Växterna som är giftiga för hunden
I delar av landet är våren nu ett faktum medan andra fortfarande får vänta ett tag.
Men grönskan innebär inte bara skönhet och härliga dofter – för hunden kan det innebära livsfara.
Här är växterna som är giftiga för människans bästa vän.
Vuxna hundar äter lyckligtvis sällan växter men valpar sätter gärna i sig både det ena och det andra. Och visst finns det äldre hundar som är nyfikna och de som slötuggar på saker då och då. Vissa av växterna som försäkringsbolaget Agria listat är farliga bara om hunden ätit en stor mängd. Listan innehåller vanliga växter och blommor som finns både inomhus och i trädgården.
Läs också: Hitta rätt hundras – för just dig!
Kräkningar och diarré
Symptomen på förgiftning hos hund varierar och beror på vad hunden fått i sig och hur mycket. De vanligaste symptomen är dock kräkningar, diarré, skakningar, slöhet, kramper, klåda, buksmärta, ökad törst, ökad salivering, vinglighet och andningsbesvär.
Läs också: Djurägarna köar till deras glesbygdsklinik
Kontakta veterinär
Vissa växter är farliga bara om hunden ätit en stor mängd, skriver Agria. Kontakta alltid veterinär om hunden är dålig och försök ta reda på vad den kan ha ätit och hur mycket.
LISTA: GIFTA VÄXTER
Björnloka/jätteloka/jättebjörnloka
Björnloka och jätteloka är både giftigt och farligt för hund. Växten kan ge otäcka och smärtsamma brännskadeliknande utslag. Växterna kallas även ibland för jättebjörnloka och växer vilt i naturen.
Läs också: Så känner du igen den giftiga jättelokan
Blågröna alger
Blågröna alger är giftigt för hundar, hundar kan bli förgiftade både av att dricka av vattnet eller bada i det under algblomning. Är hunden orolig, darrar, kräks och vinglar efter att ha vistats vid vatten ska du kontakta veterinär.
Ekollon
Ekollon är giftiga för hunden och i större mängder kan det även vara dödligt.
De första symptomen på ekollonförgiftning är att hunden hulkar eller kräks, verkar slö och slutar äta. Efter ett tag kan den bli förstoppad för att sen inom 2-10 dygn få en tjärliknande diarré. Kontakta alltid veterinär om hunden kräks, får diarré eller verkar må dåligt.
Läs också: 3 gamla huskurer vi gärna slipper
Fredskalla
Fredskalla är en populär krukväxt att ha hemma då den blommar året runt. Den kan dock orsaka sveda i mun och svalg samt ge magbesvär om hunden äter på den.
Garderobsblomma (Zamiakalla)
Garderobsblomman är en av våra vanligaste växter. Blommans växtsaft kan orsaka en brännande och obehaglig känsla i munnen.
Gladiolus
Gladiolus blommar från vårkanten fram till hösten. Löken planteras även i krukor och förvaras i mångas hem under de kallare månaderna av året. Den kan innehålla ämnen som framkallar sveda i både mun och svalg och ger besvär med magen.
Gullranka
Gullrankan är en av de mest populära växterna i Sverige. Gullrankan kan orsaka sveda i mun och svalg och ge magbesvär eftersom den innehåller irriterande ämnen.
Gullregn
Det är framförallt fröna i gullregn som är giftiga då de innehåller cytisin och kan orsaka illamående, kräkningar, diarré, slöhet och hjärtklappning.
High Chaparral (Trekantseuforbia)
Växtsaften är irriterande både utvärtes och invärtes. Bland symptomen märks blåsor i munnen, svullnad, hudutslag och irritation i ögonen.
Läs också: 6 ämnen du inte trodde fanns i din mat
Hästkastanj
Hästkastanj är den vanligast förekommande typen av kastanj i Sverige, som även finns som prydnadsväxt. En hund som äter kastanjer kan uppleva magsmärtor, kräkningar och diarré. Många hundar gillar att leka med kastanjer som ofta ligger på marken i parker och grönområden.
Idegran
Busken är giftig och innehåller en irriterande olja. Kan orsaka magbesvär hos den som får för sig att tugga på busken.
Kottepalm
Alla delar på palmen är giftiga och har orsakat allvarliga förgiftningar hos husdjur. Symtom på förgiftning är bland annat magbesvär och lever- och blodpåverkan.
Kristi törnekrona
Växtens vita växtsaft är starkt irriterande och kan orsaka irritation i mun och svalg som svullnad och blåsor. Även magbesvär kan förekomma och växtsaften kan även orsaka kraftig irritation i både hud och ögon.
Kroton
Krotonens växtsaft har irriterande egenskaper och kan ge sveda i både mun och svalg samt magbesvär.
Liguster
Liguster kan orsaka bland annat magbesvär om hunden tuggar i sig större mängder.
Lyckoklöver
Lyckoklöver odlas i Sverige i kruka men växer vilt på många andra håll i världen. Lyckoklöver innehåller en liten mängd oxalater som i värsta fall kan påverka njurarna. Kan även orsaka magbesvär.
Läs också: 3 förrädiska sommarfaror för din häst
Monstera
Den trendiga monsteran kan orsaka sveda i mun och svalg. Orsakar också magproblem.
Murgröna
Murgrönan innehåller irriterande ämnen framförallt i bladen och kan ge magbesvär.
Porslinsblomma
Giftig för flera av våra djur – rapporter om förgiftning finns både vad gäller burfåglar och chinchillor.
Rhododendron
Innehåller andromedotoxin. Sveda i mun och svalg, salivutsöndring samt kräkningar och diarré märks bland symptomen.
Läs också: Vacker rhododendron – med kaffesump
Spikklubba
Innehåller atropin framför allt i frön, blommor och blad. Bland symptomen märks till exempel muntorrhet och medvetslöshet, hjärtklappning, oro samt kramper.
Skvätt i väg (Kameuforbia)
Växtsaften är starkt irriterande och kan orsaka en brännande känsla i mun och svalg. Andra symptom är blåsor, ökad salivering, svårigheter att svälja och magbesvär. Även hud- och ögonirritation kan förekomma.
Tuja
Grenspetsarna innehåller en irriterande olja som kan orsaka sveda i mun och svalg samt ge magbesvär.
Läs också: Experten tipsar – välj rätt träd till trädgården
Änglatrumpet
Innehåller atropin. Kan orsaka muntorrhet, hjärtklappning, yrsel och oro, men också medvetslöshet och kramper i allvarliga fall.
Källa: Agria
Läs också: 17 giftiga växter att se upp med i sommar
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.