Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 10 juli 2019

Detta bör du känna till om din hud

Krämer, serum och syror. Behöver din hud allt det här? Hudforskaren Johanna Gillbro slår hål på myter och berättar om vilka ämnen som faktiskt fungerar.

 Tar du hand om din hud på rätt sätt? Kolla listan.
Tar du hand om din hud på rätt sätt? Kolla listan. FOTO: Istock

Klar hy, minskade rynkor och lyster i huden är vanliga löften från hudvårdsindustrin. Men hur väl funkar de egentligen?

Påverkar huden

Johanna Gillbro är forskare inom experimentell dermatologi, som under de senaste åren har forskat på och föreläst om hur hudvårdens ingredienser påverkar huden.

– Hade vi vetat mer om vår hud hade vi kanske slutat smörja in den med bakteriedödande ämnen och overksamma hudvårdsprodukter.

Huden skyddar oss

Huden består av ett antal skikt som på ett sofistikerat sätt ska skydda oss mot främmande ämnen och onda bakterier.

Men vi vill ju ta hand om huden så att den både är och ser frisk ut. För en vanlig konsument är det enormt svårt att veta vad som är vad. Konserveringsmedel exempelvis, som i sig är antibakteriella, kan orsaka obalans i vår bakterieflora.

– Huden producerar ju inte heller olivolja eller sheasmör precis. Bättre då att leta efter produkter som innehåller hudegna ämnen som squalen, ceramider, kolesterol, triglycerider. Och ja, det brukar stå på förpackningen.

60 procent färre rynkor

Kliniska studier har, enligt Johanna Gillbro, visat att man kan uppnå 60 procent mindre rynkor genom att vårda sin hud. Att leva sund är en förutsättning liksom att skydda huden mot solens skadliga strålar.

Verksamma ingredienser

Men även vissa hudvårdsprodukter kan hjälpa, förutsatt att de har verksamma ingredienser i tillräcklig koncentration, är rätt förpackade och förvarade före och under användning och uppfyller ett mängd andra kriterier.

– Många av ingredienserna i dagens hudvårdsprodukter har alldeles för stora molekyler för att de ska göra någon nytta för huden – i alla fall på det sätt som utlovas i dess marknadsföring.

Exempel på ingredienser som inte kan ta sig in är kollagen och hyaluronsyra.

Hudforskaren reder ut

Här reder Johanna Gillbro ut vad som stämmer och inte stämmer om din hud. Har du koll på detta så har du kommit en bra bit på väg till en klar och vacker hy:

Sant och falskt om din hud

 Forskaren Johanna Gillbro slår hål på myter om hudvård.
Forskaren Johanna Gillbro slår hål på myter om hudvård. FOTO: Privat

1. Om hudens åldrande

FALSKT: Det går inte att skydda huden från att åldras.

SANT: Man kan påverka upp till 75 procent genom att skydda sig mot sol, rätt kost och bra hudvård med exempelvis antioxidanter.

2. Om hur stads- och lantluft påverkar huden

FALSKT: Luften spelar ingen roll för hur din hud mår.

SANT: Studier i Kina har visat att personer som bor på landsbygden har mindre torr hy, färre rynkor och pigmentfläckar. Men man ska veta att man här jämfört extrema förhållanden, med väldigt förorenade städer.

3. Om rengöring av huden

FALSKT: Du ska rengöra huden noggrant morgon och kväll.

SANT: Vår hud är smart, den producerar en blandning av ämnen som skyddar vår hud. Att vi först tvättar bort hudens egna ämnen för att sedan tillföra sådant som vi inte lyckats efterlikna i våra fabriker – det är bakvänt. Har man smink i ansiktet är det självklart viktigt att tvätta av det. Men att exempelvis tvätta ansiktet på morgonen – nej, det behöver man inte.

4. Om hur vatten påverkar huden

FALSKT: Att tvätta ansiktet med vatten torkar ut huden.

SANT: Vatten är svagt basiskt med ett pH på 7-8 och vi ligger i svagt basiskt fostervatten i nio månader innan vi föds. Att vatten i sig skulle vara dåligt, det är en myt.

5. Om att dricka mycket vatten

FALSKT: Att dricka massor av vatten är bra för din hud.

SANT: Ett normalt vätskeintag räcker gott, vilket är ungefär 1 liter genom maten plus cirka 1 liter genom att man dricker. Men att bälga i sig för hudens återfuktning, nej!

6. Om ekologiska hudvårdsprodukter

FALSKT: Ekologisk är bättre för din hud

SANT: Certifieringsorganen för ekologiska märkningar är privata vinstdrivande företag och även om flera av märkningarna har liknande kriterier skiljer de sig åt, vilket gör det svårt för konsumenten att veta vilka löften certifieringen innebär. Vissa ekologiska produkter, särskilt innehållande eteriska oljor, kan leda till att personer med känslig hy kan få irritationer och besvär. Vissa naturliga oljor har även högre benägenhet att härskna och kan leda till att huden reagerar på dessa biämnen som bildas, vilket man bör undvika att använda på huden.

7. Om att äta morötter

FALSKT: Att äta morötter hjälper inte alls mot rynkor.

TROLIGEN: Morötter är rika på karotenoider som kan omvandlas till A-vitaminer. A-vitaminer stimulerar uppbyggnaden av kollagen i dermis (mellanhuden) och hjälper förnyelsen av epidermis (yttersta huden). Produktionen av proteinet kollagen, som bidrar till att hålla huden spänstig, minskar med åldern.

Läs också: Blir man brun av morötter? Land reder ut

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen