Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 september 2019

3 enkla övningar i naturen

Upptäck naturens läkande kraft. Här är tre enkla övningar i naturen som ger dig härligt lugn och nya tankar.

 Hitta din egen favoritplats i naturen.
Hitta din egen favoritplats i naturen. FOTO: Istock

Naturen gör bevisligen gott för oss människor, fysiskt, mentalt och känslomässigt. Det är de flesta forskare överens om.

Länkar: Så boostar naturen din hälsa – 2 timmar räcker!

Naturens läkande krafter

Även sjukvården har fått upp ögonen för naturens och djurens läkande krafter. Numera kan patienter få remiss på både getvandring och hästskötsel. Och inom psykologin har grenen ekopsykologi, som fokuserar på relationen mellan människa och natur, blivit allt populärare.

Naturens hemlighet

 Eva Sanner.
Eva Sanner. FOTO: Malin Göransson

Eva Sanner är en av dem som tillämpar ekopsykologi i sitt jobb som terapeut. Hon menar att vi behöver naturen i våra liv för att må bra. Detta skriver hon om i sin bok Naturens hemlighet.

Naturen ger oss tillhörighet

Enligt ekopsykologin ingår vi i ett sammanhang där natur och människa är delar i samma väv. Detta ger oss en känsla av tillhörighet. Saknar vi den mår vi dåligt. Och det bästa sättet att förstärka eller återfå denna viktiga tillhörighet, menar Eva Sanner, är att vistas i naturen.

3 naturliga må bra-övningar

I sin bok ger hon förslag på stärkande må bra-övningar i naturen. Här är tre av dem:

Övning 1: Utesittning

Gör så här: Skaffa dig en egen plats i naturen nära ditt hem, dit du lätt kan ta dig. Välj en plats som du tycker är extra vacker och som känns trygg och är lugnt avskild. Slå dig ner här, bara vila och stanna länge. En, två timmar eller kanske en hel dag. Återkom regelbundet till ”din” plats och upplev årstidens växlingar och ljusets och mörkrets skiftningar.

Effekt: Detta är ett sätt att knyta an till naturen och är en urgammal metod för att titta inåt i dig själv. Det som händer med dig då är att du känner dig upplyft och att du liksom expanderar, menar Eva Sanner. Det är på denna plats i naturen som du kan hitta det många söker: Tid, mening, tålamod.

Övning 2: Fokusera på dina sinnen

Gör så här:

• Sitt på ”din” plats i naturen och lägg märke till vad du ser. Träden, himlen, vattnet, mossan, färgerna, mönstren och så vidare.

• Fokusera nu på vad du hör. Fågelsång, trädens sus, vattnets porlande. Lyssna och ta in ljuden.

• Vad känner du för dofter? Jord, bark, blommor. Upptäck dofterna, en efter en.

• Lägg märke till hur vinden känns mot huden, hur värme eller kyla känns mot ansiktet, om marken känns torr eller fuktig.

Effekt: Att observera sina sinnen stillar våra tankar och ger ett lugn, menar Eva Sanner. Den sortens avslappnad uppmärksamhet är också bra för hjärnan och är en motvikt mot vardagens stress och prestationskrav.

Övning 3: Finn nya stigar

Gör så här: I vardagen går vi ofta samma gamla stigar. I naturen kan du testa att gå utanför de upptrampade stigarna och på så vis upptäcka något annat, något nytt. Följ din nyfikenhet, uppmanar Eva Sanner.

Effekt: Detta kan ge dig nya tankar och väcka din fantasi vilket i sin tur kan påminna dig om att du kan göra saker på nya, kanske bättre eller roligare sätt. Det kan vara ett sätt att prova att komma ur ekorrhjulet som kanske begränsar ditt liv.Läs också: Naturen kan bota stressjukdomar – bättre än medicin

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen