Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 9 juni 2020

Expertens råd: Så får du friska och starka rosor!

David Carlson har ett eget ”härlighetsrike” med över hundra rosarter i trädgården hemma i Falsterbo. Nu delar han med sig av råden som hjälper dig skapa ditt eget rosenparadis och få friska och starka rosor.

 David Carlson är författare till Roshandboken – allt om sorter, plantering och skötsel. – Boken bygger delvis på misstag jag själv gjort, säger han.
David Carlson är författare till Roshandboken – allt om sorter, plantering och skötsel. – Boken bygger delvis på misstag jag själv gjort, säger han. FOTO: David Carlsson

Tänk om det växte en stor härlig ros just där i hörnet? En sensuell honungsros som skulle hänföra alla med dignande knoppar och berusande doft.

Önsketänkande. Visst är vi många trädgårdsentusiaster som drivs av just det. Vi längtar iväg till våra framtida trädgårdsparadis som kommer uppfylla alla våra drömmar och lite till. Och vi planterar – vare sig läget passar eller inte.

– Ofta har vi kanske just lite för bråttom att se resultat. När det kommer till rosor finns en problematik i att många börjar i fel ordning, vi är för otåliga, säger David Carlson, författare till nyutgivna Roshandboken på Roos & Tegnér förlag.

 Roshandboken – allt om sorter, plantering och skötsel är skriven av David Carlson och är utgiven på Roos & Tegnér förlag.
Roshandboken – allt om sorter, plantering och skötsel är skriven av David Carlson och är utgiven på Roos & Tegnér förlag. FOTO: David Carlson

– Jag tror det finns ett behov av en metod som är handfast. Genom att stegvis planera för rätt ros på rätt plats undviker du att bli förförd på plantskolan. Och med vägledning om hur man sköter om sin ros, kan man enkelt förebygga sjukdomar och andra problem.

7 steg till friska rosor – gör så här

 ’Blush Damask’ och ’Königin von Dänemark’ i skön samvaro med en gammal trädgårdsstol. Klätterrosen ’May Queen’ i bakgrunden.
’Blush Damask’ och ’Königin von Dänemark’ i skön samvaro med en gammal trädgårdsstol. Klätterrosen ’May Queen’ i bakgrunden. FOTO: David Carlson

Att odla rosor är egentligen inte så svårt, trots deras ibland lite dåliga rykte som krångliga. David Carlsons metod, som vuxit fram från många års hängivet rosintresse, bygger på sju steg, enkla att följa för både nybörjare och erfarna rosfantaster.

– Jag har själv gjort många av misstagen och agerat som folk gör mest, planterat sorter som gillar sol i full skugga eller anlagt en rabatt rakt under en 100 år gammal avenbok, vilket gick åt pipan.

Läs också: Lyckas med lavendel

 Damascenerrosen ’Trigintipetala’ framför ett gammalt gästhus.
Damascenerrosen ’Trigintipetala’ framför ett gammalt gästhus. FOTO: David Carlson

I första steget uppmanas läsaren att undersöka sina förutsättningar, växtplats och syfte, och guidas vidare genom växtval, anläggning, plantering, skötsel och beskärning. Pedagogiken är noga genomtänkt. För det är oerhört lockande att man fuskar med förberedelserna, menar David, som beskriver processen som en tratt, där allt är möjligt i början. När man sedan tar sig steg för steg igenom frågeställningarna, avgränsas urvalet allteftersom.

– Börja med att inventera olika delar av din trädgård. Jag rekommenderar att du antecknar vad du ser! Dels får du en tydlighet för dina val, dels tvingas du lyssna på dina förutsättningar. Ena steget leder ofrånkomligen till det andra, men det gäller att inte fuska i något av stegen, säger David.

Så förebygger du problem

 Klätterrosorna ’Splendens’ och ’Mme Alfred Carrière’ på en pergola kring en uteplats.
Klätterrosorna ’Splendens’ och ’Mme Alfred Carrière’ på en pergola kring en uteplats. FOTO: David Carlson

På vägen från plantskolan till den färdiga, härliga rosenlunden kan rosfantasten råka ut för många problem. Och även om man skulle göra alla rätt vid planteringen – vad gäller jordsort, läge, planteringsdjup, rätt härdighet och så vidare – gäller det att pyssla om rosen på rätt sätt för att undvika rost, svamp, klen blomning och andra trista problem.

– Att arbeta förebyggande för friska och starka rosor är egentligen hela grejen, menar David Carlson. Jag har ju haft öppen trädgård och arrangerat rosevenemang här i Falsterbo i 14 år – och det dröjer inte mer än 5 minuter så pratar folk om problem och sjukdomar.

Plantera rosen på rätt plats

Ett av våra vanligaste misstag är att vi envisas med att plantera nya rosor på ett och samma ställe. Små mikroskopiska rundmaskar, kallade nematoder, bidrar till jordtrötthet på platsen. När man planterar en ny ros som ska etableras på samma plats skadar nematoderna den nya rosens rötter och gör det svårt för den att ta upp näring.

– Detta är ett kardinalfel! Ofta har man ju sina rosplatser i trädgården. Om en ros dör på favoritplatsen, planterar man gärna en ny – och så börjar allt om igen.

Planteringen är i stort sett dömd att misslyckas och allra bäst är att välja en annan plats för rosen. Men om man nu prompt vill få en ny ros att trivas på en gammal rosplats, har David Carlson ett särskilt trick.

Genom att byta ut jorden och att gräva ner den nya rosen placerad i en kartong på växtplatsen ges rosen en chans att etablera sig utan nematoder innan kartongen multnat bort efter något halvår. Man kan också gränsa av planteringsgropen med ett tjockt lager av dagstidningar.

– Ett annat husmorsknep är att först odla tagetes i en säsong på platsen. De innehåller alfa-terthienyl som ger sig på nematoderna. Detta är dock en ganska komplicerad metod då allt ogräs på platsen måste bort.

Låt inte andra växter konkurrera

 Vattna gärna dina rosor rikligt men sällan i stället för lite och ofta.
Vattna gärna dina rosor rikligt men sällan i stället för lite och ofta. FOTO: David Carlson

Rosornas skönhet kan ofta framhävas i rätt sällskap med andra plantor. Men umgänget kan också bli riktigt destruktivt, om de omgivande plantorna tar allt för mycket av rosens näring och vatten, eller tar över platsen med en alltför täckande skugga.

– En stor björk kan dricka 400 liter vatten under en varm sommardag. Man kan förstå att det blir en enorm konkurrens om livstillfället om en ros planteras inom området för trädets rotsystem som kan sträcka sig ut 10 meter. Då är det betydligt bättre att plantera en ros i en stor kruka där den kan etablera sina rötter utan konkurrens.

Läs även: Så binder du upp dina hallonbuskar

Gammaldags ros funkar bäst

Att undvika kemiska bekämpningsmedel är väl en självklarhet för de flesta naturälskare. Genom att välja rätt ros på rätt plats kommer du långt, menar David Carlson:

– Framför allt, välj en motståndskraftig och frisk ros. Ofta är det de gammeldags sorterna som funkar bäst, från före 1867, då det huvudsakliga målet var tåliga och vackra blommor. Många senare sorter drevs fram i tävlingssyfte och är oftare mottagliga för sjukdomar och riskerar att blir slaniga och doftfria.

Tips! Förebygg med svampsprej

 De ljuvliga myrradoftande blommorna på klätterrosen 'Splendens’.
De ljuvliga myrradoftande blommorna på klätterrosen 'Splendens’. FOTO: David Carlson

Ett spännande förebyggande tips från David Carlson är att regelbundet spreja rosorna och jorden under dem med Trichoderma. Trichoderma är ett släkte nyttosvampar som finns naturligt i ekosystemet som används för att stoppa skadesvampar innan de hunnit etablera sig. Medlet används med framgång i rosarier runt om i landet, enligt David Carlson.

Mest effektivt är att använda dem sen höst och tidig vår för att stoppa skadesvamparna tidigt. Vid behov kan man sedan fortsätta med sprutning var fjortonde dag under sommaren.

Att redan ett år innan börja förbereda en rosenrabatt är inget konstigt för David Carlson, som gärna hyllar långsamhetens lov i trädgården. Och visst kan en ros vara lite tålamodsprövande och kanske inget för dem som vill ha resultat direkt.

– Mota ditt tålamod – resultatet blir bättre! Rosen är ju blommornas drottning! Den kan ge så otroligt mycket sensoriskt, i doft, smak, något för ögat och känslan! Men de är ju också lite kinkiga madamer.

 Rosor planterade i tjocka lager av morgontidningar för att stänga ute skadliga nematoder.
Rosor planterade i tjocka lager av morgontidningar för att stänga ute skadliga nematoder. FOTO: David Carlson

Förebyggande åtgärder för friskare rosor

• Välj sjukdomsresistenta sorter.

• Rätt ros på rätt plats, det vill säga i rätt odlingszon och på rätt ståndort.

• Ge rosen bra förutsättningar genom korrekt plantering i god rosjord.

• Gödsla, jordtäck, vattna och beskär enligt alla konstens regler.

• Spruta förebyggande vår och höst med Trichoderma-svampar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen