Så ska du inte skörda rabarbern
Vet du hur man skördar rabarber utan att riskera att skada den? Här ger ”Rabarberdrottningen” Ingar Nilsson råd!
Ingar Nilsson är en Sveriges största experter på rabarber, har skrivit en gedigen bok om rabarber och driver bloggen Rabarberdrottningen.
Hon vet i princip allt som är värt att veta om denna syrliga trädgårdsväxt – bland annat hur man ska skörda den på bästa sätt.
Fästet kan ruttna
Att skära av stjälkarna med kniv, som många gör, är något hon avråder från.
– Ja, för då kan fästet ruttna och det kan leda till att hela rababerroten ruttnar och förstörs, säger hon.
– Man ska dra i stjälken, uppåt, tills den släpper från fästet, fortsätter hon.
Skörda max 25 procent
Bäst är att hålla ganska långt ned på stjälken och dra rakt upp tills den släpper.
– Ta inte för mycket heller, bäst är att skörda högst 25 procent av rabarbern. Och när sommaren är slut ska man låta stjälkarna få vissna ned, det ger näring åt rötterna, säger hon.
Läs också: Smörstekta rabarber – så enkelt och vidunderligt gott!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.