Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 29 november

Lussekatter med kanel

Saftiga lussekatter med saffranssmak, ett stråk av kanel och russin ligger bra till för att bli julens nya favorit. Här är matprofilen Rachael Khoos härliga recept.

 Extra saftiga lussekatter med härlig smak av saffran och kanel.
Extra saftiga lussekatter med härlig smak av saffran och kanel. FOTO: David Loftus

Här har Rachael Khoo inspirerats av den judiska babkan och fyller bullen med ett tunt lager kryddig russinröra, vilket ger en extra fyllig och lite klibbig sötma åt de saffransdoftande bakverken.

Receptet finns med i Rachael Khoos kokbok Mitt lilla svenska kök som innehåller 100 recept inspirerade av svensk mattradition.

Rachels frystips för lussekatter!

När lussekatterna är gräddade och har svalnat kan du lägga dem i en fryspåse och lägga i frysen. Värm dem sedan på 150 grader i varmluft eller 170 grader i vanlig ung i 20 minuter.

 Mitt lilla svenska kök är matprofilen Rachel Khoo senaste kokbok.
Mitt lilla svenska kök är matprofilen Rachel Khoo senaste kokbok.

Läs också: Mjuk pepparkaka i långpanna

Lussekatter med kanel

Skriv ut

Ingredienser

  • Till russinsmeten:
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 250 g russin
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk vaniljsocker, gärna bourbon-vaniljsocker (ekologiskt utan konserveringsmedel)
  • 3 msk vita brödsmulor
  • Till degen:
  • 2 g saffran
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 375 g (cirka 6,25 dl) extra fint vetemjöl, plus lite till bakbordet
  • 50 g strösocker
  • 1/2 tsk finkornigt havssalt
  • 1 tsk bourbon-vaniljsocker
  • 16 g färskjäst
  • 75 g rumstempererat smör
  • 1 medelstort ägg
  • 1 medelstort ägg, uppvispat till pensling

Gör så här

  1. Russinblandningen. Hetta upp mjölken till russinröran tills den börjar sjuda (låt den inte koka). Lägg i russin, kanel och vaniljsocker. Låt blandningen stå och dra i minst 1 timme, helst över natten. Lägg undan 20 russin till dekoration.
  2. Rör ner brödsmulorna i mjölk- och russinblandningen och mixa allt till en grynig blandning. Några russin ska fortfarande vara hela.
  3. Degen. Blötlägg saffran i mjölk i minst 30 minuter.
  4. Lägg mjöl, strösocker och salt i en stor bunke.
  5. Häll saffransmjölken och vaniljsockret i en liten kastrull och värm till rumstemperatur på låg värme.
  6. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt 2 matskedar av mjölken, rör om tills jästen har löst sig.
  7. Gör en grop i mitten av de torra ingredienserna och häll i degvätskan, resten av mjölken, smör och ägg. Blanda och knåda sedan med elvispens degkrokar i 5–7 minuter, eller för hand på ett lätt mjölat bakbord, tills degen inte fastnar och känns smidig.
  8. Lägg degen i en bunke, täck den med folie och låt den jäsa i 2 timmar eller tills den har fått dubbel storlek.
  9. Dela degen i 10 lika stora delar. Häll ut lite mjöl på bakbordet. Kavla ut en degbit till en tunn fyrkantig bit, 20 cm x 15 cm.
  10. Bred ett tunt lager russinröra mitt på degen, lämna 2 cm breda kanter.
  11. Rulla ihop degen till en lång rulle, nyp ihop ändarna så att fyllningen inte rinner ut. Lägg rullen framför dig med kanten nedåt, skär upp en skåra på 8 cm mitt på rullen så att du ser de olika lagren. Vrid degrullen med skåran så att du får en S-formig bulle. Du måste rulla in ändarna och fästa dem hårt så att de inte faller isär. Tryck fast 1 russin i varje ände. Upprepa tills hela degen är slut.
  12. Värm ugnen till 240 grader eller varmluft 220 grader i varmluftsugn. Låt bullarna jäsa i 30 minuter under en ren bakduk.
  13. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i 5 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader eller i varmluft 180 grader och grädda i ytterligare 15–20 minuter tills bullarna är gyllenbruna. Lägg dem på galler för att svalna.

Recept: Rachel Khoo

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen