Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 18 februari

Trädgårdstrender 2022 - Odlingen blir naturligare än någonsin

Vi skådar i kaffesumpen, kikar i kristallkulan. Vart är trädgårdsintresset på väg? Här listar Lands trädgårdsredaktör 10 heta trender för odling och trädgårdsliv.

 Det kanske inte är så originellt men en hemodlad morot blir verkligen uppäten, skriver Lands trädgårdsredaktör Kristina Bäckström.
Det kanske inte är så originellt men en hemodlad morot blir verkligen uppäten, skriver Lands trädgårdsredaktör Kristina Bäckström.

1. Riktiga redskap

 Ett fint verktyg är en fröjd att vårda. Ett vasst ogräsjärn är en fröjd att jobba med.
Ett fint verktyg är en fröjd att vårda. Ett vasst ogräsjärn är en fröjd att jobba med. FOTO: Istock

Plasthandtag och flimsig plåt är omodernt. De som hållit på med odling ett par år upptäcker snart att det blir dyrare i längden att köpa billiga redskap som inte håller i längden.

I stället för 14 pulverlackade spadar till lågpris blir det en rejäl som både går att slipa och byta skaft på.

Haka på trenden: Använd det du har tills det faller i bitar. Leta sedan gärna på loppis efter gamla, rejäla verktyg.

Skaffa också en liten slipsten och öva på att slipa kantjärn, sekatörer och spadar så att de biter bra. Bra instruktionsfilmer finns på youtube.

2. Snittblommor på rot

 Blommorna behöver inte stanna ute. Här är ett lättodlat, rött blomsterlin tillsammans med lite grönt.
Blommorna behöver inte stanna ute. Här är ett lättodlat, rött blomsterlin tillsammans med lite grönt. FOTO: Istock

Att odla blommor för buketter var inne i fjol och trenden har rotat sig. Snittblommorna har fått egna böcker och en hel grupp nya odlare satsar på blomsterodling för både eget behov och för försäljning.

Största skillnaden för vanliga odlare är att det läggs mindre vikt vid om blommorna sitter på rätt ställe i trädgården. De kan växa huller om buller men ingen bryr sig.

Haka på trenden: Börja med något lätt som kan sås direkt på jorden i rabatt, kruka eller balkonglåda. Sikta gärna på några klassiker från sommarblommans guldålder, 1970-talet.

Även om du får få blommor kan de sättas ihop med gräs, blad och grenar till fantastiska buketter.

Lätt och blommigt – Testa ringblomma, blåklint, blomsterlin eller en lågvuxen solros.

3. Matigare odling

 Vanlig gul lök går alltid åt. Satsa på lökodling.
Vanlig gul lök går alltid åt. Satsa på lökodling. FOTO: TT

Att odla för att äta har vi gjort i evigheter men nu spetsas odlingarna till. Nu ska odlingen ska göra skillnad på riktigt på matbordet.

Om ett grönsaksland förut innehöll regnbågsfärgad mangold och lila rädisor bara för att det var skoj ska dagens odlingar ge mer av det vi äter mycket.

Haka på trenden: Tänk efter vad du verkligen gillar att äta. Välj sedan 4-5 lättodlade grönsaker till att börja med. Potatis, lök, morot och skärbönor ger mycket och smakar så mycket bättre när du odlat själv. Och glöm inte bären, klart barnen ska ha jordgubbar.Läs också: Så ersätter du torven i trädgården

4. Egen jordfabrik

 Lär känna din jord. Bara brun är inte nog. När den är smulig, pinnig, smågrusig och full med mask har du gjort den rik.
Lär känna din jord. Bara brun är inte nog. När den är smulig, pinnig, smågrusig och full med mask har du gjort den rik. FOTO: Istock

Köpesjord på påse känns allt mindre lockande, både för transporternas skull och för att det faktiskt går alldeles utmärkt att använda den jord som finns närmast dig.

Trenden har två grenar. Den ena är att berika jorden i odlingarna med gödsel från djur i grannskapet och med trädgårdens egna resurser.

Den andra är att skapa egen jord av hushållhets avfall. Bokashi, solkompost och kompost med maskar än effektiva.

Haka på trenden: Börja med det du har. Täckodla med gräsklipp och mylla ner fallna löv, krångligare än så behöver det inte vara.

Enklaste omvandlingen av hushållsavfall är att blanda grönsaksskräp med vanlig jord i en plasthink, sätta locket på glänt och ställa varmt. Det kallas solkompost och går supersnabbt.

5. Välkommen natur

 Här kommer vitmåran! Klart det ska bli en liten äng.
Här kommer vitmåran! Klart det ska bli en liten äng. FOTO: Istock

Vi matar fåglarna, sätter upp holkar och planterar blommor till insekterna. Nu börjar också naturens egen flora välkomnas i trädgården.

Delar av gräsmattan får lov att förvildas och vi gläds åt vilda vippor, smörblommor och maskros. Till och med mossan ses som en fantastiskt vacker grön matta, inte en invaderande militärmakt.

Haka på trenden: Ge upp. Slappna av och se vad som händer. Har du ordningsnoja kan du börja med en del av gräsmattan som trilskas, till exempel den magra under äppelträdet.

Se sedan vad den vill när du låter bli att klippa. Blir det mossa kan platsen bli din nya lundplantering, kommer aklejor och prästkragar kan du plantera fler och få en halvt vild äng att spatsera i.

6. Ris, du välsignade

 Var är riset? Borta! Du behöver inte ens fläta. Trava mellan två rader stolpar och du har gjort gott för både dig själv och insekterna.
Var är riset? Borta! Du behöver inte ens fläta. Trava mellan två rader stolpar och du har gjort gott för både dig själv och insekterna. FOTO: TT

Nu har turen kommit till trädgårdsriset, det har uppgraderats från skräp till resurs. I stället för att köra det till tippen hittar det sin plats i trädgården.

Ris bottnar pallkrageodlingen, blir ett risigt staket eller en hög i ett hörn där fåglar, igelkottar och insekter hittar en fristad.

Haka på trenden: Låt lättjan bli din vän. När du klippt ner en buske kan du se dig om och leta efter närmaste plats att gömma riset på.

Under perennerna, bakom häcken, som en installation runt finaste blomkrukan. Precis som löv och blad är grenar en slags kompost som ger både struktur och näring åt din trädgård.

7. Se, inte samla

 En välfylld trappa med daggkåpa är inte så "bara", särskilt inte när den blommar.
En välfylld trappa med daggkåpa är inte så "bara", särskilt inte när den blommar. FOTO: Istock

För inte så långe sedan var det häftigaste i trädgårdsvärlden den där odlaren som hade de flesta och mest ovanliga växterna. Näsduksträd, botaniska tulpaner och sällsynta alpiner.

Det är fortfarande häftigt men en ny trend har tagit över. Den som gör mest av det som redan finns vinner.

Haka på trenden: Har du ett halvvilt ogräs? Kanske nunneört med gula blommor, oxalis som brer ut sig eller daggkåpa med storhetsvansinne.

Bygg något med massverkan, till exempel en boll av nunneört invid muren eller en etageplantering med bara daggkåpa.

8. Vattenbruk

 Tunna och tegelpanna visar vattnet vägen ut i grönskan.
Tunna och tegelpanna visar vattnet vägen ut i grönskan. FOTO: Istock

Regnvatten är guld på rätt ställe. Trenden att ge plats för vattnet i trädgården växer, både för att det är smart och för att det är mindre kul att ha översvämningsvatten i källaren.

Haka på trenden: Börja med ett stuprör och se till att vattnet från det kommer till nytta. En regntunna med avrinning via en ränndal är allt som behövs.

9. Smartare med batteri

 Ett batteri, många maskiner. Den här trimmern från Stihl drivs med ett batteri anpassat för vanliga odlare.
Ett batteri, många maskiner. Den här trimmern från Stihl drivs med ett batteri anpassat för vanliga odlare. FOTO: Stihl

Nu kommer trädgårdsmaskinerna som går på batteri på allvar. De har funnits ett tag men den största skillnaden är att det finns hela serier med verktyg som kan dela på samma batteri.

Batteridrivet kostar mer men är lättare att hantera och du slipper bensinslukare och sladdar.

Haka på trenden: Planera noga. Kanske har du bara råd med och behov av en grästrimmer just nu.

Se då till att det batteri som följer med verkligen passar till den maskin du kanske vill spara ihop till, exempelvis gräsklippare.

Företag kan ha fler styrkor på sina batterier men även olika serier till maskiner för proffs och vanligt folk.

10. Träd, mera träd:

 Ett träd är det som gör en trädgård. Välj med omsorg för ett långt liv tillsammans.
Ett träd är det som gör en trädgård. Välj med omsorg för ett långt liv tillsammans. FOTO: Istock

Kom ihåg var du läste det först. Trädens tid i trädgården är här.

Efter att ha setts som vattentjuvar, skuggmonster och blivande stubbar har trädens roll blivit mer tydlig och dåliga egenskaper ses som goda.

De tar hand om överskottsvatten, ger skugga och skänker liv och hem åt fåglar, svampar och insekter.

Haka på trenden: Ge din trädgård ett vårdträd. Kanske står det där och behöver bara röjas fram, ges plats attt växa och uppskattas. Använd gärna vilda träd som björk, hägg och rönn. De trivs alltid.

Få ny kunskap under trädgårdsåret 2022! Läs tidningen Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen