Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 24 juni 2021

Birgittas paradis: 106 pioner i samma trädgård

Lika vackra och väldoftande, men tåligare än rosor. Har man en gång förälskat sig i pioner är man fast. Det kan Birgitta Gunnarsson skriva under på. Hon har 106 olika sorter i sina rabatter.

 Birgitta Gunnarson bland sina pioner. I trädgården finns hela 106 olika sorter.
Birgitta Gunnarson bland sina pioner. I trädgården finns hela 106 olika sorter. FOTO: Per-Ola Ohlsson

Om man ska besöka Birgitta Gunnarssons och hennes man Lars Göran Pålssons trädgård i Färlöv utanför Kristianstad ska man göra det kring midsommar och några veckor framåt.

Då är den nämligen som vackrast eftersom det är då som flertalet av hennes 106 olika pionsorter blommar.

– Jag har alltid gillat pioner, men det är först på senare tid som jag blivit en nörd. Jag är en samlare. Pioner och funkior är mitt stora intresse. Tidigare var det även dagliljor, berättar Birgitta när Land hälsar på i hennes trädgård.

Pioner trivs vid trädgårdsdammen

 'Bartzella', en itoh-hybrid med stora varmt gula blommor. Blommar rikligt, doftar gott och får fina höstfärger.
'Bartzella', en itoh-hybrid med stora varmt gula blommor. Blommar rikligt, doftar gott och får fina höstfärger. FOTO: Per-Ola Ohlsson
 Luktpionen 'Bowl of Cream' ser ut som en skål vispgrädde.
Luktpionen 'Bowl of Cream' ser ut som en skål vispgrädde. FOTO: Per-Ola Ohlsson

Det är en vacker sommarmorgon strax efter midsommar när vi går en runda tillsammans med Birgitta och Lars Göran vid deras stora trädgårdsdamm.

Det är här som flertalet av deras pioner växer. Birgitta lutar sig fram och sticker med en grimas ner näsan i den vackra hybriden ’Coral Charm’.

– Man ska inte tro att alla pioner luktar gott. Det finns undantag. Den här luktar i mitt tycke direkt illa, säger hon med ett skratt och håller upp den.

Började med en vildpion

 'Coral Charm', snygg men luktar inget vidare.
'Coral Charm', snygg men luktar inget vidare. FOTO: Per-Ola Ohlsson
 Hybriden 'Coral Sunset' i tre olika färgvarianter.
Hybriden 'Coral Sunset' i tre olika färgvarianter. FOTO: Per-Ola Ohlsson

Birgittas kärlek till pioner väcktes i mitten av 1980-talet när hon hittade en vildpion i en kohage i Värmland där hon då arbetade. ”Urpionen” som hon kallar den har sedan fått följa med på flytt efter flytt och växer nu i trädgården i Skåne.

– Eftersom pioner kan bli över hundra år gamla bär de på en historia. En annan vildpion i min trädgård kommer ursprungligen från min mammas föräldrahem i Hälsingland, berättar hon.

Lika vackra och väldoftande som rosor

 'Edulis Suberba', en väldoftande gammal sort från 1824.
'Edulis Suberba', en väldoftande gammal sort från 1824. FOTO: Per-Ola Ohlsson

När Birgitta började intressera sig för pioner upptäckte hon att det finns många sorter som är minst lika vackra och väldoftande som rosor, men att de har den stora fördelen att de är betydligt mer tåliga och lättskötta. Dessutom saknar de taggar.

 Luktpionen 'Festiva Maxima', en älskad gammal sort som finns i många trädgårdar.
Luktpionen 'Festiva Maxima', en älskad gammal sort som finns i många trädgårdar. FOTO: Per-Ola Ohlsson

Ett annat plus är att de flesta pionsorterna är väl lämpade för det svenska klimatet och härdiga långt ovanför polcirkeln.

Drabbads inte så lätt av sjukdomar

De drabbas inte heller så lätt av sjukdomar, växer i de flesta jordar och blir sällan drabbade av skadedjur och snigelangrepp. Den spanska skogssnigeln (mördarsnigeln) gillar till exempel inte pioner.

– De enda sjukdomar som jag sett att de drabbas av är lite svampangrepp. Jag klipper bort det som är angripet och bränner det för att inte riskera att det sprids.

Örter och buskar

 'Margaret Truman' tar tid på sig för att etableras.
'Margaret Truman' tar tid på sig för att etableras. FOTO: Per-Ola Ohlsson
 Prairie Afire', en ljusrosa sort från 1932.
Prairie Afire', en ljusrosa sort från 1932. FOTO: Per-Ola Ohlsson

Normalt delar man in pioner i örtartade pioner och buskpioner. Buskpionerna kallas ibland lite vilseledande för trädpioner efter sitt engelska namn ”treepeony”. Inom de två grupperna finns olika vildarter och dessutom många olika korsningar (hybrider).

Vildarterna, som dillpion och svavelpionerna, brukar blomma först, i Skåne redan i början av maj. Därefter kommer hybriderna och buskpionerna och i mitten av juni blommar doftpionerna. Sena sorter kan blomma till 15-20 juli.

Enligt den utmärkta boken ”Min passion för pioner” av pionkungen Herman Krupke, som avled 2019, kan blomningssäsongen utsträckas till två månader, från andra halvan av maj till mitten av juli, genom att man planterar tidiga sorter i varma och skyddade lägen och sena sorter på en sval och skuggig plats.

Vill man ge sina örtartade pioner riktigt bra förutsättningar ska man plantera dem i tung näringsrik och lerblandad jord. Buskpioner har lite andra krav och vill ha lätt och djup mineraljord.

– Om man flyttar en pion kan blomningen hoppa över en säsong, men sedan kommer de igen. Några som jag flyttade i höstas blommar inte den här sommaren, berättar Birgitta.

Om en pion inte visar sig trivas där man planterat den behöver man enligt Birgitta inte vara rädd för att flytta den. Det tar pioner normalt ingen skada av.

– En del som jag har som inte växt så bra har jag flyttat. Kanske har de hamnat för djupt, för nära någon konkurrerande växt eller så kan roten vara gammal och ha murkna delar som behöver tas bort.

Pioner trivs bäst i halvskuggiga lägen även om de växer bra även i full sol.

– Jag har upptäckt att det bästa är lägen där de har vandrande skugga, säger Birgitta.

Efterlängtad blomning

 Luktpion 'Primévere', vit med gult mot mitten.
Luktpion 'Primévere', vit med gult mot mitten. FOTO: Per-Ola Ohlsson
 Luktpionen 'Sword Dance' blommar rikt och doftar underbart.
Luktpionen 'Sword Dance' blommar rikt och doftar underbart. FOTO: Per-Ola Ohlsson

De pioner som man köper på plantskolor och handelsträdgårdar har ofta redan stora knoppar och kommer att blomma första säsongen. Sätter man däremot ett frö får man utrusta sig med tålamod eftersom det kan dröja fem år innan pionen blommar.

– Det kan hända med dem man köper också, berättar Birgitta. En pion som jag köpte våren 2015 blommade först fem år senare.

Birgitta köper de flesta av sina pioner i plantskolor och specialbutiker på nätet eftersom handelsträdgårdar oftast bara saluför de vanligaste sorterna. Men även om hon numera helst letar efter ovanliga sorter tillhör de gamla klassikerna fortfarande hennes favoriter.

– ’Festiva Maxima’ är en av dem, säger hon. Det är en älskad gammal sort från mitten av 1800-talet som finns i många trädgårdar. Doften är helt underbar.

Den mycket populära och nästan 200 år gamla sorten ´Edulis Superba´är en annan av hennes favoriter och den växer på ett par olika ställen i trädgården.

Så länge Birgitta har plats i sin trädgård kommer hon att skaffa sig flera ovanliga och vackra pioner.

– Utbudet är stort. Det finns bortåt 8 000 registrerade pionsorter, säger hon.

Läs också: Plantera en modern torprabatt

Så sköter du en pion

 Var noga med planteringen och göd lite extra.
Var noga med planteringen och göd lite extra. FOTO: Istock

Härdighet: De flesta pioner är härdiga långt över polcirkeln. Hybrider och känsliga sorter kan skyddas på vintern genom att man låter blasten ligga kvar som täcke.

Bästa läget: Pioner trivs bäst i halvskuggiga lägen, men kan också växa i direkt sol.

Planteringstid: Krukodlade pioner kan planteras när som helst, men behöver man flytta en pion är det bäst att göra det på hösten (från september) då den gått in i sin viloperiod.

Jordmån: Örtartade pioner trivs bäst i tyngre, näringsrik, väldränerad lerjord. Buskpioner älskar lätt, djup, mineraljord.

Vattning: Pioner tål torka, men vid långa perioder av torrt väder ska man vattna dem rejält en gång i veckan. Dagliga småskvättar med vatten gör bara mer skada.

Planteringsdjup: Pioner planteras grunt, max 5-6 cm under marken. Vid planteringen kan man göda dem med en handfull benmjöl.

Örtartade planteras grunt med vegetationsknopparna cirka 5 cm under marken. Buskpioner är ofta ympade på rötter från vanlig luktpion och då är det viktigt att de planteras med ympstället 10-12 cm under markytan så att ympen kan bilda egna rötter.

Hybridkorsningarna delas in i Quad-hybrider som består av fyra korsade vildarter och itoh-hybrider som är ett resultat av korsningar mellan örtartade pioner och buskpioner. Exempel på Itoh-hyrbider är ’Barzella’, ’Cora Louise’ och ’Garden Treasure’.

Källa: ”Min passion för pioner” av Hermann Krupke, Wikipedia m fl.

Pionernas blomformer

 Den enkelblommande 'Jan van Leeuwen' doftar gott och står stadigt utan stöd.
Den enkelblommande 'Jan van Leeuwen' doftar gott och står stadigt utan stöd. FOTO: TT

Enkla – som har minst 5-10 kronblad runt 2-5 pistiller och en grupp ståndare. De flesta vilda arter har enkla blommor.

 Pionen 'Bowl of Beauty' har sin rosa skål fylld med gult. med gul fyllning.
Pionen 'Bowl of Beauty' har sin rosa skål fylld med gult. med gul fyllning. FOTO: Istock

Japansk – som har 5-10 kronblad, 2-5 pistiller och en fyllning av ståndare som är omvandlade till staminoder, d v s små smala blomblad. Blommorna är ofta tvåfärgade.

 Pionen 'Do Tell' med anemonformade blommor.
Pionen 'Do Tell' med anemonformade blommor. FOTO: TT

Anemone – liknar den japanska, men har i regel bredare staminoder.

 Mer fyllt än pionen 'Sarah Bernhardt' är svårt att hitta.
Mer fyllt än pionen 'Sarah Bernhardt' är svårt att hitta. FOTO: TT

Halvfyllda och fyllda – har markanta yttre kronblad som omsluter en tät fyllning som kan bestå av upp mot 300 kronblad. Halvfyllda och fyllda blommor har sitt ursprung i Kina och Japan.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen