Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 oktober 2020

Zeinas lättlagade fisksoppa

Klassisk fisksoppa är lättlagad vardagslyx hemma i Zeina Mourtada kök. Laga den du också – smakar ljuvligt!

 Zeinas vardagslyx. En klassisk norsk fisksoppa –enkel och lyxig på samma gång.
Zeinas vardagslyx. En klassisk norsk fisksoppa –enkel och lyxig på samma gång. FOTO: Ulrika Ekblom

Det härliga receptet kommer från Zeina Mourtada kokbok Veckans matsedel.

Zeina tipsar!

• Vill du så kan du byta ut rotselleri mot potatis och basilika mot dill.

• Om du vill sätta guldkant på soppan kan du toppa den med handskalade räkor vid servering.

• Tricket för att få saftiga fiskbitar som håller ihop är att tillsätta dem i slutet av koktiden, och att låta fisken sjuda sakta.

Läs också: Supergod bakad potatis

Norsk fiskesoppa

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 morötter
  • 200 g rotselleri
  • 1 fänkål
  • 1 purjolök
  • 25 g smör till stekning
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 500 g fiskfilé (hälften torsk- och hälften laxfilé)
  • 2 msk finhackad färsk gräslök
  • 2 msk finhackad färsk persilja
  • 1 msk finhackad färsk basilika
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Servering
  • Vitlöksbröd (recept här intill)
  • Citronklyftor att pressa över soppan.

Gör så här:

  1. Skär morötterna i slantar och rotsellerin i småtärningar. Dela fänkålen på längden, skär bort stocken i mitten och strimla resten. Strimla purjon.
  2. Smält smöret i en kastrull och fräs rotfrukter och grönsaker i cirka 5 minuter. Tillsätt grädde, vatten och buljong. Låt soppan koka under lock i cirka 15 minuter, eller tills rotfrukterna har mjuknat utan att de kokat sönder.
  3. Skär fisken i stora tärningar och tillsätt tillsammans med färska örter, salt och peppar.
  4. Låt soppan sjuda sakta (inte koka!) tills fisken är färdiglagad, det tar 3–4 minuter. Servera gärna

Recept: Zeina Mourtada, Veckans Matsedel

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen