Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 juni 2019

Här hjälper älgkon sin nyfödda kalv över bilvägen

När Elin Johansson och Madelen Ohlsson såg en älg och hennes kalv stå intill landsvägen i Borås, saktade de ned och tog upp kameran. Se den fantastiska filmen på den rörande händelsen!

 Trafiken fick stå still när mamma älg hjälpte sin kalv över vägen.
Trafiken fick stå still när mamma älg hjälpte sin kalv över vägen. FOTO: Privat

Älgkon står på den gröna ängen intill landsvägen mellan Sjöbo och Brämhult när klasskompisarna Madelen Ohlsson och Elin Johansson kommer åkande.

– Först ser vi bara kon, sedan rör det sig i gräset och kalven reser sig upp, berättar Madelen Ohlsson som satt bakom ratten.

Hon saktar ned när de förstår att kon och kalven ska ta sig till andra sidan vägen. Elin Johansson börjar filma.

Se även: Nyvakna björnungar på Orsa rovdjurspark brottas lekfullt

Kalven tvekar länge

Mamman springer vant upp för diket och ut på asfalten. Först när hon har sprungit över båda körfälten och kommit ned på andra sidans dike inser hon att kalven halkat efter.

– Det var ett djupt dike så kalven hade svårt att ta sig upp. Vi förstod att den måste vara nyfödd, fortsätter Elin Johansson.

En lång stund vankar mamma älg fram och tillbaka på asfalten som för att visa kalven att det är säkert att ta sig fram. Samtidigt står trafiken still i båda körfält.

– Vi stannade helt och satte på varningsblinkers. Som tur är gjorde de likadant i andra körfältet. Det var lite obehaglig tanke att någon kanske inte skulle förstå situationen och försöka sig på en omkörning, säger Madelen.

Försvinner in i skogen

Elin och Madelen tar studenten i veckan, de har läst till djurvårdare. Samtidigt har den fina filmen som Elin Johansson fick på älgarna fått nära 40 000 delningar och 5 000 kommentarer på Facebook.

– Det värmer i våra djurhjärtan att detta blivit så uppmärksammat, säger de.

Och hur gick det då för älgkon och kalven?

Till slut gick kon tillbaka till kalven i diket och först då vågade den ta klivet upp på vägen. Med höga knän stegade kalven sedan över vägen och tillsammans försvann mamma och barn in i skogen på andra sidan.

Läs också: Spana in våra godaste rabarberrecept här!

Se hela filmen nedan!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen