Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 mars 2019

Så bekämpar du ogräset utan plast

Det går att bekämpa ogräs i rabatter och trädgårdsland utan att täcka med plastmaterial. Här är de bästa organiska täckmaterialen!

 Bekämpa ogräset utan plast – jo det går! Miljövetaren Annevi Sjöberg vet hur du gör.
Bekämpa ogräset utan plast – jo det går! Miljövetaren Annevi Sjöberg vet hur du gör. FOTO: David Roxendal/Istock

Visst är det enkelt att köpa de mark- eller fiberdukar av plast som finns på byggvaruhus och i trädgårdsbutiker eller handelsträdgårdar. Effektiva mot ogräs är de också.

Men även om de i dag är tillverkade av polypropylen – PP – en mer ofarlig plasttyp, finns det nackdelar med att ha dem i trädgården.

Markduk av fossilt material

De är tillverkade av fossilt material vilket inte är biologiskt nedbrytbart och kan bli fransiga och sönderfalla i fragment i jorden. Där blir de mat åt småkryp, framför allt maskar.

– Jag har själv inte forskat kring just detta, men daggmaskar drar ju ned material i jorden, även plast, och äter också av det, säger Mikael Sörensson, entomolog, småkrypsexpert, på Lunds universitet.

– Sedan kommer det ut i andra kroppsändan i form av ännu mindre fragment, mikroplaster och kanske nanoplaster som hamnar i jorden och möjligen även i grundvattnet, fortsätter han.

Slutar med plast

Detta är något som miljövetaren Annevi Sjöberg tar på allvar. Hon är en av initiativtagarna till Mångfaldens trädgård (obs: extern länk) i Stjärnsund i Dalarna.

Ingen plast har använts i denna offentliga skogsträdgård på 2 700 kvadratmeter med träd, buskar och odlingar med frukter, bär, nötter och grönsaker.

Läs också: Plastbanta trädgården – 5 smarta tips!

Tidningar och kartonger

I stället använder hon tidningar och kartonger som täckmaterial mot ogräs.

– Från och med i år ska jag även sluta använda markplast i de ettåriga grönsakslanden då det är mycket som tyder på att maskar och annat liv i jorden far illa. Och kanske får vi i oss mikroskopiska plastpartiklar via grönsaker och även vattnet, säger hon.

– Det fungerar bra även om det håller högst 1-2 år. Det är viktigt att ha ett tillräckligt tjockt lager, minst 11 tidningssidor, gärna tjockare. Sedan lägga lagren omlott så att en tredjedel av tidningslagret täcks.

Djupluckra jorden

Hon brukar djupluckra jorden först med en grep eller bredgrep. Sedan lägger hon på ett lager gräsklipp eller ogräsklipp (ej rotogräs) under tidningslagret – för att maskarna ska få mat och fortsätta att luckra och gödsla jorden under.

Ska hon sätta ettåriga eller små fleråriga växter gör hon små hål för plantorna. Större fleråriga växter täcker hon runt om.

Lager på lager

Även kartong används som täckmaterial, den skyddar bättre mot tuffare rotogräs, som kvickrot och kirskål. För att hindra tidningarna och kartongen från att blåsa bort kan de blötas och/eller få ett lager löv, gräsklipp eller träflis ovanpå. Det blir snyggare också.

Håkan Schroeder är forskningsledare och dekan för fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.

Onödigt i villaträdgård

Han var med och gjorde en rapport (obs: extern länk) om olika täckmaterial, vars fakta håller än trots att den gjordes 1997.

– Ja, många organiska material fungerar bra, särskilt mot fröogräs, men får bytas ut lite oftare. I synnerhet i en vanlig villaträdgård finns det egentligen ingen anledning att fortsätta använda fossila material, säger han.

Rotogräsen svårast

Det är rotogräs som kan bli problem, menar han, eftersom deras rötter eller jordstammar är så fulla av näring och energi kan de växa igenom marktäckning utan solljus.

Även tjocka lager av organiska material som träflis, bark eller halm stoppar inte dem från att tränga upp, utom möjligen kraftig kartong. Annars får man bekämpa dem för hand tills de dör ut.

Läs också: Rätt tid att knipsa ogräset

Så täcker du plastfritt mot ogräs

1. Luckra jorden!

Ta bort synligt ogräs, lägg sedan på ett lager gräsklipp som mat åt maskarna som fortsätter att bearbeta jorden under täcklagret.

2. Välj täckmaterial! Papper och tidningar har bra effekt särskilt mot fröogräs, men håller oftast bara säsongen ut. Hård kartong står mot rotogräs bättre, innan den mjuknar och multnar. Bark, flis och halm är också bra, se faktaruta nedan.

3. Rätt tjocklek! Täckmaterialet måste vara tillräckligt tjockt för att ha effekt. Minst 5-8 centimeter, för fleråriga växter 10-12 centimeter. Tidningar: Minst 10, gärna upp till 20, tidningssidor tjockt som läggs omlott så att inga glipor uppstår.

4. Eftertäck. Om du har använt papper eller kartong behöver du lägga på ett lager av annat organiskt material så att det inte blåser i väg. Löv, flis, bark med mera.

Källor:

Annevi Sjöberg, Mångfaldens trädgård i Stjärnsund, Växteko, SLU, Marktäckning i trädgårdsodling.

Läs också: Land odlarskola: Så anlägger du ett grönsaksland

Effekt på frö-ogräs med 6 olika organiska täckmaterial

1. Bark: Långvarigt mycket god effekt om barken är siktad, dock varierande beroende av trädslag. Tallbark är ett av de bästa.

2. Flis: Långvarigt mycket god effekt av grov vedflis, medan effekten av grönflis är mer kortvarig beroende på sammansättning.

3. Grönmassa och ensilage: Kortvarigt god effekt, men materialen bryts snabbt ner varvid ogräskontrollen avtar. Ogräs som etablerar sig i täckningen får en mycket kraftig utveckling.

4. Halm: God effekt, men olika för olika sorter. Hackad halm av råg och elefantgräs ger god ogräskontroll. Halm torkar snabbt upp på ytan, vilket försvårar för ogräsfrön att gro. Lagret bör vara 25 centimeter tjockt.

5. Torv, komposterad bark och kompost: Dålig effekt, eftersom ogräsfrön lätt gror och utvecklas i det gynnsamma odlingsmediet. Det är också vanligt att park- och trädgårdskompost innehåller ogräsfrön.

6. Papper: Kortvarig, god effekt. Kombinationen tidningar täckta med ett organiskt material har god effekt mot ogräs.

Källa:

SLU/Växteko ;Marktäckning i trädgårdsodling. Odlingsteknik med många möjligheter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen