Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 13 december 2018

Så sköter du din julstjärna

Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko vilken kan förklara varför den trivs bäst i en varm och ljus miljö. Här är 4 tips för att få blomman att överleva svensk vinter.

 Temperaturväxlingar är påfrestande för julstjärnan.
Temperaturväxlingar är påfrestande för julstjärnan. FOTO: Istock

Skydda julstjärnan ordentligt

När du ska gå hem från affären med en ny stilig julstjärna i kassen, se till att den är väl insvept. Temperaturväxlingar från butikens behagliga värme, till kylan utomhus, och tillbaka in i hemmets boning, är påfrestande för arten.

Övervattna inte julstjärnan

För mycket vatten får rötterna att ruttna. Kolla redan i butiken att jorden inte är för blöt. Har julstjärnan stått blöt länge riskerar bladen att snart gulna och falla av.

Detsamma gäller med för torr jord. Ju förr du vattnar desto snabbare repar den sig. Efter blomningen mår julstjärnan bra av att få flytande näring en gång i månaden.

Ställ inte julstjärnan i drag

Stjärnan far illa av drag. Köp aldrig exemplar som står placerade nära butiksentrén eller utomhus. Även om den ser frisk och kry ut kan den tappa blomblad när du kommit hem.

En idealisk temperatur är 15 till 22 grader. Blomman mår bra av att stå ljust utan direkt solljus. Tänk också på att flytta den längre in i rummet om du ska öppna fönstret.

Julstjärnan mognar av frukt

Viss frukt, till exempel äpplen, avger växthormonet etylen. Har du en fruktskål i närheten av julstjärnan kan hormonet påverka åldrandet och få den att vissna.

Läs också: Så sköter du om din julros

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen