Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 31 januari 2020

Runebergstårtor

Runebergstårta är ett finsk supersaftig bakverk som smakar ljuvligt av mandel, hallonsylt och kardemumma. Receptet får du här.

 Runebergstårta är en lyxig liten muffinsliknande bakelse med ursprung från Finland.
Runebergstårta är en lyxig liten muffinsliknande bakelse med ursprung från Finland. FOTO: Jonas Larsson

Runebergstårta är egentligen inte en tårta utan en finsk liten muffinsliknande bakelse. Här har konditorn Agneta Häggblom Wiklund satt sin egen prägel genom att tillsätta hallonsylt även som fyllning.

Receptet kommer från boken Kakburken, Hela Sveriges bästa bakverk av Mia Öhrn.

Läs också: Saftig sockerkaka – recept!

Mia tipsar!

I Finland finns specialformar, men det går också bra att baka dem i små metallformar, muffinsformar eller vad du råkar ha hemma.

Runebergsdagen

I Finland firas Runebergsdagen den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg (1804–1877). Det sägs att han dagligen åt en sötsak som denna och det kan ha varit hans fru Fredrika som skapade bakverket.

 ”Kakburken – Hela Sveriges bästa bakverk” är en underbar samling recept från bakproffs och amatörer i hela landet. Boken går att köpa på Landshopping.se.
”Kakburken – Hela Sveriges bästa bakverk” är en underbar samling recept från bakproffs och amatörer i hela landet. Boken går att köpa på Landshopping.se. FOTO: Jonas Larsson

Runebergstårtor

Skriv ut

Ingredienser (12 bakelser):

  • 135 g smör
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl malen mandel eller mandelmjöl
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl kaksmulor av exempelvis pepparkakor eller digestivekex
  • 1/2 krm krossad kardemumma
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 krm bittermandelarom
  • 1/2 dl hallonsylt till fyllning smör till formarna
  • Dekor
  • glasyr (florsocker + citronsaft + vatten)
  • lite punsch att fukta kakorna med
  • hallonsylt

Gör så här:

  1. Kakor: Smörj formarna noggrant med smör.
  2. Smält smöret och låt svalna lite.
  3. Vispa ägg och socker till skum. Tillsätt den ovispade grädden och rör om.
  4. Blanda i malen mandel, ströbröd, kaksmulor, kardemumma och det smälta, avsvalnade smöret.
  5. Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt bittermandelaromen till önskad smak.
  6. Fördela smeten i formarna. Gör en liten fördjupning med hjälp av en tesked och lägg lite hallonsylt i gropen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15–20 minuter. Låt kakorna svalna på galler i formarna. Lossa dem sedan ur formarna.
  8. Dekor: Rör ihop glasyren till lagom trögflytande konsistens. Fukta uppe på bakelserna med lite punsch, lägg på en klick hallonsylt och spritsa glasyr runt hallonsylten.

Recept: Agneta Häggblom Wiklund

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen