Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 29 januari 2016

10 bra grejer som en promenad gör – för hund och människa

Så här års med mörker och kyla kan det kännas oöverstigligt motigt att gå ut med hunden. Men när du läst det här kommer du inte tveka att hoppa i gummistövlarna och trycka ned mössan i pannan för en riktigt härlig långpromenad med hunden.

FOTO: Istock

1. Motionen förstås

Alla behöver röra på sig, hundar som människor. Hur mycket beror på hundens ålder och ras, men alla hundar behöver röra på sig för att må bra.

2. Träning, träning, träning

Brukar du träna agility så är ju vardagsrummet alltid för litet, men även om du bara håller på med lite trix, är det både nyttigt och roligare att göra det utomhus. Dessutom är det bra att göra saker på olika platser, det gör hunden mer säker på momenten.

3. Hålla sig uppdaterad, hunden alltså

Om du bara visste vad mycket information hunden kan hitta i en kissfläck eller andra spår efter hundarna i närheten. Det är som att läsa tidningen, lyssna på musik och twittra samtidigt.

4. Träffa vänner

Hunden kan ju, till skillnad från oss, inte kommunicera med sina vänner utan att träffas. Även om du eller familjen är hundens bästisar, så är det nyttigt och roligt för hunden att träffa snälla hundkompisar. Särskilt viktigt är det för valpen som behöver träna sig på hundspråk.

Läs också: Din hund ger dig bättre hälsa

5. Utforska världen

De flesta hundar, och särskilt valpar och unga hundar, är nyfikna och vill upptäcka världen. Så ge er ut och hitta äventyret, det kan finnas runt hörnet i form av en katt, en spännande stig eller kanske bara att sitta tillsammans och titta och sniffa i luften.

6. Miljöträning

Särskilt en osäker hund behöver få prova att vara på olika platser, förstås under förutsättning att den känner sig trygg. Oftast är det med dig. Det ger hunden bättre självförtroende.

7. Bryta rutinerna

Att göra samma sak dag ut och in och alltid gå samma rundor blir trist i längden, både för hunden och dig. Att variera promenadstråken gör både dig och hunden mer alert.

Läs också: Din hund älskar dig – 5 säkra tecken

8. Hjärnstimulering

Visst, huvudsyftet med promenaden är kanske att hunden ska få göra sina behov, men det är också ett utmärkt tillfälle för lite stimulerande hjärngympa också. Passa på att leka: Kanske gömma godis i ett träd eller göra små trix, som att kanske hoppa upp på en sten för att få belöning.

9. Njut av naturen och dess årstidsväxlingar

Jobbar du mest inomhus är det guld värt att komma ut och få frisk luft och nya intryck. Gå på strövtåg i skogen, spring på stranden eller busa med löven i parken. Var du än bor kan du leta upp en bit natur ni båda kan njuta av.

Läs också: Bygg hundsäng av byrålådan

10. Skapa gemenskap

Att göra saker tillsammans stärker banden mellan hund och människa. Ju mer ni upplever tillsammans, desto mer lär ni känna varandra.

Läs också: Så ger du ditt husdjur första hjälpen

—–

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen