Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 2 september 2019

Därför ska du springa i naturen

Skippa löpbandet. Spring i naturen i stället. Det är bättre för din hälsa, visar ny forskning.

 En löprunda i skogen ger dig fler hälofördelar än på löpbandet.
En löprunda i skogen ger dig fler hälofördelar än på löpbandet. FOTO: Istock

Att röra på sig är bra för hälsan. Att röra på sig ute i naturen är ännu bättre. Det visar en ny brittisk studie, som SVT nyheter rapporterar om.

Bättre springa i skogen

Enligt Terry Hartig, som är professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet och medförfattare till studien, är det därför bättre om du tar din löprunda i skogen än på löpbandet. Skogsjoggen ger dig nämligen fler känslomässiga vinster som i sin tur ökar ditt välbefinnande.

Positiva hälsoeffekter

Två timmar i naturen per vecka räcker för att du ska uppnå den positiva hälsoeffekten. Det är den samlade bedömningen från de 20 000 deltagarna i studien.

Piggare och friskare

Och om du väljer en lång vistelse i naturen eller flera kortare verkar inte spela någon roll. Du mår bättre och känner dig piggare och friskare oavsett hur du delar upp dina två naturtimmar per vecka.

Fisk skogsluft

Men vad det är de där två timmarna i naturen egentligen gör med oss är forskarna inte klara över. De tror att det kan hänga ihop med den friska skogsluften.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen