Runebergstårtor
Runebergstårta är ett finsk supersaftig bakverk som smakar ljuvligt av mandel, hallonsylt och kardemumma. Receptet får du här.
Runebergstårta är egentligen inte en tårta utan en finsk liten muffinsliknande bakelse. Här har konditorn Agneta Häggblom Wiklund satt sin egen prägel genom att tillsätta hallonsylt även som fyllning.
Receptet kommer från boken Kakburken, Hela Sveriges bästa bakverk av Mia Öhrn.
Läs också: Saftig sockerkaka – recept!
Mia tipsar!
I Finland finns specialformar, men det går också bra att baka dem i små metallformar, muffinsformar eller vad du råkar ha hemma.
Runebergsdagen
I Finland firas Runebergsdagen den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg (1804–1877). Det sägs att han dagligen åt en sötsak som denna och det kan ha varit hans fru Fredrika som skapade bakverket.
Runebergstårtor
Ingredienser (12 bakelser):
- 135 g smör
- 1 ägg
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl malen mandel eller mandelmjöl
- 1 dl ströbröd
- 1 dl kaksmulor av exempelvis pepparkakor eller digestivekex
- 1/2 krm krossad kardemumma
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 krm bittermandelarom
- 1/2 dl hallonsylt till fyllning smör till formarna
- Dekor
- glasyr (florsocker + citronsaft + vatten)
- lite punsch att fukta kakorna med
- hallonsylt
Gör så här:
- Kakor: Smörj formarna noggrant med smör.
- Smält smöret och låt svalna lite.
- Vispa ägg och socker till skum. Tillsätt den ovispade grädden och rör om.
- Blanda i malen mandel, ströbröd, kaksmulor, kardemumma och det smälta, avsvalnade smöret.
- Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt bittermandelaromen till önskad smak.
- Fördela smeten i formarna. Gör en liten fördjupning med hjälp av en tesked och lägg lite hallonsylt i gropen.
- Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15–20 minuter. Låt kakorna svalna på galler i formarna. Lossa dem sedan ur formarna.
- Dekor: Rör ihop glasyren till lagom trögflytande konsistens. Fukta uppe på bakelserna med lite punsch, lägg på en klick hallonsylt och spritsa glasyr runt hallonsylten.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.