Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 juli 2018

Fem sätt att tjäna pengar på biodling

Honungen är långt ifrån allt. Så här kan biodlingen bli en ännu bredare inkomstkälla.

 Sälja bisamhällen eller hyra ut? Biodling kan ge pengar på flera sätt.
Sälja bisamhällen eller hyra ut? Biodling kan ge pengar på flera sätt. FOTO: Istock

Ren honung: Du kan sälja honungen på flera sätt. Den kan säljas i stora kärl som skickas till en producent som sedan förpackar och säljer honungen under egen etikett. Du kan också skicka honungen i stora tunnor och få den burkad tillbaka för att sedan kunna sälja den själv där du bor. De största honungsinköparna för honung i bulk är Landskapshonung och Svenska Biprodukter.

 Kakhonung, en nykomling på svensk honungsmarknad.
Kakhonung, en nykomling på svensk honungsmarknad. FOTO: Istock

Förädlad honung: Du kan också förädla själv och då handlar det inte bara om att hälla på egna burkar på traditionellt sätt och sälja. Det kan också finnas en lokal marknad för smaksatt honung, nyslungad honung och för kakhonung. Kakhonung är när binas honungsfyllda vaxbygge skärs i bitar och säljs direkt i stället för att slungas ur.Läs också: Passar biodling för dig – testa dig själv

Pollineringstjänster: Lantbruk som odlar oljeväxter, frukt eller bär kan behöva hjälp med pollinering och hyr därför in bisamhällen från biodlare som kan ställa den i odlingarna vid rätt tillfälle.

 Pollen, säljs fryst eller torkat oftast hamnar det på kundernas frukostfil.
Pollen, säljs fryst eller torkat oftast hamnar det på kundernas frukostfil. FOTO: Istock

Pollen, vax och propolis: En pollenfälla framför flustret fångar binas insamlade pollenklumpar som sedan fryses eller torkas. Propolis samlas in genom att bina får ett speciellt galler i kupan som lockar dem att fylla igen mellanrummen med propolis. Bivax kan säljas både direkt till kunder och till biredskapsföretag som köper vax och gör vaxmellanväggar av det.

Sälja bin och drottningar: Det finns flera sätt: hela bisamhällen med kupa, bara avläggare eller paketbin med bin i en speciell plastlåda tillsammans med drottning i en egen drottningbur. Det finns också en marknad för odlade drottningar med följebin.

Gå Lands nybörjarkurs i biodling

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen