Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 14 juli 2017

Den oväntade metoden mot kliande insektsbett!

Inte många (?) känner till den här smarta och enkla huskuren mot kliande, svullna insektsbett.

 En kopp te kan göra susen mot insektsbettet!
En kopp te kan göra susen mot insektsbettet! FOTO: Foto: Istock

Visst kan man bli galen på hur enormt mycket mygg- och fästingbett kan klia? Rätt som det är har man kliat upp ett fult sår som kan bli infekterat. Bättre att mota klådan i grind så snart efter bettet som möjligt.

Lösningen är värme!

Ta en varm/het sked eller kopp eller en tuss doppad i hett vatten. Temperaturen ska vara cirka 50-60 grader, inte brännhett. Tryck mot bettet i 10-15 sekunder. Värm på skeden/koppen eller tussen under tiden. Värmekuren kan behöva upprepas flera gånger.

Värmen inaktiverar ”insektsgiftet”

Värmen tros inaktivera de kliande ämnen, antikoagulenter och proteiner, som insekten sprutar in i såret för att kunna fortsätta suga blod en stund.

Bäst effekt har värmekuren om den sätts in så fort som möjligt. Då hinner kroppen inte börja producera histamin som ger upphov till klåda. Men även ett bett som hunnit börja klia lindras med värmekuren.

Läs också: Svidknott – sommarens värsta blodsugare

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen