Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Invasiva arter ska bekämpas - så här ska du hantera dem i naturen

De invasiva arterna riskerar att skada dem biologiska mångfalden i vår natur. Därför ska de bekämpas och du kan hjälpa till i arbetet med att få bort dem. Så här gör du.

Invasiva arter är växter och djur som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö och som där sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen. I dag räknar man med att det finns omkring 2 000 främmande arter i den svenska naturen att ungefär 400 av dem är invasiva eller anses ha potential att bli invasiva.

Gällande växter kan det handla om arter som jätteloka, gul skunkkalla och sidenört och när det handlar om djur så rör det sig bland annat om bisam, mårdhund och signalkräfta. Samtliga växter och djur som definieras som invasiva hittar du på Naturvårdsverkets hemsida.

Hårda regler att följa

De invasiva arterna ska hanteras med stor försiktighet och därför gäller följande regler när det kommer till deras hantering.

Du får inte:

  • Importera…
  • Sälja
  • Odla
  • Föda upp
  • Transportera
  • Använda
  • Byta
  • Släppa ut i naturen
  • Hålla levande

Om du hittar en art i naturen som du tror är invasiv så ska du rapportera den till Naturvårdsverket så att den kan artbestämmas och hanteras. Rapporteringen hjälper till att kartlägga de invasiva arterna och hur de breder ut sig i naturen. Du rapporterar enkelt på Naturvårdsverkets hemsida.

Det finns också vanliga trädgårdsväxter som riskerar att bli invasiva. För några år sedan gjordes en sammanställning över vilka trädgårdsväxter som riskerar att bli hot mot den biologiska mångfalden och då nämndes följande växter: Parkslide, blomsterlupin, kanadensiskt gullris, vresros, jättebalsamin, snöbär, häggmispel, flocknäva, jättedaggkåpa och skogklematis. Även dessa växter ska hanteras med försiktighet.

Läs också: Hantera invasiva växter i trädgården – tänk på det här

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen