Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 oktober 2018

Klassiska bondkakor

Bjud på bondkakor, en småkaka från mormors tid. God till kafferepet eller testunden.

 Bondkakor har serverats i decennier vid de svenska kaffekalasen.
Bondkakor har serverats i decennier vid de svenska kaffekalasen. FOTO: iStock

Bondkaka är en torr småkaka med grovhackad mandel, sirap och bikarbonat. Kakan går snabbt att baka och ingår ofta vid den klassiska serveringen av sju sorters kakor.

Läs också: Supergoda syltkakor med kardemumma

Bondkakor

Skriv ut

Ingredienser (90 st små):

  • 1 dl sötmandel (ca 65 g)
  • 2 1/2 dl vetemjöl (ca 150 g)
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 msk sirap

Gör så här:

  1. Hacka mandeln. Lägg mjölet i en bunke och blanda det med bikarbonat. Tillsätt socker, sirap, mandel och matfettet skuret i skivor.
  2. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  3. Dela degen i två bitar. Forma till rullar ca 3 cm i diameter. Rulla in i plastfolie och lägg i kylen ett par timmar så går de lättare att skära.
  4. Sätt ugnen på 200˚C.
  5. Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen