Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 17 maj 2017

Steg för steg: Så gör du egen grillkorv – magiskt god!

Godare korv än den du gör själv finns inte. Här får du tydliga steg för steg-instruktioner till underbart god hemgjord grillkorv.

Bild 1/2
Bild 2/2

Hemgjord grillkorv kryddad med färska örter från den egna köksträdgården. Visst låter det som em kulinarisk dröm? Men den är faktiskt inte så svår att förverkliga. Här får du vet hur. Och självklart går det lika bra med örter som du köper färska i din livsmedelsbutik.

För att göra korven behöver du:
En hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn (tillbehör). Det funkar annars utmärkt med en separat köttkvarn och en gammaldags korvspruta.
Bomullsgarn eller korvsnöre.

Ingredienser

5 m gris- eller fårfjälster
1,5 kg griskött (småkrafs om du slaktar själv) eller köpt skinkstek
0,5 kg späck
5 tsk salt
5 tsk svartpeppar (gärna nymortlad)
4 vitlöksklyftor
1,5 dl kallt rött vin (gärna iskallt eftersom det gör smeten mer lätthanterlig).
2–3 msk hackad färsk rosmarin
4–5 msk hackad färsk salvia

Så gör du egen grillkorv – steg för steg

1. Blötlägg fjälstret

korv1Lägg svinfjälstret i ljummet vatten i minst en timme innan du ska stoppa korven. Fjälster som du köper i butik är antingen torrsaltade eller omslutna av en mättad lake. Snurra upp fjälstret och blanda runt ordentligt.

2. Skär bort, putsa, frys

korv2

Skär bort späck och lägg i frysen i åtminstone ett par timmar innan du ska göra korven. Fruset fett fastnar inte lika lätt i köttkvarnen och ger en mer lättarbetad korvsmet.
Putsa bort senor och hinnor på köttet och tärna det i mindre bitar 2×2 cm. . Låt gärna köttet frysa på ytan (30-60 minuter i frysen) så blir det enklare att mala.

3. Krydda och mal

Foto: Niklas Kämpargård
Foto: Niklas Kämpargård

Krydda korvsmeten med färsk salvia och rosmarin. Mal kött och späck med en grov hålskiva i hushållsassistenten. Om du tycker att den grova hålskivan ger en alltför grov korvsmet kan du mala ytterligare en gång med en finare hålskiva.

4. Blanda väl

Foto: Niklas Kämpargård
Foto: Niklas Kämpargård

Blanda ner salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad rosmarin och salvia och 1,5 dl rött vin i färsen. Blanda därefter i två minuter med en degkrok i hushållsassistenten.

5. Provstek

Foto: Niklas Kämpargård
Foto: Niklas Kämpargård

Provstek en klick färs för att bedöma om färsen är tillräckligt kryddad.

6. Trä på fjälstret och forma korven

Foto: Niklas Kämpargård
Foto: Niklas Kämpargård

Montera på korvhornet på hushållsassistenten och trä på fjälstret på hornets mynning. Glöm inte att knyta en knut längst ut på fjälstret med bomullsgarn eller speciellt korvsnöre.

Håll i fjälstret med ett löst grepp samtidigt som du pressar ner korvsmeten i korvhornet. Tänk på att mata korven löst eftersom färsen expanderar vid tillagning.

Låt korven glida löst i händerna. Det är enklare om man är två, en som matar färs i korvhornet och en som tar emot och formar fina korvar på andra sidan.

7. Bind korven

Foto: Niklas Kämpargård
Foto: Niklas Kämpargård

Bind korven i lämplig storlek med hjälp av bomullsgarn eller speciellt korvsnöre. Man kan också snurra fjälstret i ett par varv till lagom långa korvar. Låt gärna korven vila ett par dygn i kylskåp innan grillning.

8. Grilla korven

Foto: Niklas Kämpargård
Foto: Niklas Kämpargård

Grilla korven indirekt tills kärntemperaturen närmar sig 65 grader. Använd en digital termometer med en smal spets. Låt korven vila under lock innan servering.

9. Servera

Foto: Niklas Kämpargård
Foto: Niklas Kämpargård

Servera korven i grov baguette med senap, ruccola och picklad rödlök. Mums!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen