Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 16 april 2018

Så här ympar du fruktträd

Osäker på hur du ska lyckas fördubbla trädglädjen i din trädgård? Då har du hittat rätt. Så här ympar du ditt träd.

FOTO: IBL

Förädla dina fruktträd. Att välja sorter som redan finns i närheten kan öka dina chanser att lyckas med ympningen.

Använd rätt redskap

Ympprocessen är enkel. Med rätt material är det inte svårt att lyckas!

 Äppelblom. Ympad gren i blomsterskrud.
Äppelblom. Ympad gren i blomsterskrud.

Du behöver:

  • Sekatör
  • Såg
  • Vass kniv
  • LacBalsam, en slags beskärnings- och sårsalva till träd
  • Ympvax
  • Bindbast eller plastband

Då ska du ympa

Ympningen görs vid lövsprickning, då trädet savar och barken är lätt att lossa från veden. Första veckan i maj är ett riktmärke för Mellansverige, vilket innebär något tidigare i söder och senare i norr, men det beror självklart på hur långt våren har kommit. Ympriset ska vara i vila vid ympningen.

Välj rätt metod

Barkympning

Barkympning är enkelt och används för att ympa på fruktträd som redan står i trädgården. Beroende på grenens tjocklek ympas två till tre kvistar in.

 Barkympning. Här är ympkvistarna inkilade mellan bark och ved.
Barkympning. Här är ympkvistarna inkilade mellan bark och ved.

1. Skär till en ymp med 3–4 knoppar. Lägg ett färskt snitt i ympen, snittytan ska vara plan och 2–3 centimeter lång. Lägg snittet så att den översta knoppen är utåtriktad. Ta inte med fingrarna på snittytan, hudfettet kan hindra ympen från att växa fast.

2. Såga av grenen som ska ta emot ympen. Skär ett 4 centimeter långt snitt i barken, ända in till veden. Vik undan barken och skjut in ympen med snittytan in mot veden. Beroende på grenens tjocklek ympas 2–3 kvistar in.

3. Bind fast ympen med bindbast eller plastband. Stryk LacBalsam eller ympvax på de snittytor som ligger synliga, både på ympen och på grenen.

4. Den första tiden kan ympen behöva skydd mot torka, ett sätt att behålla fukt är att knyta fast ett ”paket” av bakplåtspapper eller en genomskinlig plastpåse med hål i över ympstället.

Klyvympning

Klyvympning utförs redan innan savningen har kommit igång, och ympriset kläms fast i den skåra som uppstår när stammen klyvs. Klyvympning görs på stammar som är cirka 2,5 centimeter tjocka.

 Inkilat. En äppelgren och en lika tjock ympkvist i en perfekt klyvympning.
Inkilat. En äppelgren och en lika tjock ympkvist i en perfekt klyvympning.

1. Skär till en ympkvist som är ungefär lika tjock som grenen som den ska växa på. De går också att sätta två smalare ympkvistar intill varandra. Spetsa ympkvisten genom att lägga två plana snitt på vardera sidan om en knopp. Snittytan ska vara cirka 2–3 centimeter. Ta inte med fingrarna på snittytan, hudfettet kan hindra ympen från att växa fast.

2. Såga av grenen som ska ta emot ympen. Klyv den ovanifrån med en kraftig kniv. Håll upp springan med en träkil så blir det lätt att skjuta in ympkvisten.

 Klyvympning. Med en rejäl klyvning finns plats för två välsnittade ympkvistar.
Klyvympning. Med en rejäl klyvning finns plats för två välsnittade ympkvistar.

3. Skjut in ympkvisten i springan, med snittytorna mot de kluvna ytorna och passa in den mot grenens ytterkant.

4. Bind fast ympen med bindbast eller plastband som sluter tätt och inte släpper in luft.

 Blandat. Körsbärsymp på plommongren.
Blandat. Körsbärsymp på plommongren.

5. Täck synliga snittytor med LacBalsam. Skydda gärna mot uttorkning genom att fästa en genomskinlig och inte helt tät plastpåse kring ympen, eller knyt fast ett ”paket” av bakplåtspapper som håller fukten.

Läs också: Läs Bella Lindes tips om att samla ympris

Lita ymplära

Ympa = Två grenar läggs samman och får växa ihop. En kvist, eller ett ympris, sammanfogas med en grundstam eller en gren. Ympning kan göras från mars–april fram till blomning.

Okulera = Ett öga, alltså en knopp, sätts in under barken på en grundstam där den etablerar sig och blir ett med trädet. Görs när barken släpper lätt, ofta i juli.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen