Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 31 januari

Så odlar du fönstergurka

Något av det roligaste att odla inomhus är fönstergurka.

Plantorna växer snabbt och inom en eller ett par månader kan du skörda egen gurka på fönsterbrädan.

 Bind upp plantan genom att lägga en snara runt huvudstjälken som sedan fästs i gardinen eller gardinstången.
Bind upp plantan genom att lägga en snara runt huvudstjälken som sedan fästs i gardinen eller gardinstången. FOTO: Anette Brunsell

Egentligen går det att odla vilka gurkor som helst i fönstret men många sorter har både han- och honblommor som behöver blomma samtidigt för att pollineras. Det kräver flera plantor, vilket kan vara svårt att få plats med i ett fönster.

Det enklaste och lättaste att lyckas med är att hålla utkik efter självpollinerande sorter märkta F1 som bara har honblommor. Ibland saluförs de till och med som inomhusgurka eller fönstergurka och då kan du förvänta dig en slanggurka i miniatyr. Själva plantorna är också mindre och ger många fler gurkor än en vanlig slanggurka, men har du ett stort fönster som går från golv till tak får även storväxande plats.

Välj självpollinerande sorter

Det man kan tänka på är att inte odla självpollinerande F1-hybrider bredvid tvåkönande eftersom de självpollinerande riskerar att smaka dåligt om de pollineras av tvåkönade. Det går inte heller att samla eget frö av F1-plantor.

Iznik, Superima, och Picolino är exempel på trevliga fönstergurkor på kompakta plantor med frukter som är släta och milda, saftiga och krispiga. Picolino ger extra stor skörd eftersom gurkorna växer tre om tre. Fönstergurkorna äts direkt från plantan när de är 8-12 cm långa.

Den som bor i södra Sverige kan börja fröså redan i februari när ljuset återvänder och i norr får man som vanligt tåla sig lite längre och vänta till mars. Den som kan erbjuda sin sådd extra belysning kan börja tidigare. Det räcker med en eller två plantor per fönster för det kommer att bli många gurkor. Spara resten av fröna i påsen för lite senare sådd.

Känsliga rötter

Så i kruka med diametern 12 cm, ett frö i varje. Använd blomjord eller krukjord. Ställ ljust med undervärme till exempel i det ljusaste fönstret, men skydda för direkt solljus. Fröna gror inom en vecka och växer sen i raketfart.

För att plantorna ska förgrena sig lite extra och inte nå taket lika fort är det lämpligt att toppa dem över bladveck när de har fem till sex karaktärsblad. Vänta nån vecka och plantera sen om i så stor kruka du får plats med i fönstret, minst en femliters.

Var rädd om rötterna. De är känsliga. Ju större kruka, desto bättre kommer plantan att trivas och bli lättare att sköta när det kommer till vattning och näring. En liten kruka torkar ut fortare, plantan kan bli stressad och bli mer mottaglig för ohyra och sjukdomar, dessutom minskar skörden.

Läs också: Så odlar du fönstertomater

Fönstergurkan behöver snören att klättra på

 Ät en, ät många. De små gurkorna är bäst att äta på en gång.
Ät en, ät många. De små gurkorna är bäst att äta på en gång. FOTO: Anette Brunsell

Rankorna behöver något att klättra på. Enklast är snören som fästs med en ögla runt rankan och sen med säkerhetsnål i gardinen eller runt gardinstången. Efter lite hjälp med att snurra rankan nåt första varv brukar den sen klättra fint själv med hjälp av klängen.

Man brukar inte behöva vänta länge på de första blommorna som snart börjar utveckla gurkor. Blommorna pollinerar sig bra själva, men om nån missats vissnar den och faller av.

Förutom värme, kräver gurkor mycket vatten, näring och hög luftfuktighet. Värme är lätt att tillgodose inomhus och vatten är inte heller nåt problem om man ställer krukan i en större skål som kan fungera som reservoar.

Se till att det alltid finns vatten i skålen. Varma vårdagar kan den behöva fyllas på både morgon och kväll. Vattenreservoaren bidrar genom avdunstning till lite högre luftfuktighet runt plantan, men för att må riktigt bra behöver den också en daglig vattendusch med spejflaskan.

Gödselvattna dessutom flera gånger i veckan med flytande blomgödning eller lakvatten från bokashi. Ju större plantan blir desto mer kaliumrik gödsling behövs. Undvik kväverik gödsel som gynnar bladtillväxt.

Se över gurkplantan dagligen

 Skördeklart men alla blommor blir inte gurkor. Ibland gulnar fruktämnet och trillar av, en naturlig process om blomman inte är pollinerad, plantan fått för kväverik gödsel eller inte orkar med fler gurkor för tillfället.
Skördeklart men alla blommor blir inte gurkor. Ibland gulnar fruktämnet och trillar av, en naturlig process om blomman inte är pollinerad, plantan fått för kväverik gödsel eller inte orkar med fler gurkor för tillfället. FOTO: Anette Brunsell

Att några blad blir bruna efter ett tag är nästan oundvikligt, men så länge plantan får tillräckligt med vatten, näring och luftfuktighet brukar det ändå gå bra. De kan drabbas av gurkmjöldagg och gurkfläcksjuka som bland kommersiella odlare bekämpas kemiskt. Hemma får vi förlita oss till resistenta plantor och plocka bort blad som ser sjuka ut. Plantorna kan också drabbas av ohyra, som i första hand bekämpas mekaniskt eller med såpvatten. Skydda i så fall själva gurkfrukten.

Behandla gurkplantan som en kär vän och gör det till en daglig rutin att se till plantan. Det behöver bara ta nån minut. Det är praktiskt att ha vattenkanna och duschflaska nära till hands bredvid. Små angrepp av ohyra kan stoppas i tid, angripna och fula blad plockas bort.

När dygnstemperaturen når över 15 grader kan plantorna flyttas ut.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen