Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 september

Så kan du dryga ut äppelmusten

Ge inte upp om äppelskörden är liten. Det kan bli ännu godare must och juice om du blandar med fynd från trädgården.

 Äpple och aronia i ljuv förening.
Äpple och aronia i ljuv förening. FOTO: Istock

Gunnar Kjellin på Brunneby musteri vill gärna inspirera till glada mustexperiment.

– Äpple är perfekt att blanda med annat så testa. Det är bara att joxa till det, säger han roat.

Knaktesta äpplen innan mustning

Vinteräpplen är färdiga att förvandla till must när de är krispiga och knakar till när man biter i dem. Ett annat tecken är att kärnorna börjar bli bruna.

– Det går att musta sommaräpplen också men då ska man ta dem tidigare, när kärnorna fortfarande är gröna. Väntar man för länge blir det bara mos.

Resultatet blir en friskt syrlig must men med lite äppelsmak, perfekt som dryck till maten.

Koka must hemma

Oavsett äppelsort kan ett finurligt hemmakok med lite allt möjligt bli räddningen när inte mängden äpplen räcker för att åka till musteriet.

Råsaftcentrifug eller mixer för smoothies är det lättaste för hemmakocken men enligt Gunnar går det lika bra med en gryta och silduk.

– Hemmavid kokar vi äpplen med fläderbär till ett mos och låter det rinna av. Det blir så gott.

Trädgårdsfynd att blanda med äpple

1. Päron

De går att pressa till must om de fortfarande är krispiga. Annars sitter de fint i en smoothie.

2. Aronia

Rivigt, småbittert bär som är supernyttigt. Passar utmärkt med äppelmust.

 Fläderbärens speciella, mustiga smak passar med äpple.
Fläderbärens speciella, mustiga smak passar med äpple. FOTO: Istock

3. Fläderbär

Kokas ihop med äpple i en gryta. Sen får massan rinna av i en silduk.

 Glöm inte rosenkvitten, ett bra substitut för citron.
Glöm inte rosenkvitten, ett bra substitut för citron. FOTO: Istock

4. Rosenkvitten

De gula, hårda frukerna har en syrligt blommig smak som ger djup åt smaken. Också perfekt som ersättning för citron i saftkoket.

 Nypon att blanda i musten.
Nypon att blanda i musten. FOTO: Istock

5. Nypon

Mustig smak. Om de bara får koka med i ett mos som ska silas behöver inte kärnorna tas bort.

6. Kryddor och fynd från frysen

Några nävar blåbär eller vinbär ger färg. Mynta, citronmeliss eller andra kryddor kan sätta fart på en annars mesig must. Experimentera!

Läs också: Så gör du must av rönnbär

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen