Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 30 juli 2018

Nu kan du sova – i björnens ide

Dorotea

Känner du också ibland att det vore skönt att, som björnen, bara gå i ide? Nu kan du göra det, bokstavligen!

I Dorotea erbjuder Jan-Erik Wallin och hans fru en minst sagt annorlunda övernattning – i ett riktigt björnide.

 Vill du uppleva något annorlunda i sommar kan du passa på att sova över i ett tvättäkta björnide!
Vill du uppleva något annorlunda i sommar kan du passa på att sova över i ett tvättäkta björnide! FOTO: Jan-Erik Wallin

Det hela började med att ett brudpar ville uppleva en annorlunda bröllopsnatt. Jan-Erik Wallin hävde ur sig idén om övernattning i ett björnide – och nu har idén utvecklats till att bli en turistattraktion.

Intresset har varit stort och paret Wallin har fått många frågor om boendet. Däremot har det inte inkommit några bokningar ännu.

– Det är en aktivitet som sticker ut nästan lite väl mycket, man tänker ”törs jag detta”, säger Jan-Erik Wallin.

Björnen lämnar idet för hela sommaren

Men gästerna behöver inte vara rädda för oväntat besök, menar han.

– Björnen har ett hemområde som är väldigt stort och återvänder inte till idet under sommartid. Risken att stöta på en björn är lika stor som var som helst i skogen.

Idet har en naturligt isolerande ytterdel som ger skön värme under natten. Dessutom klarar man sig undan myggen, som inte hittar in i gropen.

Läs också: 7 udda upplevelser som gör susen för hälsan

Inget förbud mot verksamheten

I idet används liggunderlag och Jan-Erik Wallin poängterar att de är noggranna med att återställa idet efteråt, så att inte dofter eller andra förändringar ska hindra björnen från att vilja komma tillbaka. Först framåt slutet av oktober börjar björnen leta upp en plats för vinterns sömn.

– Aktiviteten driver vi inte längre än maximalt till slutet av augusti, då lämnar vi tillbaka boendet till den rätta ägaren, säger Jan-Erik.

Länsstyrelsen har godkänt att idet får användas för uthyrning.

– Vi har kommit fram till att det inte finns några problem, de skandinaviska björnarna kommer inte tillbaka samma ide. Det finns ingen lagstiftning som förbjuder det, mer än att man förstås inte får störa djuren, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Västerbotten.

Läs också: Spana in magiska semesterlyan – här kan du bo i en svamp!

Vill sprida kunskap om björnen

Jan-Erik Wallins företag Trollklinten arrangerar denna och flera andra naturupplevelser i Doroteaområdet. Övernattningen i björnide sker i samband med en tvådagarstur som går att boka här (obs: extern länk) för 6 950 kronor. Drivkraften bakom att arrangera olika turer är att sprida kunskap om den nordiska naturen.

– Kunskapen är låg om hur de vilda djuren lever. Syftet med att driva aktiviteten är att vi vill lära ut och berätta det vi kan om björnen. Vi vill ge människor möjlighet att nå naturen och fjällen, säger Jan-Erik.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen