Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 10 juni 2020

Odla växter för insekterna från vår till höst

Plantera en huller om buller-rabatt, så en äng på tre kvadratmeter eller låt en balkonglåda blomma. Även det lilla kan göra en stor skillnad. Så här odlar du för insekterna i sommar.

 Pollen fastnar i binas päls och följer med till nästa blomma som befruktas.
Pollen fastnar i binas päls och följer med till nästa blomma som befruktas. FOTO: Wiveka Johansson

När en expert på skalbaggar för en tid sedan skrev till Liselotte Roll att djuren dör ut i en hastighet som är tusen gånger den normala och insekterna långt fortare, var hon tvungen att ställa sig och gråta vid diskbänken en stund.

Ur frustrationen och ilskan över att insekterna håller på att dö ut och många av ekosystemen med dem, föddes hennes senaste bok Odla för insekter.

– Antalet bin, fjärilar och andra insekter minskar snabbt. Om fler medvetet odlade för insekter skulle det göra en enorm skillnad. Vi har över 2 miljoner trädgårdar i Sverige, det är en stor yta. En enda välplanerad kvadratmeter kan hysa upp till 50 arter. Bara en liten odling – till och med en liten balkonglåda – kan göra nytta.

 Liselotte Roll har ett hjärta som slår för insekterna.
Liselotte Roll har ett hjärta som slår för insekterna. FOTO: Linda Pridietis

Biologisk mångfald viktig för insekter

I insekternas värld är mångfald en grundlag. Bin, vissa flugor och skalbaggar, fjärilar och humlor är pollinerare, alla med olika utseende och smak.

Balansen mellan insekterna blir som bäst när det finns många olika sorters blommor – grunda, djupa, olikfärgade och doftande. Med just stor variation i trädgårdens blommor kan du därför göra det enklare för många olika sorters insekter att leva och frodas. Liselotte Roll förklarar:

– En del små solitärbin och parasitsteklar till exempel, har väldigt små munnar och kommer bara åt nektar som ligger grunt, i blommor som till exempel hundkex. Andra insekter, som skalbaggar, kan ha sämre syn och attraheras därför ofta av vita blommor med starkare doft. Det är bra att hjälpa så många som möjligt.

Insekterna gör nytta även för odlingen

Liselotte Roll fick först upp ögonen för de viktiga pollinatörerna när hon upptäckte att hennes chilifrukter inte tycktes utvecklas ordentligt. Hon testade att flytta dem närmare andra blommor som verkade attrahera bina bättre. När bina hittade fram till hennes chiliplantor blev hon entusiastisk och började ta reda på så mycket hon kunde.

Hon studerade insekterna i trädgården och förde noggranna anteckningar över olika sorter.

 Eftersom ängsblommorna du väljer ska passa din jordmån, ditt läge och din växtzon så är ett bra tips att köpa färdiga ängsblandningar för just dina förhållanden.
Eftersom ängsblommorna du väljer ska passa din jordmån, ditt läge och din växtzon så är ett bra tips att köpa färdiga ängsblandningar för just dina förhållanden. FOTO: Liselotte Roll

I kontakten med entomologer och forskare under arbetet med boken har Liselotte Roll fascinerats mest över hur olika insekternas preferenser ser ut och vad som attraherar varje insektsgrupp. Och hur enkelt vi faktiskt kan hjälpa dem på traven.

– En regel är att välja äldre, inhemska växtsorter. De är ofta enkelblommiga och många insekter har vant sig vid dem över tid och lever i princip i symbios med dem.

Dofter och färger som lockar insekter

Olika kulörer attraherar olika insektsarter. Vissa färger fungerar som en måltavla, så att insekten hittar rätt vid landning. Skalbaggar och nattfjärilar föredrar exempelvis ofta ljusa växter med stark doft, som syns i mörkret.

– Bin däremot, gillar gult eller blått medan fjärilar generellt föredrar rött och lila. Fjärilar och bin dras också till sötdoftande blommor, medan flugor och dyngbaggar kan dras till lukten från förruttnelse.

 Iris är en av de växter som odlats längst i våra trädgårdar, här växer de vid en lada från 1600-talet.
Iris är en av de växter som odlats längst i våra trädgårdar, här växer de vid en lada från 1600-talet. FOTO: Liselotte Roll

Läs också: Bygg bon till humlorna – så gör du

Viktigt med vårblomning

Insekterna har mycket att vinna på att du planerar för blomning från tidig vår till höst. När exempelvis jordhumledrottningen vaknar under den tidiga våren är det nödvändigt att det genast finns näring att hämta. Bäst är egentligen sälg eller vide, men även lökar är bra säger Liselotte Roll:

– Har man ingen rabatt med lökväxter kan man köpa krukor och sätta ut, med till exempel pärlhyacint, våriris eller trädgårdshyacint. Dessa kan ju planteras ut för blomning i rabatten nästa år. Tulpaner däremot är tyvärr ofta väldigt förädlade och verkar inte ha så bra effekt.

Hjälp insekterna hela säsongen

 En nyvaken rapsfjäril dricker nektar ur en pärlhyacint. Dess värdväxter är korsblommiga växter som löktrav och ängsbräsma.
En nyvaken rapsfjäril dricker nektar ur en pärlhyacint. Dess värdväxter är korsblommiga växter som löktrav och ängsbräsma. FOTO: Tove Roll

Lika viktigt är att hjälpa pollinatörerna på senhösten, så att de kan äta upp sig innan de ska gå i vinterdvala, genom att plantera exempelvis astrar eller kärleksört som blommar just då.

Bor du längre norrut kan det vara en utmaning att skapa just en lång säsong. Men satsa på härdiga perenner, råder Liselotte Roll, och komplettera med sommarblommor som du förodlar inomhus. Du kan också skydda planteringarna med plank, häck eller mur som ger ett bättre mikroklimat.

Trädgårdsodling eller balkong – tänk så här

För att få till en plantering behövs ingen stor trädgård. Bara några krukor på balkongen kan vara väldigt viktiga som vilostation för ett bi som surrar runt i stadskärnans betong.

Men har du en trädgård, börja med att anlägga en liten äng eller en insektsrabatt. Bara genom att upplåta en liten del till en blommande plätt – runt ett träd, i bortre delen mot granstaketet eller i den soliga glänta närmast skogen – kan du ge insekterna betydligt bättre möjligheter.

Försök att tänka efter: Behöver du verkligen så mycket gräs på tomten? En äng behöver inte vara så stor, det räcker med tre kvadratmeter. Eller ha någon rabatt som är lite mindre ordnad. Jag har en huller om buller rabatt där det mesta får växa hej vilt. Insekterna bryr sig inte om ifall det är städat och fint, det kan bli vackert ändå. Och vad det surrar där!

Läs också: Plantera lavendel – så gör du

En tredjedel av maten är insektspollinerad

 Honungsbi på en pollen- och nektarrik vitklöver. Bin som besöker en hektar av dessa blommor kan ge omkring 75 kg honung. Foto Wiveka Johansson.
Honungsbi på en pollen- och nektarrik vitklöver. Bin som besöker en hektar av dessa blommor kan ge omkring 75 kg honung. Foto Wiveka Johansson. FOTO: Wiveka Johansson

Liselotte Roll är särskilt bekymrad över de stora delar av Sverige där jordbruket är expansivt och livsmiljöer riskerar att hotas.

– Det ekologiska jordbruket gynnar insekterna, men också att man anlägger skalbaggsåsar, blommande kantremsor längs åkrar eller blomsteröar som hjälper insekterna att förflytta sig över större ytor. Särskilt viktigt är det på platser där all blomning försvinner i ett slag vid skörden, som exempelvis intill rapsfält.

– Pollineringens värde i pengar är förstås enorm, men framförallt är den livsviktig för oss själva och allt levande. Liselotte Roll vill att fler börjar lyssna på varningarna från Sveriges insektsforskare och att vi alla ska göra det vi kan för att insekterna kan få en rimlig chans.

– En tredjedel av vår mat är pollinerad av insekter. Bär, frukt, säd och grönsaker, men också kaffe, oljor, fibrer och bomull. Just nu ser det ut som att de flesta insekter kommer att vara utdöda om hundra år. Men de minskar stadigt redan nu. Cirka fyrtio procent av Europas insekter är redan hotade.

Mat, dryck och bostad för insekter

 Gräslök som blommar lockar humlor.
Gräslök som blommar lockar humlor. FOTO: Istock

Småkrypen behöver inte bara mat. Insekterna älskar också buskar, träd, ogräs, murkna stockar, sandiga sluttningar, ängar och naturliga gömställen och boplatser. Det ger dem fler chanser till bon för äggläggning och övervintring. Därför bör man ta det lite lugnt med städningen i trädgården.

– Här kan man också bädda rätt. En del humlor vill till exempel att det ska lukta lite mus. Om man gräver ner en kruka med hålet upp ska det gärna vara musluktande material inuti. Har man möjlighet kan man fråga i en djuraffär efter lite musspån. Ge gärna bin och andra insekter en drickstation, sätt ut ett fat med grus och vatten. De vill helst ha det lite långgrunt, så att de inte drattar i och drunkar.

Det är också bra att säkra säsongen med fjärilsholkar, nyckelpigehus, humleholkar på våren. Bona ska sättas upp i närheten av var maten finns, cirka 1 – 1,5 meter från marken där det är torrt och soligt.

Så gör du en egen fröbomb

 Små jordbollar med frön i, ett roligt sätt att plantera.
Små jordbollar med frön i, ett roligt sätt att plantera. FOTO: Istock

Bor du i stan kan bara en liten plätt med rätt valda blommor vara en mycket viktig överlevnadsstation för ett bi. Fenomenet gerillaodling har funnits länge runtom i världen och innebär att man odlar, ibland utan tillstånd, på exempelvis en rondell, en järnvägsvall eller ett försummat parkhörn.

Med en fröbomb kan du prova en gerillaodling i liten skala på ett ställe där det inte finns så mycket blommor.

Recept

3 dl lera

1 dl jord

1 dl frö av lättodlade blommor

(Exempelvis vallmo, tusensköna, lejongap, blåklint, ringblomma, gurkört, solros och honungsört).

1. Blanda ihop ingredienserna och tillsätt lite vatten så att du får en lerig konsistens.

2. Gör en boll och gräv ner den på något lämpligt ställe där det saknas blommor.

3. Efter ett par månader kommer fröna med hjälp av regnet att blomma. Bin, humlor och fjärilar få en liten överlevnadsstation.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen