Birgittas paradis: 106 pioner i samma trädgård
Lika vackra och väldoftande, men tåligare än rosor. Har man en gång förälskat sig i pioner är man fast. Det kan Birgitta Gunnarsson skriva under på. Hon har 106 olika sorter i sina rabatter.
Om man ska besöka Birgitta Gunnarssons och hennes man Lars Göran Pålssons trädgård i Färlöv utanför Kristianstad ska man göra det kring midsommar och några veckor framåt.
Då är den nämligen som vackrast eftersom det är då som flertalet av hennes 106 olika pionsorter blommar.
– Jag har alltid gillat pioner, men det är först på senare tid som jag blivit en nörd. Jag är en samlare. Pioner och funkior är mitt stora intresse. Tidigare var det även dagliljor, berättar Birgitta när Land hälsar på i hennes trädgård.
Pioner trivs vid trädgårdsdammen
Det är en vacker sommarmorgon strax efter midsommar när vi går en runda tillsammans med Birgitta och Lars Göran vid deras stora trädgårdsdamm.
Det är här som flertalet av deras pioner växer. Birgitta lutar sig fram och sticker med en grimas ner näsan i den vackra hybriden ’Coral Charm’.
– Man ska inte tro att alla pioner luktar gott. Det finns undantag. Den här luktar i mitt tycke direkt illa, säger hon med ett skratt och håller upp den.
Började med en vildpion
Birgittas kärlek till pioner väcktes i mitten av 1980-talet när hon hittade en vildpion i en kohage i Värmland där hon då arbetade. ”Urpionen” som hon kallar den har sedan fått följa med på flytt efter flytt och växer nu i trädgården i Skåne.
– Eftersom pioner kan bli över hundra år gamla bär de på en historia. En annan vildpion i min trädgård kommer ursprungligen från min mammas föräldrahem i Hälsingland, berättar hon.
Lika vackra och väldoftande som rosor
När Birgitta började intressera sig för pioner upptäckte hon att det finns många sorter som är minst lika vackra och väldoftande som rosor, men att de har den stora fördelen att de är betydligt mer tåliga och lättskötta. Dessutom saknar de taggar.
Ett annat plus är att de flesta pionsorterna är väl lämpade för det svenska klimatet och härdiga långt ovanför polcirkeln.
Drabbads inte så lätt av sjukdomar
De drabbas inte heller så lätt av sjukdomar, växer i de flesta jordar och blir sällan drabbade av skadedjur och snigelangrepp. Den spanska skogssnigeln (mördarsnigeln) gillar till exempel inte pioner.
– De enda sjukdomar som jag sett att de drabbas av är lite svampangrepp. Jag klipper bort det som är angripet och bränner det för att inte riskera att det sprids.
Örter och buskar
Normalt delar man in pioner i örtartade pioner och buskpioner. Buskpionerna kallas ibland lite vilseledande för trädpioner efter sitt engelska namn ”treepeony”. Inom de två grupperna finns olika vildarter och dessutom många olika korsningar (hybrider).
Vildarterna, som dillpion och svavelpionerna, brukar blomma först, i Skåne redan i början av maj. Därefter kommer hybriderna och buskpionerna och i mitten av juni blommar doftpionerna. Sena sorter kan blomma till 15-20 juli.
Enligt den utmärkta boken ”Min passion för pioner” av pionkungen Herman Krupke, som avled 2019, kan blomningssäsongen utsträckas till två månader, från andra halvan av maj till mitten av juli, genom att man planterar tidiga sorter i varma och skyddade lägen och sena sorter på en sval och skuggig plats.
Vill man ge sina örtartade pioner riktigt bra förutsättningar ska man plantera dem i tung näringsrik och lerblandad jord. Buskpioner har lite andra krav och vill ha lätt och djup mineraljord.
– Om man flyttar en pion kan blomningen hoppa över en säsong, men sedan kommer de igen. Några som jag flyttade i höstas blommar inte den här sommaren, berättar Birgitta.
Om en pion inte visar sig trivas där man planterat den behöver man enligt Birgitta inte vara rädd för att flytta den. Det tar pioner normalt ingen skada av.
– En del som jag har som inte växt så bra har jag flyttat. Kanske har de hamnat för djupt, för nära någon konkurrerande växt eller så kan roten vara gammal och ha murkna delar som behöver tas bort.
Pioner trivs bäst i halvskuggiga lägen även om de växer bra även i full sol.
– Jag har upptäckt att det bästa är lägen där de har vandrande skugga, säger Birgitta.
Efterlängtad blomning
De pioner som man köper på plantskolor och handelsträdgårdar har ofta redan stora knoppar och kommer att blomma första säsongen. Sätter man däremot ett frö får man utrusta sig med tålamod eftersom det kan dröja fem år innan pionen blommar.
– Det kan hända med dem man köper också, berättar Birgitta. En pion som jag köpte våren 2015 blommade först fem år senare.
Birgitta köper de flesta av sina pioner i plantskolor och specialbutiker på nätet eftersom handelsträdgårdar oftast bara saluför de vanligaste sorterna. Men även om hon numera helst letar efter ovanliga sorter tillhör de gamla klassikerna fortfarande hennes favoriter.
– ’Festiva Maxima’ är en av dem, säger hon. Det är en älskad gammal sort från mitten av 1800-talet som finns i många trädgårdar. Doften är helt underbar.
Den mycket populära och nästan 200 år gamla sorten ´Edulis Superba´är en annan av hennes favoriter och den växer på ett par olika ställen i trädgården.
Så länge Birgitta har plats i sin trädgård kommer hon att skaffa sig flera ovanliga och vackra pioner.
– Utbudet är stort. Det finns bortåt 8 000 registrerade pionsorter, säger hon.
Läs också: Plantera en modern torprabatt
Så sköter du en pion
Härdighet: De flesta pioner är härdiga långt över polcirkeln. Hybrider och känsliga sorter kan skyddas på vintern genom att man låter blasten ligga kvar som täcke.
Bästa läget: Pioner trivs bäst i halvskuggiga lägen, men kan också växa i direkt sol.
Planteringstid: Krukodlade pioner kan planteras när som helst, men behöver man flytta en pion är det bäst att göra det på hösten (från september) då den gått in i sin viloperiod.
Jordmån: Örtartade pioner trivs bäst i tyngre, näringsrik, väldränerad lerjord. Buskpioner älskar lätt, djup, mineraljord.
Vattning: Pioner tål torka, men vid långa perioder av torrt väder ska man vattna dem rejält en gång i veckan. Dagliga småskvättar med vatten gör bara mer skada.
Planteringsdjup: Pioner planteras grunt, max 5-6 cm under marken. Vid planteringen kan man göda dem med en handfull benmjöl.
Örtartade planteras grunt med vegetationsknopparna cirka 5 cm under marken. Buskpioner är ofta ympade på rötter från vanlig luktpion och då är det viktigt att de planteras med ympstället 10-12 cm under markytan så att ympen kan bilda egna rötter.
Hybridkorsningarna delas in i Quad-hybrider som består av fyra korsade vildarter och itoh-hybrider som är ett resultat av korsningar mellan örtartade pioner och buskpioner. Exempel på Itoh-hyrbider är ’Barzella’, ’Cora Louise’ och ’Garden Treasure’.
Källa: ”Min passion för pioner” av Hermann Krupke, Wikipedia m fl.
Pionernas blomformer
Enkla – som har minst 5-10 kronblad runt 2-5 pistiller och en grupp ståndare. De flesta vilda arter har enkla blommor.
Japansk – som har 5-10 kronblad, 2-5 pistiller och en fyllning av ståndare som är omvandlade till staminoder, d v s små smala blomblad. Blommorna är ofta tvåfärgade.
Anemone – liknar den japanska, men har i regel bredare staminoder.
Halvfyllda och fyllda – har markanta yttre kronblad som omsluter en tät fyllning som kan bestå av upp mot 300 kronblad. Halvfyllda och fyllda blommor har sitt ursprung i Kina och Japan.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.