Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 oktober

Zeinas lättlagade fisksoppa

Klassisk fisksoppa är lättlagad vardagslyx hemma i Zeina Mourtada kök. Laga den du också – smakar ljuvligt!

 Zeinas vardagslyx. En klassisk norsk fisksoppa –enkel och lyxig på samma gång.
Zeinas vardagslyx. En klassisk norsk fisksoppa –enkel och lyxig på samma gång. FOTO: Ulrika Ekblom

Det härliga receptet kommer från Zeina Mourtada kokbok Veckans matsedel.

Zeina tipsar!

• Vill du så kan du byta ut rotselleri mot potatis och basilika mot dill.

• Om du vill sätta guldkant på soppan kan du toppa den med handskalade räkor vid servering.

• Tricket för att få saftiga fiskbitar som håller ihop är att tillsätta dem i slutet av koktiden, och att låta fisken sjuda sakta.

 Zeina Mourtadaa inspirerande kokbok Veckans matsedel.
Zeina Mourtadaa inspirerande kokbok Veckans matsedel. FOTO: Ulrika Ekblom

Läs också: Supergod bakad potatis

Norsk fiskesuppe

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 2 morötter
  • 200 g rotselleri
  • 1 fänkål
  • 1 purjolök
  • 25 g smör till stekning
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 500 g fiskfilé (hälften torsk- och hälften laxfilé)
  • 2 msk finhackad färsk gräslök
  • 2 msk finhackad färsk persilja
  • 1 msk finhackad färsk basilika
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Servering
  • Vitlöksbröd (recept här intill)
  • Citronklyftor att pressa över soppan.

Gör så här:

  1. Skär morötterna i slantar och rotsellerin i småtärningar. Dela fänkålen på längden, skär bort stocken i mitten och strimla resten. Strimla purjon.
  2. Smält smöret i en kastrull och fräs rotfrukter och grönsaker i cirka 5 minuter. Tillsätt grädde, vatten och buljong. Låt soppan koka under lock i cirka 15 minuter, eller tills rotfrukterna har mjuknat utan att de kokat sönder.
  3. Skär fisken i stora tärningar och tillsätt tillsammans med färska örter, salt och peppar.
  4. Låt soppan sjuda sakta (inte koka!) tills fisken är färdiglagad, det tar 3–4 minuter. Servera gärna

Recept: Zeina Mourtada, Veckans Matsedel

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen