Därför är svenska ägg rena supermaten – 5 viktiga hälsofördelar
Härliga vitaminer, proteiner och antioxidanter. Ägg är fullproppade med nyttigheter. Här är 5 av de viktigaste hälsoskälen till att äta ägg.
I Sverige äter vi i genomsnitt 222 ägg per person och år. Vi äter dem som de är eller i olika livsmedel.
Och förutom att många tycker att ägg är gott och mättande så är det också rena supermaten. Ett ägg är nämligen fullproppat med vitaminer, proteiner och en hel massa annat hälsomums. Kolla här!
5 hälsofördelar med att äta svenska ägg
1. Är rena vitaminpillret
Ägg innehåller alla vitaminer utom C-vitaminer. Det innehåller till och med fler vitaminer och i högre koncentration är de flesta grönsaker.
Ägg innehåller bland annat följande näringsämnen:
D-vitamin. Ett ägg innehåller 11 procent av dagsbehovet och är en bra D-vitaminkälla enligt Livsmedelsverket. Inte minst under vinterhalvåret när solen är svag och soltimmarna få.
E-vitamin. Ett ägg ger 35 procent av dagsbehovet och är viktigt bland annat för vårt immunförsvar.
Folat. Ett ägg ger 11 procent av dagsbehovet. Folat är ett B-vitamin som är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och nybildningen av röda blodkroppar.
Kolin. Kolin är ett B-vitamin som är livsviktiga för många av kroppens funktioner, inte minst i hjärnan. Kolin finns i äggulan och förbättrar vår reaktionsförmåga och minne.
Läs även: Ät dig frisk med 7 nyttiga kålsorter
2. Är fullproppade med proteiner
Ägg innehåller alla livsnödvändiga aminosyror vi behöver och i en perfekt blandning för oss människor. Denna unika blandning gör att kroppen kan använda precis allt protein som finns i ägget. Ett ägg innehåller 7 gram protein, cirka en tiondel av dagsbehovet hos en vuxen person.
3. Höga halter av antioxidanter
Ägg innehåller höga halter av antioxidanter som E-vitamin, mineralet zink och spårämnet selen. Antioxidanter tar hand om de så kallade fria radikalerna som kan skada cellerna.
Selen. Ett ägg ger 28 procent av dagsbehovet. Selen är en antioxidant som skyddar cellerna mot fria radikaler och oxidation. Selen samverkar med vitamin E och är viktigt för immunförsvaret.
Kuriosa: Det skulle krävas att du äter 32 morötter för att få i dig lika mycket selen som i ett enda ägg.
4. Inga E-nummer
Ägg saknar tillsatser och E-ämnen. Svenska höns äter foder som är baserat på svenskodlad spannmål. Antibiotika, hormoner och syntetiska färgämnen är bannlysta. Svenska ägg är dessutom garanterat fria från salmonella.
5. Lite fett – av bästa sorten
Ett ägg innehåller drygt 5 gram fett och endast 1,5 gram är mättat. Fettet är av samma nyttiga typ som i olivolja
Källa: Svenska ägg, Livsmedelsverket