Recept 24 oktober 2018
Klassiska bondkakor
Bjud på bondkakor, en småkaka från mormors tid. God till kafferepet eller testunden.
Bondkaka är en torr småkaka med grovhackad mandel, sirap och bikarbonat. Kakan går snabbt att baka och ingår ofta vid den klassiska serveringen av sju sorters kakor.
Läs också: Supergoda syltkakor med kardemumma
Bondkakor
Skriv ut
Ingredienser (90 st små):
- 1 dl sötmandel (ca 65 g)
- 2 1/2 dl vetemjöl (ca 150 g)
- 1 dl strösocker
- 100 g smör eller margarin
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/2 msk sirap
Gör så här:
- Hacka mandeln. Lägg mjölet i en bunke och blanda det med bikarbonat. Tillsätt socker, sirap, mandel och matfettet skuret i skivor.
- Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
- Dela degen i två bitar. Forma till rullar ca 3 cm i diameter. Rulla in i plastfolie och lägg i kylen ett par timmar så går de lättare att skära.
- Sätt ugnen på 200˚C.
- Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt kakorna svalna på galler.