Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 februari 2021

Anders Hansen: Därför är du högkänslig

Du är kreativ, passionerad och har stor inlevelseförmåga. Men din högkänslighet eller HSP (highly sensitive person) kan ha sina avigsidor. Läkaren Anders Hansen förklarar varför du är högkänslig.

 Anders Hansen har en relevant förklaring till varför högkänsliga personer är avgörande för vår existens.
Anders Hansen har en relevant förklaring till varför högkänsliga personer är avgörande för vår existens. FOTO: Istock

Känslor är smarta. Långt ifrån det irrationellt överspända svall som sköljer över när man är tokkär eller förbannad. Visst, det är också känslor, men inte av den sort som styr oss dagligen och stundligen.

För känslor är också det som får dig att handla relevant, berättar Anders Hansen i sin TV-serie Din hjärna. Som får dig att hoppa undan för en framrusande cyklist, väja för ett fallande träd och veva på haspelrullen när gäddan hugger.

Signalerar att du ska agera

För, klargör Lisa Feldman Barret, professor i psykologi, i TV-programmet, ”känslor är hjärnans sätt att försöka förstå vad som händer i kroppen och koppla det till omvärlden”.

Din hjärna kokar blixtsnabbt ihop detta tillsammans med dina minnen och erfarenheter och bakar ihop till känslor som signalerar att du ska agera. Så att du hejdar dig – mitt i steget – för att undvika bajskorven.

Högkänsliga extra mottagliga

Men för vissa personer verkar volymknappen för känslorna vara uppskruvad, som Anders Hansen uttrycker det. Det medför att man känner lite för mycket och blir extra mottaglig för inre och yttre intryck. Ljus, ljus, signaler och stämningar förstärks. Detaljer förstoras och blir lätta att fastna i.

Känner du igen dig? Ja, då kanske du är vad man kallar för högkänslig.

Stressigt vara högkänslig

Visst, din överkänslighet kan vara både stressande och jobbigt, men att vara högkänslig kan även vara en tillgång, framkommer i Anders Hansens TV-program. För du har förmodligen ett rikare inre liv, har sällan tråkigt, är kreativ och behöver inte så mycket stimulans.

Räddar gruppen

Anders Hansen har också en teori om varför vissa av oss har utvecklat denna högkänslighet. Han menar att historiskt och evolutionärt har det varit relevant att någon i gruppen har reagerat supersnabbt på vilda djur och andra faror för att varna de andra. De sensibelt begåvade, som han beskriver högkänsliga personer, kanske på så vis har varit nödvändiga för mänsklighetens överlevnad.

Ta hand om högkänsligheten

Så sträck på dig! Och ta hand om din högkänslighet genom att föröka förstå hur du fungera. Lyssna på din inre termostat, den är din guide till balans, är tips som förmedlas i Anders Hansens program.

Läs också: Anders Hansens viktiga corona-råd

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen