Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 15 september 2017

Färsklagra, torka, frysa – 3 smarta sätt att spara skörden

Skördetid och det är bråda dagar. Hur ska allt härligt förvaras? Odlaren och Landbloggaren Niklas Kämpargård sitter inne med lösningar.

 Foto: Peter Borgeland.
Bild 1/6 Foto: Peter Borgeland.
 Frysbart. Majskolvar kan frysas utan förvällning.
Bild 2/6 Frysbart. Majskolvar kan frysas utan förvällning.
 BIFFIGT. Bifftomaten Brandywine kan läggas rakt in i frysen för att användas i soppor och grytor till vintern.
Bild 3/6 BIFFIGT. Bifftomaten Brandywine kan läggas rakt in i frysen för att användas i soppor och grytor till vintern.
 TORKBART. Torkade plommon är toppen. Här klassiska sorten Opal.
Bild 4/6 TORKBART. Torkade plommon är toppen. Här klassiska sorten Opal.
 FRISKUS. Vitlök kan hänga länge inne i köket utan att torka ihop.
Bild 5/6 FRISKUS. Vitlök kan hänga länge inne i köket utan att torka ihop.
 BURKIGT. Dags att spara och förvara. Men allt behöver inte läggas in så här snyggt.
Bild 6/6 BURKIGT. Dags att spara och förvara. Men allt behöver inte läggas in så här snyggt.

Frysa

Nästan alla slags frukter, bär och grönsaker kan frysas utan att först förvällas. Dock förloras spänsten när cellerna fryser sönder, men om råvarorna ska användas till saft, sylt, bakning eller i soppor och grytor har det mindre betydelse. För att grödorna säkert ska hålla formen rekommenderas en lätt förvällning. Det som ska frysas läggs i lufttäta påsar eller askar som inte fylls ända upp eftersom innehållet expanderar i frysen.

• Bär håller sig fina om de får styckfrysas på en bricka och läggas i påse när de är genomfrysta.

• Squash går fint att riva och frysa in direkt, och fungerar fint till färssåser och soppor.

• Majs. Lägg hela kolvar i fryspåsar.

• Tomater kan stoppas in i frysen hela. I tinad form funkar de fint i såser och grytor.

• Örter som persilja, koriander och dill bör hackas innan de läggs i påsar i frysen. Mynta- och basilikablad mår bäst av att frysas in hela.

Torka

Att torka livsmedel sänker vattenaktiviteten i grödorna, vilket minskar mikroorganismernas framfart. I princip alla grönsaker kan torkas, men de bör vara rensade, helt färska och skurna i bitar eller skivor. Att skära tvärs över fibrerna i stället för längs med ger snabbare torktid.

Grönsaker och svamp ska torka tills de innehåller som mest tio procent vatten, frukt kan innehålla upp till tjugo procent. Torkade grödor förvaras svalt och mörkt i glasburkar med tättslutande lock.

• Blåbär, hallon, lingon, rönnbär och nypon torkas i en frukt- och svamptork, eller i ugn på 50 grader med öppen lucka. Mixa gärna torkade bär till ett pulver att strö över desserter och annat.

• Trattkantareller, trumpetsvamp och Karljohansvamp passar att torka. Torka i frukt- och svamptork, i ugn på 50 grader med luckan på glänt eller på tidningspapper eller myggnät. Rör om då och då under torkprocessen. Svampen är klar när den är knastertorr.

• Pumpakärnor. Nakenfröpumpor har frön utan skal som därmed är perfekta att torka. Klyv pumpan med kniv, ta ut kärnorna och skölj bort rester av fruktkött i ett durkslag. Torka kärnorna mellan två kökshanddukar, eller utbredda på bakplåtspapper i 150 grader varm ugn i knappt en timme. Rör om då och då.

• Örter som oregano, salvia, timjan, citronmeliss, koriander, rosmarin, persilja och dragon är fina att torka. Mynta är god att torka till te. Skörda kryddorna några dagar innan de går i blom. Torka i en frukt- och svamptork på låg värme, eller använd en ram klädd med insektsnät placerad i ett mörkt och svalt rum. Örter kan också torkas i kryddbuketter hängande från en pinne i kökstaket. När kryddorna är kruttorra repas de från stjälkarna och flyttas till burkar.

• Tomater skärs i klyftor som torkas med skalet nedåt på lätt oljade plåtar i 50 grader varm ugn.

• Plommon delas, kärnas ur och skärs i klyftor. Ju större snittyta desto fortare torkar de. Lägg på plåt i 50 grader varm ugn i cirka åtta timmar, eller i frukt- och svamptork.

• Äpple kärnas ur och skärs i tunna ringar som träs på en rundstav eller sys fast på ett snöre som hängs över ett element eller vid vedspisen. Om äpplet skärs i större bitar behöver de torkas i ugn eller i frukt- och svamptork.

Färsklagra

Potatis, betor, morötter, svartrötter, rotpersilja och andra rotsaker, liksom äpplen och päron, kan förvaras färska om de får ligga mörkt och svalt. De håller sig då fina i princip hela vintern. Förvara aldrig färsk frukt ihop med övriga grödor, frukten innehåller etylen som påskyndar mognadsprocessen hos andra produkter.

I jordkällare: Snickra ihop trälådor med en springa mellan varje bräda som ventilation, och glöm inte lock. Fyll lådan med grov, luftig sand och lägg ner grödorna.

På balkongen: I en isolerad låda på skyddad balkong eller uteplats kan frukt och rotsaker klara sig bra, åtminstone under hösten.

I betongrör: Gräv ett hål i marken, stoppa ner ett betongrör som isoleras utvändigt med frigolit. Fyll singel i rörets botten. Lägg i halm och placera nätsäckar med rotfrukter i halmen. Lägg på ett heltäckande lock, isolerat med frigolit.

I torv: Med staplingsbara plastbackar kan rotfrukter förvaras på höjden i svalt men frostfritt utrymme, och skördas efter hand. Lägg tidningspapper i botten, grunda med ett lager torv och lägg otvättade rotsaker tätt, var sort för sig. Fyll på med ytterligare ett lager torv och varva vidare. Lägg aldrig skadade rotfrukter i backarna, de ruttnar och snart sprider sig rötan i förvaringstornet.

Inomhus: Lök, vitlök, baljväxter, vintersquash och pumpa kan förvaras inomhus där det är torrt och varmt. Låt grödorna torka upp på tidningspapper eller ett stort lakan, och häng dem sedan i nätpåsar eller flätor i ett något svalare utrymme. Squash och pumpa kan ligga kvar inne på en hylla som prydnad, innan de används i maten. Gröna tomater kan lagras i rumstemperatur där de mognar efterhand.Läs även: Niklas Kämpargård: ”Så tar du till vara skörden”

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen