Recept 12 december 2019
Mandelmanns saffransvåfflor
Här bjuder Gustav Mandelmann på sitt favoritrecept: Frasig gyllengul saffransvåffla!
Saffransvåfflor är självskrivna på Mandelmanns julbord, men familjen äter dem året om.
– Ja, de är otroligt goda, med sylt och vispad grädde till, säger Gustav Mandelmann.
Receptet kommer från kokboken Mandelmanns söta: Recept och baktankar från Djupadal.
Mandelmanns saffransvåfflor
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner):
- 4 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0,5 g saffran
- 0,5 tsk socker
- 4 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 125 g smör
Gör så här:
- Värm mjölken så att den blir fingervarm, cirka 36 grader. Smula ned jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills jästen har löst sig.
- Mortla saffranet med sockret och rör ned det i bunken.
- Tillsätt mjölet och saltet och vispa ihop till en jämn smet. Låt smeten vila i 20 minuter i rumsvärme.
- Smält under tiden smöret på svag värme och blanda i smeten.
- Hetta upp ett våffeljärn och häll i smet. Grädda gyllengula våfflor och servera med vispad grädde och jordgubbssylt.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.