardemumma.

Receptet kommer från Kålrotsakademiens bok Underbara kålrötter, kulturhistoria, odling och användning som är en vacker hyllning till den gamla svenska kulturväxten.

 Kålrotsakademiens inspirerande bok Underbara kålrötter, kulturhistoria, odling och användning.
Kålrotsakademiens inspirerande bok Underbara kålrötter, kulturhistoria, odling och användning. FOTO: bok

Läs också: Godaste lammfärsbiffarna

Anna kålrotsgratäng

Skriv ut

Ingredienser

  • 6 personer
  • 1 kg kålrötter, skalad och finskuren
  • 1/2 kg potatis, skalad och finskuren
  • 1 purjolök, finskuren
  • 1 fänkål, delad på längden och fint strimlad
  • 60 g riven ingefära
  • 4 vitlöksklyftor (pressade)
  • 5 dl vispgrädde som fått koka in till 2/3
  • 1 1/2 msk garam masala
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar

Gör så här:

  1. Klä en ugnssäker form, 20×30 cm, med bakplåtspapper.
  2. Häll grädde, ingefära, vitlök, garam masala, salt och peppar i en kastrull och koka upp.
  3. Lägg två lager av kålrot och ett lager av potatis med hälften av fänkålen och purjolöken.
  4. Häll över hälften av grädden.
  5. Repetera och häll över resten av grädden.
  6. Avsluta med ett sista varv med ett lager potatis och två lager kålrot.
  7. Täck med bakplåtspapper och aluminiumfolie eller lock och baka i ugnen i 180 grader i 45 minuter. Ta bort folien men behåll bakplåtspappret och baka ytterligare 20 minuter i 160 grader Låt anrättningen svala under 20 minuter och servera därefter.

Recept: Anna Hansen, Kålrotsakademien

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen