Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 4 april 2017

6 naturliga kurer för friskt och vackert hår

Många hårinpackningar du kan köpa i butik är proppfulla av kemikalier. Gör dina egna i stället med naturliga ingredienser – det är enkelt, hälsosamt och miljösmart.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

1. För alla: Nässelvatten

Nässelavkok har använts för hårvård i hundratals år. Det sägs motverka både mjäll och håravfall samt hjälpa mot fett hår. Dessutom gör nässelavkok håret glansigt och fördjupar färgen på brunt och rött hår.

Gör så här: Koka upp en bunt nässlor i ett par liter vatten. Låt svalna och sila av. Använd avkoket som hårsköljningsmedel efter att du tvätta håret.

Obs! Har du bara torkade nässlor går de också bra att använda i hårsköljningen.

2. För torrt hår: Äggula

Fresh Broken Egg

Äggula är en lämplig ingrediens i hårinpackningar för torrt och sprött hår. Har du normalt till fett hår kan även vitan användas (tänk på att inte använda för varmt vatten nöt du sköljer ur håret bara, då kan proteiner i vitan stelna och blir ganska svåra att tvätta bort).

Gör så här: Vispa ihop en äggula, en matsked honung, en matsked yoghurt och en halv tesked kokos- eller mandelolja. Fördela i fuktigt hår och låt verka i någon timme. Tvätta håret som vanligt.

3. För matt hår: Yoghurt

Har ditt hår blivit matt och trist? Prova en kur med yoghurt.

Gör så här: Massera in en rimlig mängd yoghurt i fuktigt hår. Låt verka i 20 minuter. Skölj sedan först med ljummet och därefter kallt vatten. Tvätta med schampo.

4. För irriterad hårbotten: Citron och olja

Lemons on grey wooden background

Citron kan lösa upp torra hudflagor och olivolja smörjer hårbottnen. Den här inpackningen är lagom att göra varannan vecka.

Gör så här: Blanda två matskedar nypressad citronsaft, två matskedar olivolja och två matskedar vatten. Massera in i fuktigt hår och skölj ur efter 20 minuter. Tvätta håret med schampo.

5. För ”frissigt” hår: Avokado

Avokado är inte bara gott, det kan dessutom hjälpa mot torrt och slitet hår.

Gör så här: Mosa en till två mogna avokadofrukter. Om du vill, blanda också i en liten skvätt olivolja, yoghurt eller rått ägg. Då blir avokadon lättare att fördela i håret. Används i fuktigt hår. Låt verka i 15-30 minuter innan du sköljer med ljummet vatten och tvättar håret.

Obs! Har du fet hårbotten, undvik att massera in blandningen där.

6. För fett hår: Äggvita

Äggvitan är till skillnad mot äggulan helt fettfri. Används mot fet hårbotten!

Gör så här: Vispa upp en äggvita till ett hårt skum. Vänd ner saften från en citron och en tesked salt. Massera in i hårbottnen, det går lättast om håret är fuktigt. Skölj ur med ljummet till svalt vatten efter en halvtimme. Varning för varmt vatten eftersom det kan få äggvitan att stelna!

Tvätta håret som vanligt.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen