Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 oktober 2018

Klassiska bondkakor

Bjud på bondkakor, en småkaka från mormors tid. God till kafferepet eller testunden.

 Bondkakor har serverats i decennier vid de svenska kaffekalasen.
Bondkakor har serverats i decennier vid de svenska kaffekalasen. FOTO: iStock

Bondkaka är en torr småkaka med grovhackad mandel, sirap och bikarbonat. Kakan går snabbt att baka och ingår ofta vid den klassiska serveringen av sju sorters kakor.

Läs också: Supergoda syltkakor med kardemumma

Bondkakor

Skriv ut

Ingredienser (90 st små):

  • 1 dl sötmandel (ca 65 g)
  • 2 1/2 dl vetemjöl (ca 150 g)
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 msk sirap

Gör så här:

  1. Hacka mandeln. Lägg mjölet i en bunke och blanda det med bikarbonat. Tillsätt socker, sirap, mandel och matfettet skuret i skivor.
  2. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  3. Dela degen i två bitar. Forma till rullar ca 3 cm i diameter. Rulla in i plastfolie och lägg i kylen ett par timmar så går de lättare att skära.
  4. Sätt ugnen på 200˚C.
  5. Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen