Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 19 april 2016

Därför ska du cykla mer! 10 hälsoeffekter för hjärnan och kroppen

Upp i sadeln med dig! Cykling är fantastiskt enkel, tidseffektiv och skonsam träning för både kropp och knopp. De här 10 hälsoeffekterna kommer få dig att vilja cykla mycket mer.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

1. Boosta hjärnan

En grupp personer som förbättrade sin kondition med hjälp av cykling gjorde upp till 15 procent bättre ifrån sig på mentala tester än innan de började cykla. Studien genomfördes av forskare vid Illinois University rapporterar Bicycling.

2. Bra flås utan stötar

Cykling är bra uthållighetsträning som är snäll mot kroppen. Tar du i lite och håller på ett tag får du ett jättebra konditionspass samtidigt som du sparar knä- och höftleder samt ryggrad. Bra kondition är lika med förbättrad hjärt/kärlhälsa, minskad risk för diabetes med mera. En finsk studie har bland annat visat att människor som började cykla en halvtimme om dagen kapade diabetesrisken med över 40 procent.

3. Bygg starka ben

Utmanande cykling där du tar i och får mjölksyra är ett effektivt sätt att bygga benmuskler.

4. Träning som blir av

Om du byter ut bilen eller bussen mot cykeln så ofta det bara går får du en massa tidseffektiv ”gratisträning” i vardagen. Det kommer att göra dig piggare och mer energisk.

5. Nyttig balansakt

När du cyklar måste du balansera för att inte ramla eller köra in i varelser och föremål. Ett vältrimmat balanssinne har du nytta av i livet i största allmänhet, det kan till exempel minska fallrisken särskilt om du börjar bli lite till åren, och därmed löper du även mindre risk för frakturer.

6. Färre sjukdagar

Du blir mindre drabbad av förkylningsvirus och annat otrevligt när du är ute i friska luften i stället för instängd i ett fullpackat fordon. Dessutom får den fysiska aktiviteten immuncellerna att bli mer aktiva.

7. Bra för potensen

Jajemen, män över 50 som cyklar minst tre timmar per vecka löper hela 30 procents lägre risk att bli impotenta än män som är dåliga på att röra på sig. Detta enligt forskare vid Harvard University.

8. Skonsamt för överviktiga

Är du otränad och bär på alldeles för många extrakilon är det ingen toppenidé att börja jogga, även om det är ett effektivt sätt att bränna kalorier. Du kan lätt skada dig och knän, rygg och höfter får ta mycket stryk. Cykling är däremot ett utmärkt sätt att få upp förbränningen även om du väger för mycket. Jogga kan du göra senare när du hunnit få upp flåset och redan tappat i vikt.

9. Bättre sömn

Cykling, speciellt utomhus i dagsljus, kan faktiskt förbättra din sömnkvalitet och göra det lättare att somna. Forskare vid Stanford University lät relativt stillasittande människor med sömnproblem trampa i 20-30 minuter varannan dag och efter en tid tog det hälften så lång tid för dem att somna som tidigare, dessutom sov de en timme längre. Detta rapporterar Bikradar.

10. Mindre stress, mer harmoni

Ett par undersökningar, bland annat från New Economics Foundation,visar att personer som cykelpendlar till jobbet generellt känner sig mindre stressade och upplever själva transporten som mer positiv än de som åker bil eller kollektivt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen