Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 1 september 2016

20 saker du ska göra när du är 30 år – för att må bättre vid 50

För att vara lycklig vid 50 så kan du behöva förändra några av dina vanor, i alla fall om man frågar dagens 50-åringar! Här får du deras geniala tips om hur du ska leva för må bra som medelålders.

Bild 1/2
Bild 2/2

Den amerikanska community-sajten Quora har gjort en undersökning där de frågat personer över 50 år vad de skulle kunnat göra som 30-åringar för att vara lyckligare idag. Svaren är lika geniala som enkla, här hittar du en sammanställning, 20 saker du ska göra redan när du är 30 för att vara lyckligare när du är 50!

1. Rök inte, om du har börjat, sluta omedelbart

sluta_roka

”Om du kunde se mig nu, jag är nere på mina stackars, sprakande knän och ber dig att åtminstone överväga att sluta röka”, skriver en person. Det är dyrt, luktar hemskt och kommer garanterat att orsaka hälsoproblem.

2. Använd solkräm

Vill du ha rynkor, tunn hud från solskador och få blåmärken av att bara lätt stöta till något? Ja, då kan du gott fortsätta sola utan solskydd. Om inte, använd skolkräm!

3. Börja spara pengar

I 30-årsåldern har de allra flesta en hygglig inkomst varav en del nästan alltid kan sparas och användas senare i livet. Dessutom, om du redan nu vänjer dig vid att spara så kommer du troligtvis fortsätta med det.

4. Underhåll och/eller reparera förhållandet med föräldrar och syskon

Även om ni har komplicerade relationer, och kanske till och med hatar varandra, så jobba på förhållandet! Förr eller senare kommer du att förstå att din familj är det mest värdefulla du någonsin kommer att ha.

5. Samla på minnen istället för saker

Du är summan av dina erfarenheter, inte dina prylar. Det du minns kommer kan inte brinna upp i en brand eller gå sönder, så slösa inte bort livet på att samla på massa prylar.

6. Ge tillbaka

Ge till andra och känn godheten i det du gör. Hur du än väljer att ge, gör det med hela ditt hjärta och din själ, räkna inte med att få något i gengäld.

7. Börja motionera

jogga

Skaffa dig en aktiv livsstil redan nu och du kommer att vara betydligt friskare vid 50. Försök att hålla vikten och motionera regelbundet, ta hand om dig själv!

8. Var nöjd med det du har!

Lycka är mycket mer än världslig framgång. Om du är nöjd med vad du har så kanske sannolikheten att du blir miljonär minskar, men du kommer ändå att ha ett lyckligt liv.  Och om du skulle bli rik, kommer du i vilket fall som helst vara en gladare och produktivare person.

9. Vänta inte med att uppfylla ditt livsmål

sluta_jobba

Drömmer du om att flytta till landet? Skaffa barn? Skriva en bok? Lära dig spela ett instrument? Byta karriär? Prova dykning? Bli egenföretagare? Börja idag. Det är lätt skjuta saker på framtiden, men sanningen är att tiden bara går snabbare när du passerat 30. Om du vill göra något, gör det nu!

10. Sov ordentligt

Ett mörkt rum eller en sovmask som stänger ute ljus gör underverk. Undvik starka skärmar och ljus precis innan du går till sängs och försök lägga dig ungefär vid samma tid varje kväll.

11. Ta hand om dina tänder

Laga hålen så fort de dyker upp. Tandproblem eskalerar snabbt och tandimplantat är både obekväma, tidskrävande och dyra.

12. Var nyfiken

Ge dig ut på äventyr idag! Ta med någon som står dig nära, ta bilder och gör det mesta av äventyret. Det kommer få dig att le även när du är gammal.

13. Skippa skräpmaten

ata_nyttigt

Du kan tjäna en massa pengar under livets gång, men du kan ändå aldrig köpa dig god hälsa. Sluta därför med snabbmat, redan nu vid 30!

14. Läs minst 10 böcker om året

Lägg mindre tid på att titta på tv och spela dataspel. Din hjärna slutar inte att växa, så mata den med information som verkligen räknas.

Vill du läsa fler artiklar som den här? Följ oss på Facebook så missar du inget!

15. Lär dig att meditera

”Listan med fördelar är oändliga och bäst av allt, det tar inte så lång tid. Förändringen meditationen kan göra i ditt liv och för de människor du älskar är fantastisk.”

16. Res, res och res!

resa_vandra

Resor kan förändra dig på ett sätt som inget annat kan. Du kommer att besöka platser du annars aldrig skulle uppleva och ställas inför problem du annars aldrig ens skulle kunnat drömma om.

17. Sluta jämföra dig med andra

När du är 50 kommer du inte bry dig nämnvärt om vad andra tycker om dig, så gå din egen väg redan nu. Var stark!

18. Skriv dagbok

Tyvärr kommer du glömma mycket av det som hänt under din livstid, men om du har det nerskrivet kommer du kunna uppleva det igen! Lagra dina dagboksanteckningar på datorn tillsammans med bilder, dina barn eller efterlevande kommer att ha stor glädje av det!

19. Ta hand om dina vänner

Välj människor som du kan vara ditt bästa jag med, bra personer som utmanar dig till att följa deras exempel. Ta hand om dem och skratta med dem. Ta dig tid varje vecka för att hålla kontakten.

20. Köp ditt eget hus

Detta är naturligtvis inte så enkelt, men gör vad du kan för att se till att du har en egen plats att gå hem till och koppla av på. Och det bör nästan ha betalats av när du är 50!

Spara

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen