Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 21 september 2021

Mullfabrik hemma: Bättre jord med hemgjord lövmull

Stopp! Backa undan från släpkärran. Släpp sopsäcken! Löven ska ingenstans. De är höstens sista skörd och "mums" för en odlare.

 Strunt i regnet. Här har odlaren fått en hel hink med underbar lövmull utan att behöva jobba för det.
Strunt i regnet. Här har odlaren fått en hel hink med underbar lövmull utan att behöva jobba för det. FOTO: Kristina Bäckström

Det går inte att få nog. De gula och röda är ljuvliga men de bruna och halkiga är ännu bättre. De är redan på god väg att bli mullig och god jordförbättring.

Om gräsklippet är sommarens godis för växterna så är alla löven om hösten motsvarigheten till havregrynsgröten. De ger substans, skydd och långvarig nytta för jorden.

I många andra länder har lövmullen ersatt torven i jordblandningar. Torven ses som ett dåligt alternativ för miljön. Lövmullen är näringsfattig och har samma vattenhållande egenskaper som torv och en fluffig struktur som behålls under många år. Det ger till exempel luftighet och lätthet till tung och svårodlad lerjord.

Harva ihop och glöm

 En stor del av innehållet i sopsäcken är mörkbrun och luftig lövmull. Eklöv och en del mossa som slunkit med i mixen får stanna i påsen ett år till.
En stor del av innehållet i sopsäcken är mörkbrun och luftig lövmull. Eklöv och en del mossa som slunkit med i mixen får stanna i påsen ett år till. FOTO: Kristina Bäckström

Att göra lövmull är inte svårt, det krävs bara ett riktigt dåligt minne.

Har du redan lagt dem i en sopsäck kan du knyta ihop säcken löst och ställa den i skuggan. Stick sedan några hål i påsen med grepen och glöm bort den.

Efter ett år har allt mest kladdat till sig där inne. Du måste vara ännu mera glömsk.

Lövmullen bryts inte ner på samma sätt som annan kompost som blir varm av mikroliv som gör jobbet. I stället görs jobbet av svampar som bryter ner utan att värma upp.

År två är det dags att öppna påsen och titta. Då har löven brutits ner till en mullig, brun och fiberstark kompost. Om löven är av den segare sorten, till exempel eklöv, kan påsen ligga ett år till.

Läs också: Så gör du en vacker krona av lönnlöv

Vinst på vinst

Lövmullen blir sedan din allra finaste skatt när du ska blanda jord till krukväxter både inne och ute.

Har du bara lagt löven på hög eller i en gallerkompost går det lika bra. Bara att glömma bort och skörda fin mull två år senare.

Som grädde på moset har du dessutom gett igelkottar och andra smådjur en fristad i lövhögen.

Alla vinner. Tack för det, löven.

Finlir i lövmullsfabriken

 Barr är också löv och mullen de ger är mumma för surjordsväxter.
Barr är också löv och mullen de ger är mumma för surjordsväxter. FOTO: Istock

Barr: Vakta tall- och granbarr noga. Samla och låt dem multna i en hög för sig till en underbar jordförbättrare för surjordsväxter. Barrens vaxiga ytskikt gör dem svåra att bryta ner. Låt det ta tid.

 Ekens löv blir riktig finsmakarmull.
Ekens löv blir riktig finsmakarmull. FOTO: Istock

Eklöv: Lövmull gjort på ekens löv anses vara den finaste, mullvärldens motsvarighet till kaviar. Samma gäller mull från avenbok- och boklöv. Den höga halten garvämnen i eklöven är inget problem. Det ryker all världens väg när mullen blivit klar.

 Örnbräken kan ta över. Tur att bladen kan bli till nytta.
Örnbräken kan ta över. Tur att bladen kan bli till nytta. FOTO: Istock

Örnbräken: I länder där örnbräken är invasiv har den blivit ett alternativ till torv. Sönderdelade bräkenblad blandas med exempelvis gräsklipp för att brytas ner snabbare.

 Kompostera på bara. Mossan sprider sig ändå.
Kompostera på bara. Mossan sprider sig ändå. FOTO: Istock

Mossa: Visst kan du kompostera mossan som rivits upp ur gräsmattan. Tidigare påstods komposterad mossa vara ett sätt att sprida mossan vidare i trädgården. Brittiska trädgårdsexperter i Royal Horticultural Society har kommit fram till motsatsen. Sporer från mossa är så spridda i luften att lite kompostmossa varken gör till eller ifrån.

Lövmull – tips, trick och trubbel

 Smarta lådor att sila jorden i.
Smarta lådor att sila jorden i. FOTO: Bet_Noire

Mera fart i lövkomposten: Står det stilla helt kan det vara för torrt, till exempel i en kompost av metallgaller. Vattna då och då och lägg en bit presenning ovanpå som håller kvar fukten.

I en påse av plast kan det ibland hjälpa till att fluffa bland löven lite.

Det finns gott om medel att köpa som sätter fart på omvandlingen men fall inte för det. Det går lika bra med lite kiss blandat med vatten.

Lövmull i flera steg: Har du bråttom kan en halvfärdig lövkompost siktas så att det som är klart går att använda medan resten för stanna ett tag till.

Ingen fara med vitt fluff: Om du öppnar på sen och det ser viftluffigt ut är allt i sin ordning. Det är svampar som gör sitt jobb. Rör om lite och låt dem jobba vidare.

När tålamodet tar slut: Lövmull du inte orkar vänta på blir finfint täckmaterial i grönsaksland och rabatter.

Blanda egen jord av lövmull

 Lövmull är snäll mot frön. Inga starka saker som kan bränna en växande grodd.
Lövmull är snäll mot frön. Inga starka saker som kan bränna en växande grodd. FOTO: Istock

Såjord: Väl förmultnad lövmull går att använda som den är som såjord. Den går också att blanda upp med lite vermikulit eller sand för bättre dränering. Sterilisera gärna såjorden innan du använder den, 20 minuter i ugnen på 100 grader.

Krukjord: Här finns det lite olika recept. Ett av de vanligaste är en mix med lika delar välkomposterad lövmull, kompost, sand och plantjord.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen