Recept 20 november 2018
Mjuk pepparkaka i långpanna
Mjuk pepparkaka i långpanna med glasyr som smakar apelsin. En perfekt julfika för många!
Vem kan väl motstå saftiga rutor av mjuk pepparkaka med en härlig apelsinglasyr och lingon på? Kakan blir som godast om den serveras kylskåpskall med en varm kopp glögg.
Läs också: Pepparkaksrulltårta med lingon och färskost
Mjuk pepparkaka i långpanna
Skriv ut
Ingredienser: (ca 20 st)
- 175 g smör
- 75 g hasselnötter, rostade, hackade
- 4 ägg
- 4 dl rörsocker
- 4 dl vetemjöl
- 2 dl gräddfil
- 2 ½ tsk bakpulver
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen nejlika
- 1 tsk malen kardemumma
- ½ dl rårörd lingonsylt
- Glasyr
- 150 g färskost, t ex Philadelphia
- 100 g mjukt smör
- 2 ½ dl florsocker
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 3/4 msk pressad apelsin
- finrivet skal av 1 apelsin
- Garnering
- lingon eller tranbär
- rörsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Smält smöret. Vispa ägg och rörsocker poröst.
- Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner de torra ingredienserna i smeten tillsammans med smöret, gräddfilen, lingonsylten och nötterna.
- Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 25×35 cm.
- Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min. Låt svalna.
- Glasyr: Vispa ihop smör, färskost, florsocker, vaniljsocker och apelsin. Bred glasyren på kakan. Låt stå i kylen och stelna. Skär i rutor.
- Garnera med lingon som blandats med rörsocker.