Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 augusti 2021

Laga mat över öppen eld

Att laga mat över öppen eld är så mycket mer än bara korv med bröd. Och det behöver inte vara krångligt! Land guidar dig så att du enkelt lyckas med utemiddagen.

Ute i naturen eller hemma i den egna trädgården. Oavsett vilken plats du väljer är en sak densamma: känslan av att laga mat över öppen eld. När du lagar mat utomhus, och då särskilt lagar maten över öppen låga, händer något alldeles särskilt. Närheten till naturen, värmen, dofterna och känslan av förväntan är svårslagbar.

 Pannkaka – snabb, bra energi som passar alla åldrar.
Pannkaka – snabb, bra energi som passar alla åldrar. FOTO: Sasha_Suzi

En del kan dra sig för att börja laga mat på det sättet. Tycker det verkar svårt och krångligt. Det behöver det inte vara! Med några smarta tips, enkla förhållningsregler och bra och lättlagad mat fixar du det mesta. För att laga mat över öppen eld är så mycket mer än bara korv med bröd.

Här följer några tips för hur du lyckas med utemiddagen – extra kryddad av naturens inramning.

Så lyckas du med utemiddagen

Att laga till middagen över öppen låga utomhus behöver faktiskt inte vara krångligt. Och möjligheterna är många. I en stor gjutjärnsgryta gör du enkelt mycket mat till många. På en mångsidig stekhäll steker eller wokar du smidigt såväl grönt som kött.

Så förbereder du maten

Tricket är förberedelserna. Oavsett om du flyttar ut tillagningen till trädgården eller ut vid lägerelden så är förberedelserna viktiga. Visst, du kanske inte kånkar med dig tunga gjutjärnspannan eller det största stekbordet på en fjällvandring. Men som härlig avslutning på en utflykt eller picknick är lägereldslagat svårslaget. Och då är vi tillbaka till förberedelserna. Gör så mycket som möjligt hemma i förväg. Förkoka potatisen (om du ska ha sådan), skala, riv, hacka eller lägg i marinad redan innan ni ger er ut. Det sparar en hel del tid och bök – och du kan gå direkt på det roliga. Men först behöver du en eld.

Tända smart utomhus

Är du hemma på din egen tomt är det en sak. Men är du ute i skog och mark är frågan en annan. Då kan du inte ta bränsle till din eldstad hur som helst. Grundregeln enligt allemansrätten är att du bara får använda grenar och kottar från marken att elda med, aldrig från levande eller döda träd.

Är ni några stycken kan ni ha några vedträn var och lite näver eller tändpåsar med er i ryggsäckarna. I många friluftsområden finns ofta färdigställda eldstäder, de kan och får du gärna använda. Ha med rikligt med vatten eller håll dig nära intill vatten så att du kan släcka ordentligt. Att tända med eldstål är roligt och miljövänligt. Varför inte testa?

 potatis, svamp och grönsaker – svårare än så behöver det inte vara för att få till himmelska smaker.
potatis, svamp och grönsaker – svårare än så behöver det inte vara för att få till himmelska smaker. FOTO: Nikolay Ponomarenko

Låt flammorna göra jobbet

Till skillnad från när du grillar så behöver du inte vänta på glöden. Du kan låta flammorna göra jobbet när du satt pannan, grytan eller hällen över eldstaden. Det går snabbare att komma igång.

Här är perfekta prylarna för utekocken

Gryta i gjutjärn

En riktigt bra gryta är aldrig fel. Idén att ha med sig en rejäl panna i gjutjärn ut på turen kanske ter sig en smula underlig vid första tanken. Men gjutjärn håller värmen bra och är perfekta att både steka och baka i. Den tål att ställas direkt på glöden också. Tänk bara på att inte ha en gjutjärnsgryta eller panna med trähandtag.

Kaffepannan

En kaffepanna för fikapausen vid lägerelden eller som avslutning på utemiddagen är aldrig dumt. Välj en i rostfritt stål som tål såväl öppen eld som maskindisk.

Stekhäll

En stekhäll av lättviktsmodell är den perfekta arbetsplatsen för utekocken. Passar lika bra i trädgården som ute på turen. Med rätt skötsel håller den dessutom länge. Laga enkelt eller avancerat? Du väljer själv efter dina förutsättningar och kunskaper. Då till exempel Dalumhällen är lätt skålformad passar den till många olika sorters rätter. Gör hellre en mindre eld och värm hällen i mitten och flytta sedan godsakerna åt sidan efter hand.

 Oavsett vad du lagar, får du med hjälpa av Trangia stormkök chansen att njuta av en måltid kryddad med dofterna från skog och mark.
Oavsett vad du lagar, får du med hjälpa av Trangia stormkök chansen att njuta av en måltid kryddad med dofterna från skog och mark. FOTO: ClarkandCompany

Stekbleck

Ett rustikt stekbleck i kolstål funkar såväl i ugnen som över öppen eld. Lättskött och utmärkt att servera utemiddagen direkt ifrån. Kommer i flera storlekar. Välj den som passar dina behov.

Fältugn

För dig som både vill kunna fixa till soppa, en mustig gryta eller grädda bröd direkt i grytan. Gjord i rejält gjutjärn och med integrerade ben så att den står stadigt över glödande kol. Kolet kan du förresten lägga ovanpå locket också så har du plötsligt en uteugn.

Tripod/Ställning

En fiffig ställning som med hjälp av den tillhörande justerbara kedjan gör att du lätt kan hänga till exempel fätugnen ovanför lägerelden.

Folie

Så enkelt, så klassiskt – och så gott. Förbered ett foliepaket med de godsaker du gillar bäst och ha med ut på utflykten. Ska du färdas en längre sträcka kan du alltid frysa in foliepaketen innan så håller maten sig färsk och god tills det är dags för dig att göra upp eld.

Pinne

Ännu en klassiker. Att grilla med maten på pinne har människan gjort sedan tidernas morgon. Numera finns även pinnar med teleskopfunktion som du justerar till önskad längd och sedan fäller ihop när den ska ned i ryggsäcken igen. Vill du ha en pinne från terrängen istället så väljer du med fördel färsk ved så att inte pinnen fattar eld. Och det är inte bara korv du kan trä på eller hänga över pinnen. Varför inte testa till exempel bacon, rostbiff, äppelbitar eller färska grönsaker?

Glöm inte! Släck elden smart och effektivt

Och glöm inte att släcka elden efter dig. Det kanske låter självklart, men det här steget är superviktigt och inget att slarva med.

Sluta elda i god tid innan du ska gå och var noga med att låta elden brinna ut helt. Häll ordentligt med vatten över eldstaden. Gärna lite för mycket än tvärtom. Sprid gärna ut askan efter det om du är säker på att den är glödfri. Om du har använt stenar när du eldat så ska du lägga tillbaka dem efteråt. Det ska synas så lite som möjligt att du har eldat när du lämnar platsen.

Läs också: Samisk gurpi eller trollkorv – bästa utflyktsmaten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen