Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 22 september 2017

Så förbereder du pelargonen för vintern – steg för steg

Nu ska ”pellen” sova. Så här nattar du dina pelargoner i höst.

FOTO: TT

Låt britterna stanna

Anpassa skötseln efter typ. Vanliga pelargoner, så kallade zonalpelargoner, behöver sval specialförvaring. Hängpelargoner, doftpelargoner och engelska pelargoner sköts som vilka andra krukväxter som helst under vintern. De kan stå kvar i fönstret.

Natta dem långsamt

Börja med att låta pelargonerna förstå att det är dags att ta det lugnt. Minska på vattningen och sluta gödsla under några veckor.

Nyp några småttingar

Du behöver inte beskära för plantans skull men kanske för din egen. Pelargoner kan vara gigantiska efter sommaren så du kan kapa för att få plats med dem.

Det kan också vara bra att ta några sticklingar och rota under plastpåse i en kruka med jord. Skulle olyckan vara framme är chansen större att en liten pelargon klarar sig än en stor.

Läs också: Så övervintrar du ditt citrusträd

Satsa på svalka

Den bästa platsen är en sval, ljus och torr plats. En temperatur på 10 -15 plusgrader är bäst. Satsa på ett fönster i ett svalt garage, på vinden eller i källaren.

Vattna pyttelite så att de inte skrumpnar, inte mer, och låt bli att gödsla. En bra grundregel är att titta till dem men kannan i näven en gång per månad.

…och här är plan B

Har du ingen riktigt sval plats får du göra så gott det går. Finns det ett fönster utan element under? Ställ dem där.

Finns inte det heller? Hasa dem längst in på fönsterbrädan, in mot rutan. Där bakom kan de stå och rangla utan att hamna i den direkta hetluften.

Vattna oftare ju varmare de står men grundregeln är densamma. Håll igen. Bara vatten så att de inte skrumpnar.

Väck dem med saxen

I februari, mars tar du fram dem i solen och värmen igen, vattnar mer och klipper ner till ungefär 10 centimeters höjd. Låt dem hämta sig från chocken några veckor innan du planterar om i ny jord.

Läs också: 4 vanliga misstag som du gör i trädgården på hösten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen