Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 juni 2019

Så här ser fästingens ägg ut!

Om du ser en liten hög av geleaktiga kulor i din trädgård – agera direkt! Det är nämligen hundratals fästingägg.

 Skräckbild av en fästing som just har lagt en stor hög av geleartade ägg.
Skräckbild av en fästing som just har lagt en stor hög av geleartade ägg. FOTO: Istock

Det är lite skräckfilmsaktigt att se de hundratals små äggen i den klibbiga högen och veta att i varje ägg finns en ny fästing – som kommer att kläckas inom några veckor.

En enda vuxen fästinghona, som sugit blod sin tredje gång, kan lägga upp till 2 000 ägg innan hon till slut dör. En mardröm att få in i sin trädgård eller i naturen nära dig.

Läs också: Så tar du bort fästingen på rätt sätt!

Kan bära på smitta

Har man otur kan de nykläckta fästingarna – de är först larver som också suger blod – bära på farliga smittor, enligt Naturhistoriska riksmuséets expert, Didrik Vanhoenacker.

– I sällsynta fall kan TBE och i ytterst sällsynta fall kan borrelia överföras till fästingäggen. De flesta fästingar smittas dock som larver eller nymfer när de sitter och suger blod på en sork tillsammans med redan smittade fästingar, säger han.

Elda upp fästingäggen

Didrik Vanhoenackers råd till den som råkar hitta fästingägg ute i naturen är att man ska plocka upp äggklumparna (med handskar kanske, reds anm.) och lägga i en plastpåse och kasta i soporna – eller spola ned den lilla äggklumpen i toaletten.

Vissa tar till en mer drastisk metod och eldar upp äggen.

Land Shopping: Frys fästingen och undvik smitta – så gör du

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen